Linkovi

SAD: Gradonačelnik New Yorka ponovo Demokrata


Bill de Blasio sa porodicom
Bill de Blasio sa porodicom

Pobjeda Billa de Blasia bila je očekivana u gradu u kojem je registriranih članova Demokratske stranke 6 puta više od onih registriranih kao Republikanci.

Njujorčani su izabrali novog gradonačelnika. To je Bill de Blasio, demokrata po stranačkom opredjeljenju. Takav izborni rezultat znači vraćanje grada pod kontrolu Demokratske stranke nakon punih 20 godina. Pobjeda de Blasia bila je očekivana u gradu u kojem je registriranih članova Demokratske stranke 6 puta više od onih registriranih kao Republikanci.

"Znam da Njujorčani žele promjene nabolje, da žele prekid Bloombergove ere" - isticao je tokom kampanje Bill de Blasio, nudeći Njujorčanima programe bliske njihovim potrebama. Veliki broj glasova dobio je i od onih koji nemaju ništa protiv rasno mješovitih brakova. Kćerka Chiara i sin Dante često su bili uz njega prilikom susreta sa biračima i simpatizerima.

Neki analitičari ocjenjuju da su televizijski oglasi sa sinom Danteom, osim razmaha simpatija za de Blasia, u multi-etničkom New Yorku tumačeni i kao osuda rasno motivirane policijske prakse nasumičnog zaustavljanja i prestresanja uglavnom crnaca i siromašnih građana New Yorka.

"On je jedina osoba koja će zaustaviti tu ne-fer praksu prema obojenim“ – bila je jedna od poruka koja je privukla i Rona Katza da glasa za izbor de Blasia:

"On se oslanja na prosječnog zaposlenog, ne na stranku, ne na slabosti drugog kandidata."

Konkurent Billu de Blasiu bio je Republikanac Joe Lotha, dogradonačelnik u vrijeme mandata Rudya Guilianija. Tokom svoje izborne kampanje Lotha je isticao da će se kriminal u New Yorku značajno povećati ako grad bude vodio liberal Bill de Blasio:

"Svako ko vjeruje se kriminal neće vratiti i kvalitet života unazaditi šali se sa samim sobom."

Oglasi sa tvrdnjama da će de Blasio sa ulica New Yorka povući 5.000 policajaca i da njegovi odgovori na nasilnička ponašanja neće biti adekvatni nisu pomogli Joe Lhotii. Njegov simpatizer Kewin Conway kaže:

"Lhota je za jaku policiju. To je bolje. Želim biti siguran u ovom gradu."

Prema preizbornim anketama Joe Lotha je tokom kampanje zaostajao do 40 procenata za Billom de Blasiom. Pobjednik sada može predahnuti. Funkciju gradonačelnika New Yorka preuzeće 1. januara.
SAD: Gradonačelnik New Yorka ponovo Demokrata
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:15 0:00
XS
SM
MD
LG