Linkovi

SAD – Izrael – Palestina: Kerry mora biti odlučniji


U intervjuu sa izraelskim i palestinskim novinarem u američki državni sekretar je vrlo jasno rekao da bi alternativa mirovnom procesu mogla biti treća palestinska intifada.

Američki državni sekretar John Kerry ocijenio je, u intervjuu koji je dao u Jordanu, da postoji određeni napredak u mirovnim pregovorima između Izraela i Palestinaca. On je takođe naglasio da mnoga sporna pitanja tek moraju biti riješena. U suprotnom, ponovno izbijanje nasilja moglo bi ugroziti mirovni proces.

Gospodin Kerry je istakao da su izraelski premijer Benjamin Netanyahu i palestinski predsjednik Mahmoud Abbas, tokom susreta sa njim u Jerusalemu i Bethlehemu, potvrdili spremnost da nastave sa mirovnim procesom i da su svjesni da je alternativa miru nasilje i haos u tom dijelu svijeta. I on je upozorio:

"Koliko god dugo bude postojao konflikt, i ako zbog konflikta ne bude rješenja, mogućnost nasilja i drugih oblika konfrontacije biće mnogo realnija."

Značajnijeg napretka u izraelsko-palestinskom mirovnom procesu nema više od 20 godina. Bruce Jentleson, profesor politikologije na univerzitetu Duke, u razgovoru za televizijski kanal Alhurra, ističe da taj zastoj šteti objema stranam i dodaje:

"Jedna od nekoliko stvari koje na Bliskom istoku viđamo ponovo i ponovo je da današnje teškoće sutra postaju još teže. Cijele generacije na obje strane odrastaju u mržnji i nasilju."

Mnogi mladi Palestinci se ne priključuju islamističkoj grupi Hamas, ali sasvim sigurno gube vjeru u politički proces. I to je razlog zbog čega profesor Jentleson smatra da američki državni sekretar na pregovačke strane mora vršiti snažniji pritisak.

"Uz to, i sam Kerry mora biti mnogo odlučniji. Mir između Izraela i Palstinaca je u interesu Sjedinjenih Država. Kerry treba vjerovati da i premijer Netanyahu i predsjednik Abbas iskreno vjeruju u mir i da žele pregovarati. Kerryjeve poruke moraju i pomoći i biti čvrste."

Gospodin Kerry za nastavljanje gradnje izraelskih naselja na okupiranim palestinskim područjima kaže da je to neligitimno. Palestinci zbog toga prijete da će se povući iz pregovora.

U intervjuu sa izraelskim i palestinskim novinarem američki državni sekretar je vrlo jasno rekao da bi alternativa mirovnom procesu mogla biti treća palestinska intifada.
XS
SM
MD
LG