Linkovi

Muzika: Velika je čast biti pozvan i svirati na New Orleans Jazz Festivalu


Jedna od 12 pozornica na New Orleans Jazz Festivalu
Jedna od 12 pozornica na New Orleans Jazz Festivalu

New Orleans Jazz Festival nije ni najveći, a ni najstariji jazz festival u svijetu. Ali je po svemu jedinstven, održava se u gradu, kolijevki jazza. U sedam festivalskih dana u New Orleansu će naći oko 400 hiljada ljubitelja jazza iz svih krajeva SAD i inostranstva.

Godišnji New Orleans Jazz and Heritage Festival, ove godine 41. po redu, dio je tradicije grada u kojem je jazz kao muzički stil i izraz rođen. Održava je od 25. aprila do 2. maja i u sedam festivalskih dana u New Orleansu će naći oko 400 hiljada ljubitelja jazza iz svih krajeva Sjedinjenih Američkih Država i inostranstva. Čist prihod biće usmjeren za podršku obrazovnim i kulturnim programima i pomoć muzičarima u nevolji.

Jedna od tradicija festivala je odavanje počasti u međuvremnu preminulim muzičarima. Jazzom se izražava tuga, poštovanje i radost. To je način na koji preminuli jazzisti žele biti pamćeni. Ta tradicija je i način na koji živi muzičari pamte jazziste i sve druge koji su dali veliki doprinos povijesti jazza.

Za svakog jazzistu velika je čast biti pozvan na New Orleans Jazz Festival, kaže David Egan i dodaje:

“Ovo je mi je vrlo drag festival, zapravo moj omiljeni festival. Čast mi je što sviram u New Orleansu.”

Tokom sedam festivalskih dana, osim jazza, sa 12 pozornica postavljenih na hipodromu odjekuje i muzika drugih žanrova koji vuku korijene iz jazza karakterističnog za New Orleans.

Leroy Jones svira jazz 40-ak godina. U tu vrstu muzike zaljubio se sa 12 godina. Rado svira i ostale žanrove jer...:

“….iz jazza su razvijeni drugi popularni oblici, kombinacije različitih žanrova, drugačijeg muzičkog tkiva. Ali temelj je, korijeni su u jazzu rođenom u New Orleansu.”

Muzika mladih muzičara koje predvodi Roddie Romero je jedan od primjera mješavine jazza i drugih stilova karakterističnih za područje New Orleansa.

“To je mješavina Cajun i Zydeco muzike, sa primjesama fanka, RB-ija.... svega toga” - kaže Romero.

Prvi New Orleans Jazz Festival 1970. godine pratilo je samo 350 posjetilaca, zaljubljenika u jazz. Ove godine, kako se procjenjuje posjetilaca je oko 400 hiljada, bez obzira na kišu prvog, i more blata drugog dana. Organizacija festivala je vrlo zatjevan izazov za organizatore i volontere.

Louis Edwards u organizacionom odboru radi punih 25 godina:

“Festival je sada star 41 godinu. Dovesti ga na ovaj nivo zahtijevalo je mnogo rada, stručnosti, hrabrosti i osjećaja za kulturnu tradiciju New Orleansa.”

New Orleans je idealno mjesto za održavanje festivala. Jazzista Joe Krown kaže da grad zaista diše sa muzikom:

“Ovdje se dešava mnogo toga i svi žele muziku za svaku priliku. Ne jedu bez muzike, bez muzike se ništa ne događa. Muzika je u središtu svega.”

New Orleans privlači jazz-muzičare iz cijelog svijeta. Katja Toivola na festivalu je, kao turista iz Finske, bila prvi put prije 15 godina. Zaljubila se u New Orleans i u njemu živi i svira već skoro 10 godina:

“Za svirati tradicionalni jazz, New Orleans jazz.... najljepše, najbolje mjesto na svijetu je ovaj grad, New Orleans.”

New Orleans Jazz Festival nije ni najveći, a ni najstariji jazz festival u svijetu. Ali je po svemu jedinstven, održava se u gradu, kolijevki jazza. Popularnost jazza premašili su mnogi muzički stilovi, neki izrasli i iz tog mužičkog žanra. Jazz, pak, ostaje voljen kao unikatan američki umjetnički i muzički stil.

XS
SM
MD
LG