Linkovi

Muzika: Velika je čast biti pozvan i svirati na New Orleans Jazz Festivalu


Jedna od 12 pozornica na New Orleans Jazz Festivalu

New Orleans Jazz Festival nije ni najveći, a ni najstariji jazz festival u svijetu. Ali je po svemu jedinstven, održava se u gradu, kolijevki jazza. U sedam festivalskih dana u New Orleansu će naći oko 400 hiljada ljubitelja jazza iz svih krajeva SAD i inostranstva.

Godišnji New Orleans Jazz and Heritage Festival, ove godine 41. po redu, dio je tradicije grada u kojem je jazz kao muzički stil i izraz rođen. Održava je od 25. aprila do 2. maja i u sedam festivalskih dana u New Orleansu će naći oko 400 hiljada ljubitelja jazza iz svih krajeva Sjedinjenih Američkih Država i inostranstva. Čist prihod biće usmjeren za podršku obrazovnim i kulturnim programima i pomoć muzičarima u nevolji.

Jedna od tradicija festivala je odavanje počasti u međuvremnu preminulim muzičarima. Jazzom se izražava tuga, poštovanje i radost. To je način na koji preminuli jazzisti žele biti pamćeni. Ta tradicija je i način na koji živi muzičari pamte jazziste i sve druge koji su dali veliki doprinos povijesti jazza.

Za svakog jazzistu velika je čast biti pozvan na New Orleans Jazz Festival, kaže David Egan i dodaje:

“Ovo je mi je vrlo drag festival, zapravo moj omiljeni festival. Čast mi je što sviram u New Orleansu.”

Tokom sedam festivalskih dana, osim jazza, sa 12 pozornica postavljenih na hipodromu odjekuje i muzika drugih žanrova koji vuku korijene iz jazza karakterističnog za New Orleans.

Leroy Jones svira jazz 40-ak godina. U tu vrstu muzike zaljubio se sa 12 godina. Rado svira i ostale žanrove jer...:

“….iz jazza su razvijeni drugi popularni oblici, kombinacije različitih žanrova, drugačijeg muzičkog tkiva. Ali temelj je, korijeni su u jazzu rođenom u New Orleansu.”

Muzika mladih muzičara koje predvodi Roddie Romero je jedan od primjera mješavine jazza i drugih stilova karakterističnih za područje New Orleansa.

“To je mješavina Cajun i Zydeco muzike, sa primjesama fanka, RB-ija.... svega toga” - kaže Romero.

Prvi New Orleans Jazz Festival 1970. godine pratilo je samo 350 posjetilaca, zaljubljenika u jazz. Ove godine, kako se procjenjuje posjetilaca je oko 400 hiljada, bez obzira na kišu prvog, i more blata drugog dana. Organizacija festivala je vrlo zatjevan izazov za organizatore i volontere.

Louis Edwards u organizacionom odboru radi punih 25 godina:

“Festival je sada star 41 godinu. Dovesti ga na ovaj nivo zahtijevalo je mnogo rada, stručnosti, hrabrosti i osjećaja za kulturnu tradiciju New Orleansa.”

New Orleans je idealno mjesto za održavanje festivala. Jazzista Joe Krown kaže da grad zaista diše sa muzikom:

“Ovdje se dešava mnogo toga i svi žele muziku za svaku priliku. Ne jedu bez muzike, bez muzike se ništa ne događa. Muzika je u središtu svega.”

New Orleans privlači jazz-muzičare iz cijelog svijeta. Katja Toivola na festivalu je, kao turista iz Finske, bila prvi put prije 15 godina. Zaljubila se u New Orleans i u njemu živi i svira već skoro 10 godina:

“Za svirati tradicionalni jazz, New Orleans jazz.... najljepše, najbolje mjesto na svijetu je ovaj grad, New Orleans.”

New Orleans Jazz Festival nije ni najveći, a ni najstariji jazz festival u svijetu. Ali je po svemu jedinstven, održava se u gradu, kolijevki jazza. Popularnost jazza premašili su mnogi muzički stilovi, neki izrasli i iz tog mužičkog žanra. Jazz, pak, ostaje voljen kao unikatan američki umjetnički i muzički stil.

XS
SM
MD
LG