Linkovi

SAD: Više vojnih brodova u Pacifiku


Prema planu Pentagona do 2020. godine u Pacifičkom okeanu trebalo bi da bude 60 odsto američkih pomorskih snaga umjesto sadašnjih 50 posto

Sjedinjene Američke Države će uveliko ojačati vojne pomorske snage u azijskom dijelu pacifičkog regiona, dijelu svijeta u kojem i Kina, takođe velika sila sa obala Pacifika, ima značajne strateške interese. Kako analitičari, a i sam Peking, tumače takvu namjeru Washingtona? Prema planu Pentagona do 2020. godine u Pacifičkom okeanu trebalo bi da bude 60 odsto američkih pomorskih snaga umjesto sadašnjih 50 prema 50 posto raspoređenih uz obale Atlantika i Pacifika.

Promjena tog odnosa dio je strateškog plana Bijele kuće da parira, kako procjenjuju analitičari, rastućoj vojnoj snazi Kine.

Američki ministar odbrane Leon Panetta je na, nedavnoj konferenciji u Singapuru, istakao da te namjere ne predstavljaju prijetnju Pekingu:

„Neki povećanje našeg prisustva u azijsko-pacifičkom regionu vide kao izazov Kini. Takve poglede odbacujem u cjelosti.“

Kineska i ulaganja u naoružanje drugih azijskih zemalja rastu i ove će godine, prema procjenama, po prvi put biti veća od evropskih.

Ernest Bower iz vašingtonskog Centra za strateške studije kaže:

„Američki zaokret ne znači zaustavljanje suparnika. To je strateška igra da bi Kina igrala po pravilima koja važe i za sve ostale.“

Ta pravila uključuju i korištenje bogatih izvora u Južnom kineskom moru, u čijim vodama Peking drži sofisticirane patrolne brodove, unatoč tenzijama sa susjednim zemljama.

„Protiv smo provokacija, protiv smo korištenja sile i neutralni smo kada su u pitanju teritorijalni zahtjevi“ - takođe je u Singapuru istakao gospodin Panneta i dodao da će detalji zaokreta prema pacifičkom regionu ovisiti i od unapređenja odnosa sa Vijetnamom, Indijom i drugim azijsko-pacifičkim zemljama.

Kina sa dosta nepovjerenja gleda na američko prisustvo u tom regionu, a glasnogovornik Ministarstva inostranih poslova Liu Weimin kaže:

„Jačanje američkog vojnog prisustva i savezništva sa drugim državama je korak izvan vremena i okolnosti. Azijsko-pacifički region je prostor na kojem se kinesko-američki interesi isprepliću i mi želimo i pozdravljamo američku dobronamjernu i konstruktivnu ulogu u regionu.“

Uz sadašnje američko, a i buduće jače vojno prisustvo u Aziji značajne razlike u stavovima Pekinga i Washingtona ostaju i ostaće, smatra gospodin Bower i dodaje:

„Ako bude neslaganja i sukoba koji bi izazvali tenzije u Aziji, to će biti realan razlog za zabrinutost Sjedinjenih Država zbog razvijenih trgovinskih odnosa i velikih investicija u tom dijelu svijeta.“

Pentagon se uočava za značajnim smanjenjem budžeta u narednih desetak godina, ali to neće, kako procjenju analitičari, imati nepovoljnog odraza na novo, trateško preusmjeravanje američkih mornaričkih snaga u azijsko-pacifički region.
SAD: Više vojnih brodova u Pacifiku
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:10 0:00
XS
SM
MD
LG