Linkovi

SAD: Pobjeda nije imperativ


SAD: Pobjeda nije imperativ
SAD: Pobjeda nije imperativ

Daniel Kysela sa suprugom Juliom u Houston je stigao iz Pittsburgha. Osim istrčanog maratona, zadovoljstvo im je bio i susret sa članom američkog olimpijskog maratonskog tima Joshom Coxom.

Prošle subote nekoliko stotina Amerikanaca trčalo je u Houstonu, kako ko i koliko je ko mogao, maratonsku, ili polumaratonsku trku. Za sve njih bilo je važno učestvovati, družiti se, zabavljati.... Pobjeda nije bila imperativ.

Maratonci su na ulice Houstona počeli izlaziti od ranih jutarnjih sati. Upoznavanja, razgovor, zagrijavanje i onda od prvog do 42 kilometra, ili upola manje, brže ili sporije.... kako je kome odgovaralo.

Za Craiga Lipperta, koji je u sunčani i topli Houston stigao iz hladnog i oblačnog Minneapolisa bio je to 29. maraton u punoj dužini.

„Zaželio sam se toplijeg vremena. Posljednji maraton trčao sam na minus 14 stepeni. Danas je krasan dan u Houstonu“ - govori Lippert.

Nakon pretrčanog, koliko su i kako su mogli, učesnici maratona su se okupili u konvencijskom centru George Brown. Tu su bili u prilici da se sretnu sa ostalim članovima porodice, prijateljima, da provjere što su ostvarili, da se osvježe i predahnu.

Za 47-godišnju Deniu Puerto trčanje je zdravlje... kako joj godine odmiču:

„Sa godinama, morate biti discipliraniji. Ako želim biti u dobrom zdravlju moram biti i fizički aktivna.“

Dvadesetak godina mlađa Kristi Beneae ima punu podršku porodice za nimalo laku takmičarsku ambiciju:

„Mislim da me postavljanje osobnog cilja motivira i da bih se mogla, eventualno, kvalificirati za ušešće na izbornoj trci, a to je moj cilj, američkih maratonaca za olimpijske igre.“

Daniel Kysela sa suprugom Juliom u Houston je stigao iz Pittsburgha. Osim istrčanog maratona, zadovoljstvo im je bio i susret sa članom američkog olimpijskog maratonskog tima Joshom Coxom. O tom susretu Daniel je rekao:

„Svako od nas koji volimo trčanje želi biti na što većem nivou i zato je sjajno razgovarati sa onima koji vam mogu dati dobar savjet i ohrabriti vas.“

Za manje ambiciozni maraton u Houstonu bio je lijep društveni događaj.

SAD: Pobjeda nije imperativ
SAD: Pobjeda nije imperativ

Marisa, Tina i Sasha, od trenutka kada su se upoznale na jednoj ranijoj trci, trče zajedno, kao dobre prijateljice.

„Počele smo svaka za sebe, a nako što smo su upoznale to je preraslo u drugartvo koje traje“ - kaže Marisa, a Tina takođe potvrđuje da je i trčanje lijepa prilika da se ljudi čvrsto zbliže.

Za posljednjih tridesetak godina broj Amerikanaca, amatera u sportskom smislu, koji su uspjeli istrčati maraton rastao je velikom brzinom. Koliko je onih kojima je to uspjelo nema preciznih brojki, ali kao ilustracija može poslužiti podatak da se u Sjedinjenim Državama godišnje organizira preko 600 amaterskih maratonskih trka.

XS
SM
MD
LG