Linkovi

SAD: Sjene nad njujorškim Central parkom


Winter Weather
Winter Weather

Investitori ne haju za prigovore i kritike. Ulažu i grade. Posljednji u nizu projekata, takođe na 57. ulici je oblakoder planiran u visini od 433 metra.

Neki luksuzni stanovi u središnjem dijelu Manhattana, elitnom dijelu New Yorka uz ivice glasovitog Central parka dostižu cijene od 130, 150 miliona dolara... Riječ je o apartmanima u novim oblakoderima koji se grade u tom dijelu „Velike jabuke.“ Gradnja tih stambenih zgrada ide sve više u visinu, a posljednji primjer je neboder u završnoj fazi gradnje na njujorškoj aveniji Park od preko 426 metara visine. To je, za sada, najviša zgrada za stanovanje na zapadnoj hemisferi.

Uokolo, u neposrednoj blizini je nekoliko nešto nižih. Ukupno 12 oblakodera u različitoj fazi gradnje gradi se samo u 57. ulici, ulici u središnjem dijelu Manhattana. I u svakom od tih nebodera cijene stanova su, kao i zgrade, visoke, ali znatno skromnije od onih rekordnih. Kreću se od „samo“ od 30 do 40 miliona, a u tim vrlo luksuznim apratmanima možda nikada neće biti trajno stanovano. Prema navodima The New York Times-a kupci i vlasnici tih apartmana su kompanije koje bogati pojedinci koriste za finansijske manevre.

To nije problem kaže odvjetnik Edward Mermelstein zastupnik više krupnih stranih inevestitora koji ulažu širom Sjedinjenih Država. Mada visoke, cijene novih luksuznih apartmana u srcu New Yorka za te investitore su sitnica koju žele imati i plaćaju gotovinom, ističe on i dodaje:

"Imamo vrlo snažne internacionalne kartele kupaca koji New York smatraju vrijednim ulaganja. Za njih je New York, u poređenju sa drugim gradovima, manje skup i nudi više prostora za investicioni rast."

Sa tom ocjenom slaže se arhitekta Paul Golberger i istovremeno ukazuje na, po New York, krupnu negativnu stranu, kako kaže, vlasništva na daljinu:

"Skoro da niko ne govori o tome da vlasnici tih luksuznih apartmana ne plaćaju porez na prihode jer njihovo primarno, oficijelno mjesto stanovanja nije New York. Ti vlasnici, ma ko to bio, u većini slučajeva ne plaćaju ni porez na nekretnine. Uz to, postoje i mnoge šupljine u urbanističkom planiranju koje omogućavaju gradnju vrlo visokih nebodera bez šireg javnog uvida i uticaja."

Propusti u okviru urbanističkog planiranja česta su tema sastanaka Odbora građana središnjeg dijela Manhattana. Članovi tog odbora zahtijevaju promjene u propisima o urbanističkom planiranju, a gradnju oblakodera smatraju opštim javnim problemom.

Članica Odbora Layla Law-Gisiko ističe:

"Tako visoke zgrade će gotovo poptuno zasjeniti Central park. Problem koji imamo nije samo jedan neboder. Sada govorimo o 12 zgrada velike visine na jednom vrlo malom dijelu Manhattana. Ako se gradnja nastavi dosadašnjim tempom zbog tih oblakodera tokom zimskih dana Central park biće uveliko pod sjenom. Mnogobrojni posjetioci neće moći, kao ranije, tokom sunčanih dana uživati u toj zelenoj oazi."

Investitori i građevinske kompanije ne haju za prigovore i kritike. Ulažu i grade. Posljednji u nizu projekata, takođe na 57. ulici je oblakoder planiran u visini od 433 metra, što bi bio novi rekord za stambene zgrade na zapadnoj hemisferi. I još jedna krupna sjena na Central parku.

SAD: Sjene nad njujorškim Central parkom
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:28 0:00

XS
SM
MD
LG