Linkovi

„Zajedno za DA:“ Koalicija bez presedana


Mir je potreban i jednima i drugima...
Mir je potreban i jednima i drugima...

Koaliciju predvodi "J Street," organizacija koja se deklarira kao pro-izraelska, zagovara mir i favorizira rješenje o dvije države, a čine je čine još tri jevrejske organizacije, dvije asocijacije američkih muslimana, te grupe "Crkve za Srednji Istok" i "Fondacija za mir na Srednjem Istoku."

Više organizacija američkih Jevreja pridružilo se kršćanskim i muslimanskim vjerskim i političkim akcionim grupama u zagovaranju postizanja mirnog ishoda za palestinsko-izraelski sukob. Odgovarajuću kampanju pokrenuli su zajednički početkom jula, upravo u vrijeme dok su u Bijeloj Kući sastali i razgovarali predsjednik Sjedinjenih Država Barack Obama i izraelski premijer Benjamin Netanyahu. Ta nova koalicija nazvana je "Community of YES," ili "Zajedno za DA," a kampanjom u medijima širom Sjedinjenih Američkih Država izražava jasnu i snažnu podršku naporima i predvodništvu Sjedinjenih Država u ostvarivanju rješenja dvije države, Izrael i Palestina, u miru, jedna pored druge.

U jednom od televizijskih oglasa "Zajednice za DA" ističe se da, dok haos i nasilje na Srednjem Istoku rastu, mnoge istaknute ličnosti američkog političkog i javnog života, poput Sarah Palin ili Rush-a Limbaugh-a ignoriraju realnost.

"Community of YES" je presedan. Predvodi je "J Street," organizacija koja se deklarira kao pro-izraelska, zagovara mir i favorizira rješenje o dvije države. "Zajednicu za DA" čine još tri jevrejske organizacije, dvije asocijacije američkih muslimana, te grupe "Crkve za Srednji Istok" i "Fondacija za mir na Srednjem Istoku."

Hadar Susskind, potpredsjednik "J Street-a" o ciljevima koalicije kaže:

„Želimo biti protužeta glasovima i mišljenima koji se mogu čuti unaokolo, ponekad i u Kongresu, ponekad na radiju i televiziji, ponekad u jevrejskim zajednicama, o tome zašto ne možemo uraditi to i to, zašto mir ne može biti postignut, želimo biti protuteža glasovima i mišljenima koji tvrde da Izrael nema partnera. Mi želimo potencirati ono je što je već tu, što je očigledno, a to je ogromna podrška koju Sjedinjene Države imaju u nastojanjima da okončaju izraelsko-palestinski sukob."

.... i Palestincima....
.... i Palestincima....

Gospodin Susskind ističe činjenicu da ankete pokazuju da više od 80 procenata američkih Jevrjeja podržava aktivnu ulogu Sjedinjenih Država u postizanju solucije o dvije države. Da još više osnaže tu podršku aktivisti "J Street-a" su sve češće u sinagogama. Predstavnici drugih grupa kolacije "Community of YES" odlaze među svoje. Gospodin Susskind tim povodom kaže:

„Ima mnogo metoda i načina da se ljudi pridruže "Zajednici za DA", da budu dio širokog fronta koji će reći DA američkom predvodništvu, reći DA za puni angmažman predsjednika Obame na konačnom razrješenju izraelsko-palestinskog sukoba.“

Novi član koalicije "Community of YES" je i "Muslimansko vijeće za opće odnose." Direktor vašingtonskog ureda tog vijeća Haris Tarrain kaže:

„Moramo zajedno reći onima koji žele reći DA miru da je vrijeme da to kažu sada, da usaglasimo naše glasove i idemo zajedno. Mislimo da u tom smislu možemo mobilizirati Amerikance, bez obzira na porijeklo ili vjeru, i američki muslimani će biti jedna od komponenata tog procesa.“

Gospodin Tarrain ističe da je palestinsko pitanje bitno za svakog američkog muslimana, bez obzira na različitosti među muslimanskim zajednicama.

.... i Izraelcima.
.... i Izraelcima.

I dok iz "Zajednice za DA" poručuju da Sjedinjene Države bez odlaganja trebaju pomoći da se okonča sukob, neke pro-izraelske grupe su protiv brzih koraka.

Robert Satloff, izvršni direktor vašingtonskog Instituta za srednje-istočnu politiku, instituta koji većinom stoji na pro-izraelskim pozicijama, kaže:

„Većina Amerikanaca je uvjeranja da su Izraelci ti od kojih najviše ovisi. Za američku vladu je odgovarajući zadatak reducirati rizike i mirovnim pregovaračima omogućiti da prevaziđu sve prepreke i stignu do mira.“

Grupe i organizacije, članice koalicije "Zajedno za DA" će nastaviti da traže i podstiču Kongres i administraciju predsjednika Obame da pomogne okončati palestinsko-izraelski sukob kroz djelotvoran angažman, što je gospodin Obama i obećao u svom govoru u Kairu prije godinu dana.

XS
SM
MD
LG