Linkovi

Direktni pregovori u Washingtonu


Državni sekretar, Hillary Clinton na konferenciji za novinare u State Departmentu u Washingtonu
Državni sekretar, Hillary Clinton na konferenciji za novinare u State Departmentu u Washingtonu

Izraelski i Palestinski lideri, početkom sljedećeg mjeseca, planiraju da u Washingtonu nastave direktne pregovore. Američka državna tajnica, Hillary Clinton je to prošlog petka saopćila na press konferenciji u Washingtonu. Cilj nove runde pregovora je postizanje mirovnog sporazuma u roku od godinu dana.

Izraelski i palestinski lideri posljednji put su direktno pregovarali prije dvije godine, a novi pregovori neće uključiti militantnu palestinsku frakciju Hamas koja upravlja Pojasom Gaze. Hamas je odbacio pregovore.

Direktni pregovori u Washingtonu
Direktni pregovori u Washingtonu

Ali se očekuje da će egipatski predsjednik Hosni Mubarak i jordanski kralj Abdullah podržati pregovore. Predsjednik Barack Obama ih je pozvao na zajednički susret sa palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom i izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom prije zvaničnih pregovora planiranih početkom septembra.

Bivši britanski premijer, Tony Blair, u ime takozvanog Kvarteta svjetskih sila, Amerike, Rusije, UN-a i EU, je takodjer pozvan.

Državni sekretar Hillary Clinton je rekla da predsjednik Obama podržava opredjeljenost izraelskih i palestinskih lidera za riješenje na principu dvije države. Ona je, medjutim, naglasila da se mogu očekivati teškoće:

"Bez sumnje biće mnogo prepreka. Protivnici mira će nastojati da pregovori propadnu, ali ja od strana u pregovorima tražim postojanost, da krenu naprijed čak i u teškim vremenima, i da nastave raditi na postizanju pravednog i trajnog mira u regionu."

Direktni pregovori u Washingtonu
Direktni pregovori u Washingtonu

Američki izaslanik za Srednji Istok, George Mitchell je svojom letećom diplomacijom otvorio put za takozvane bliske razgovore. On kaže da će direktni razgovori, nakon otvaranja u Washingtonu, vjerovatno biti nastavljeni u regionu Srednjeg Istoka.

Mitchell kaže da će dvije strane razgovarati o svim pitanjima konačnog riješenja u mirovnom procesu, uključujući budućnost Jerusalema i status palestinskih izbjeglica. On je rekao da će Sjedinjene Države biti spremne sa kompromisnim idejama kada budu potrebne:

"Mi ćemo iznositi kompromisne prijedloge u vrijeme kada nam se učini da su neophodni i odgovarajući. Ali, ne želim da bilo ko stekne utisak da ćemo mi na neki način zamjeniti, ili potisnuti uloge direktno zainteresiranih strana u pregovorma, niti imamo ikakvo drugo gledište osim da ovo mora završiti njihovim sporazuomom."

David Makovsky je iz Washingtonskog instituta za politiku na Bliskom Istoku. On kaže da ga jako zanima dali će Washingtona svojim posredovanjem riješiti dugotrajne razlike.

Direktni pregovori u Washingtonu
Direktni pregovori u Washingtonu

"Mislim da su u nekim pitanjima, što nije dostpuno javnosti, razlike smanjene, ali ne u svim pitanjima. Prema tome, ja sam manje uvjeren, sa nešto manje optimizma da ćemo uspjeti riješiti sve razlike u roku od godinu dana, ali možemo ostvariti značajan napredak", kaže Makovsky.

George Mitchell, bivši lider većine u američkom Senatu, je 1990-tih pomogao u postizanju mira u Sjevernoj Irskoj. On kaže da nema iluzija kada je riječ o teškoćama:

"To traži strpljenje, postojanost, spremnost da se vraćate ponovo i ponovo, da prvo odbijanje ne uzimate kao zadnji odgovor, pa ni pedeseto ili stoto Ne. Mi smo strpljivi, ustrajni i odlučni. I, mi vjerujemo da postoji osnova za postizanje mirovnog sporazuma u regionu i to ćemo sljediti."

Mitchell dodaje da postojanje otpora i na izraelskoj i palestinskoj strani i u širem regionu ne bi smjelo zaustaviti napore na postizanju trajnog mira.

XS
SM
MD
LG