Linkovi

New York: Treća verzija Penn Station!?


Jedan od unutarnjih prostora originalne stanice Pennsylvania
Jedan od unutarnjih prostora originalne stanice Pennsylvania

"Nekada smo u grad ulazili kao kroz galerije, sada žurimo kao štakori" - zapisao je povjesničar arhitekture Vincent Scully pišući od nekadašnjem, srušenom originalnom zdanju Penn Station i drugoj verziji izgrađenoj prije pola stoljeća.

Prije 100 godina, 27. novembra 1910. Godine, otvorena je željeznička stanica Pennsylvania u centralnom dijelu New Yorka. Zvanično otvaranje tog objekta podudarilo se sa dolaskom prvog putničkog voza koji je tunelom ispod rijeke Hudson stizao do Manhattana. Velika, prostrana stanica izgrađena u neoklasičnom stilu u originalnom stanju preživjela je pededetak godina, a onda je srušena da bi na njenom prostoru bili podignuti novi objetki. Stanica Pennsylvania, u novom, nimalo upečatljih sadržaja, izgrađena je na istom prostoru, ali pod zemljom. Sada, opet nakon 50-ak godina, planira se i zagovara njena treća reinkarnacija. Ako planirano bude ostvareno, ponovo će to biti jedna od najljepših ulaznik tačaka u New York City.

New York: Treća verzija Penn Station!?
New York: Treća verzija Penn Station!?

"Nekada smo u grad ulazili kao kroz galerije, sada žurimo kao štakori" - zapisao je povjesničar arhitekture Vincent Scully pišući od nekadašnjem, srušenom originalnom zdanju Penn Station i objektu izgrađenom prije pola stoljeća.

Prvi objekat stanice Pennsylvania projektirao je arhitekta Charles McKim, inspiriran romanskim arhitekstonskim rješenjima. Kroz njene holove od mermera i ljubičastog granita na dan otvaranja 27. novembra 1910. godine prošlo je oko 100.000 ljudi.

Lorraine Diehl
Lorraine Diehl

Lorraine Diehl, autorica knjige "Nekadašnja sjajna stanica Penssylvania" u prvobitnoj Penn Station, kako je Njujorčani uobičajeno nazivaju, igrala se kao dijete:

„Svaki dio stanice razbuktavao je maštu. Ulazi u stanicu, dvorana sa putničkim blagajnama, impresivni čelične kupole, stakleni krov, prolazi.... Pamtim to kao prostor u kojem sam uživala. Bio je to prostor u kojem je uzbuđenje putovanja počinjalo odmah, mnogo prije ulaska u voz.“

Unutrašnjost prvobitne stanice Pannsylvania bila je ukrašena brojnim skulpturama i slikama, od zaborava sačuvanih u knjizi fotografija njujorškog umjetnika Williama Lowa. On nije mogao vidjeti originalno zdanje, srušeno je prije njegovog rođenja, a za pripremanje knjige bio je podtasknut starim fotografijama i deskripcijama.

William Low
William Low

„To je toliko upečatljivo... recimo kao kada prvi put vidite kanjon rijeke Colorado. Taj osjećaj ne može se izreći riječima“ – kaže gospodin Low.

Mnoštvo zasebnih prostorija, prostor za kupovinu karata, restorani, centralna čekaonica za koju je književnik Thomas Wolfe napisao da je "dovoljno velika da zadrži zvuk vremena, sanjivi i vječni rumor" ..... nestalo je sa poslovnim padom kompanije Pennsylvania Railroad, vlasnikom Penn Staion. Stanica, zapravo njena lokacija, je prodana investitorima koji su finasirali izgradnju sportske arene Madison Squar Garden.

"Srušena je bezobzirno. Skulpture su razvaljene u dijelove, odvučene i bačene u močvare New Jerseya“ - sa gorčinom kaže gospodin Low.

Samo je šest arhitekata protestiralo 1963. godine kada je orginalno zdanje Penn Station rušeno. Rušenje tog objekta, izuteno arhitektonski i kulturološki vrijednog, podstaklo je i dovelo do usvajanja zakona o zaštiti najvrjednjih i najznačajnijih zdanja New Yorka.

Peg Breen
Peg Breen

„Niko nije zadovoljan sadašnjom stanicom. Čak i ljudi koji nikada nisu vidjeli prvobitno zdanje i o njemu znaju samo zahvaljujući sačuvanim fotografijama žale. Rušenje takvog objekta je vjerojatno najveći arhitektonski zločin počinjen u New Yorku“ - kaže Peg Breen, predsjednica njujorške privatne organizacije za zaštitu i očuvanje povijesnih objekata. Ta organizacija od 1993. godine vodi aktivnosti da se zdanje jedne stare pošte, preko puta sadašnje Penn Station, preuredi u treću verziju stanice koja bi bila nazvana po imenu pokojnog senatora Danilea Patricka Moynihana, začetnika i najvećeg zagovornika te ideje.

„Prva stanica je bila kompletno dovršena 1912. godine prema projektu Charlesa McKima. Treća bi bila arhitektonski blizanac te prve Penn Station. Prva je bila podignuta u vrijeme kada su javni objekti građeni kao ponos New Yorka, građeni da budu divna mjesta i prostori ovog velikog grada“ - kaže o originalnoj i planiranoj trećoj verziji stanice Pannsylvania gospođa Breen.

Konverzija stare poštanske zgrade u novu Penn Station koštala bi znatno preko milijardu dolara. Ako bi sve teklo kako je planirano, bila bi završena za osam godina. Izuzetno teško, gotovo nemoguće, će biti vratiti originalni izgled, ali Peg Breen i njeni istomišljenici vjeruju da će realizacijom zamišljenog projekta putnici koji vozom stižu u New York ponovo uživati u prelijepom ulasku u višemilionski grad.

XS
SM
MD
LG