Linkovi

SAD: U novembru trostruko manje novozaposlenih


SAD: U novembru trostruko manje novozaposlenih
SAD: U novembru trostruko manje novozaposlenih

Prema podacima Ministarstva rada, zahvaljući nadoknadi onima čija su radna mjesta ugašena, dakle ostali su silom ekonomskih (ne)prilika bez posla, tri miliona Amerikanaca ostaje van zone siromaštva. Bez produžetka tih isplata, tri miliona kupaca manje, makar i skromnih, moglo bi uticati na dalji porast nezaposlenosti.

Stopa nezaposlenosti ovdje, u Sjedinjenim Državama, je u novembru ponovo porasla, odnosno najveća je u posljednjih sedam mjeseci. Prošlog mjeseca otvoreno je nešto manje od 40 hiljada radnih mjesta, što je veliki pad u odnosu na oktobar kada je novo zaposlenje našlo više od 150 hiljada Amerikanaca. Nakon tri mjeseca bez promjena, sada je stopa nezaposlenosti porasla za dvije desetine procenta i iznosi 9,8 posto.

Senatorka Amy Klobuchar, Demokrata, kaže da porast stope nezaposlenosti nije iznenađenje i ističe:

„Niko nije zadovoljan takvom stopom. No, mislim da svi u ovoj zemlji moramo shvatiti da se iz te rupe ne možemo isčupati za mjesec dana.“

Novembarski pad novog zapošljavanja na vrlo skromnih 39 hiljada je podsjetnik da ekonomski oporavak ne ide tempom koji bi većina Amerikaca željeli. Unatoč skoro milion novih radnih mjesta otvorenih u proteklom dijelu ove godine, Keith Hall iz federalnog Ureda za rad kaže da je nužno otvarati svakog mjeseca najmanje 130 hiljada radnih mjesta da bi bio saamo održan korak sa rastom broja stanovnika. On takođe ističe:

„Ove godine 86 hiljada novih radnih mjesta prosječno mjesečno nije dovoljno da počnemo smanjivati nivo nezaposlenosti. Novembarsko vrlo skromno novo zapošljavanje ukazuje da rast zaposlenosti još uvijek nije dovoljno snažan.“

Neočekivani porast stope nezaposlenosti, makar i za dvije desetine procenta, odmah se odrazio na pad vrijenosti akcija na njujorškoj berzi. Komentator tv mreže ABC Dan Arnall smatra da je povećanje stope nezaposlenosti rezultat i "povratka" nezaposlenih Amerikanaca na tržište rada:

„Kada ekonomija počne da se oporavlja, nezaposleni koji nisu tražili posao u vrijeme recesije, ohrabreni ekonomskim oporavkom ponovo počinju da traže posao, nadajući se da će ga i naći.“

„Teško je, ali vjerujem da stvari idu nabolje“ - kažeSuzie Seitzman, jedna od nezapolenih i "povratnica" na liste onih koji traže posao.

Skoro dva miliona Amerikanaca koji iz državne kase primaju nadoknadu zbog zatvaranja njihovih radnih mjesta mogli bi ostatiti bez te nadoknade ukoliko Kongres ne usvoji odluku o produžetku isplata.

Za Angel Garland, već skoro godinu dana bez posla, i ne samo nju, pozitivna odluka Kongresa znači elementarnu sigurnost:

„Sama sam, odgajam sina... Ne znam šta bi se desilo, kuda bih mogla....“

Prema podacima Ministarstva rada, zahvaljući nadoknadi onima čija su radna mjesta ugašena, dakle ostali su bez posla silom ekonomeskih (ne)prilika, ukupno tri miliona Amerikanaca ostaje van zone siromaštva. Bez produžetka tih isplata, tri miliona kupaca manje, makar i skromnih, moglo bi uticati na dalji porast nezaposlenosti.

XS
SM
MD
LG