Linkovi

Izraelsko-palestinski mirovni proces: Kerry ponovo na Bliskom Istoku


Američki drđavni sekretar John Kerry i palestinski predsjednik Mahmoud Abbas u Amanu u Jordanu
Američki drđavni sekretar John Kerry i palestinski predsjednik Mahmoud Abbas u Amanu u Jordanu

Američki državni sekretar John Kerry nastavlja konsultacije na prevazilaženju prve neposredne prepreke - oslobađanju posljednje grupe palestinskih zatvorenika.

Američki državni John Kerry je ponovo na Bliskom Istoku nastojeći dati dodatni podsticaj izraelsko-palestinskom mirovnom procesu. Krajem aprila ističe devetomjesečni period u kojem su dvije strane, Izrael i Palestinci, uz američko posredovanje, trebale dogovoriti osnovu za buduće pregovore. Proces formuliranja okvira tih dogovora je zastao na dvije ključne tačke - oslobađanju još jedne grupe palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora i planovima gradnje novih izraelskih naselja na područjima koje Palestinci smatraju njihovom teritorijom.

Američki državni sekretar je u Amanu, kako je saopšteno iz State Departmenta, imao produktivne razgovore sa kraljem Abdullahom i palestinskim liderom Mahmoudom Abbasom. Takođe je telefonom razgovarao i sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom. Izraelsko-palestinski mirovni proces vjerojatno će biti i jedna od tema tokom sutrašnjeg boravka predsjednika Sjedinjenih Država Baracka Obame, kojeg će pratiti i gospodin Kerry, u Saudijskoj Arabiji.

Neizvjesnot da li su i izraelski i palestinski lideri voljni nastaviti razgovore o osnovama budućih pregovora je dilema na koju za sada nema odgovora. Izrael želi da se ti razgovori nastave prije oslobađanja naredne grupe palestinskih zatvorenika, tvrdeći da Palestinci neće imati motiva da nastave mirovni proces ukoliko zatvorenici budu oslobođeni. Sa druge strane, palestinski lideri tvrde da je oslobađanje četvrte, posljednje grupe tih zatvorenika, dogovoreno još na početku devetomjesečnog roka za postizanje okvira mirovnih pregovora, koji bi trebali slijediti od kraja aprila, i da sada o tome ne treba ponovo pregovarati.

Članica Izvršnog odbora Palestinske oslobodilačke organizacije Hanan Ashrawi ističe da je povjerenje Palestinaca u nastavak mirovnog procesa i posredničke napore Bijele kuće poljuljano i dodaje:

"Mi nećemo pregovarati da bi se predali. Pregovaraćemo da bi ostvarili naša prava. Ako sadašnji pritisci ne daju rezultata, moraćemo vidjeti što su nam druge opcije i druge mogućnosti."

Nijedan od pritisaka, od sankcija Evropske unije do poteza Ujedinjenih nacija, nisu ugrađeni u američki pristup ostvarenju solucije o dvije države, izraelske i palestinske, jedne uz drugu u miru. Ostvarivanje te ideje rezultira malim napretkom ocjenjuje bivši američki ambasador Adam Ereli:

"Mislim da su sve strane međusobno još uvijek vrlo, vrlo udaljene. Sjedinjene Države čvrsto vjeruju da je postizanje dogovora svima u interesu. Što duže vrijeme odmiče bez tog dogovora, utoliko stanje postaje eksplozivnije. S druge strane, privoljeti, ili pak prisiliti i jedne i druge na kompromis ispod minimuma do kojeg su i spremni ići biće vrlo, vrlo teško."

Nova izraelska naselja na okupiranom palestinskom tlu su veliki kamen spoticanja u palestinsko-izraelskom mirovnom procesu. Za taj proces profesorica vašingtonskog univerziteta American Hillary Mann Leverett kaže da je ključni prioritet Bijele kuće na Bliskom Istoku:

"Rješenje izraelsko-palestinskog konflikta bilo bi idelano za američke interese. Vrata za mnogo konstruktivniju ulogu u tom regionu bila bi širom otvorena."

To bi posebno došlo do izražaja ako bi mirovni proces bio postignut i na elementima ranijih prijedloga Arapske lige, dodaje profesorica Leverett:

"Pozitivan ishod izraelsko-palestinskih pregovora smirio bi mnoge tenzije, omogućio gradnju međusobnog povjerenja.... I, što je mnogo važnije, omogućio Saudijcima, Egipćanima i drugima da sa Sjedinjenim Državama grade dugoročno, strateško partnertvo koje u dosadašnjim uvjetima za njih nije bilo moguće."

Američki državni sekretar John Kerry će nastaviti konsultacije i sa palestinskim i izraelskim liderima na prevazilaženju prve neposredne prepreke - oslobađanju posljednje grupe palestinskih zatvorenika. Nakon toga bi mogli slijediti daljni pokušaji da se definira nedefinirano u osnovama za narednu rundu mirovnih pregovora, zastalih već nekoliko godina.
Izraelsko-palestinski mirovni proces: Kerry ponovo na Bliskom Istoku
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:06 0:00
XS
SM
MD
LG