Linkovi

SAD: Nedužne žrtve meksičkih narko-kartela


Jedna od brojnih žrtava u obračunima meksičkih narko-kartela
Jedna od brojnih žrtava u obračunima meksičkih narko-kartela

Proteklog vikenda naoružani napadači su ubili vatrenim oružjem Lesley Enriques i njenog muža Arthura Redelfsa, dok su bili u autu, na meksičkoj strani, u blizini mosta koji povezuje grad Juarez u Meksiku sa El Pasom u Texasu. Gospođa Enriques, uposlenica američkog konsulata, bila je u četvrtom mjesecu trudnoće. I ona i njen suprug su bili američki državljani, a njihovo prvo dijete, beba, je preživjelo napad. Na par minuta prije toga, napadači su ubili supruga još jedne uposlenice američkog konzulata, a dvoje je djece tada ranjeno.

Predsjednik SAD Barack Obama je izjavio da je duboko ožalošćen , ali i zgrožen tim ubistvima, očito neužnim žrtvama borbe meksičke vlade predsjednika te zemlje Felipe Calderona protiv moćnih kartela droge.

Reagirao je i američki State Department, a njegov glasnogovornik P.J. Crowley je, pored ostalog istakao:

“Tragedija od ovog vikenda samo potvrđuje kako je ozbiljna situacija, kakvu opasnost karteli droge predstavljaju za Meksiko, za Sjedinjene Države, za cijelu hemisferu. Vjerujem da svi dijelimo odlučnost i da ćemo na kraju, koristeći sva legalna sredstva, preuzeti ulice koje sada drže narko-karteli.”

Gospodin Crowly je takođe rekao da za sada nije jasno šta je pravi motiv za ubistvo tih osoba i dodao da američki istražeitelji sarađuju sa meksičkim vlastima u istrazi. Juarez je centar sukoba i nasilja između suparničkih kartela. Do sada je u tim sukobima ubijeno više od 14 hiljada osoba, usprkos mobiliziranju oko 50 hiljada policajaca i vojnika. Napadi u Juarezu desili su se tokom vikenda kada je još 13 osoba je ubijeno u i oko Acapulca.

Prošlog tjedna State Department informirao svoje uposlenike u 6 gradova na sjeveru Meksika da privremeno mogu vratiti članove obitelji u Sjedinjene Države, te izdao i upozorenje o rizičnosti putovanja u Meksiko, posebno u sjeverne dijelove te zemlje.

XS
SM
MD
LG