Linkovi

Oprečna mišljenja o stanju na američkom tržištu rada


Oprečna mišljenja o stanju na američkom tržištu rada
Oprečna mišljenja o stanju na američkom tržištu rada

Američka trgovinska komora tvrdi da je ekonomska politika predsjednika Obame stvorila zapreke za otvaranje novih radnih mjesta

Danas je u Sjedinjenim Državama obilježen Dan rada. Dok je većina Amerikanaca provodila dugački vikend na plažama, odlascima u prirodu ili na obiteljskim druženjima, poznavatelji prilika na američkom tržištu rada nude dva oprečna mišljenja o aktualnoj situaciji. Naime, Američka trgovinska komora tvrdi da je ekonomska politika predsjednika Obame stvorila zapreke za otvaranje novih radnih mjesta. No istaknute radničke organizacije kažu da američkom srednjem sloju najviše štete korporativna pohlepa i slaba regulativa.

Za Amerikance Dan rada tradicionalno obilježava kraj ljeta. Vrijeme je to da se radnici opuste i uživaju u plodovima svog rada. Međutim, s mlakom ekonomijom i povećanjem nezaposlenosti Dan rada za mnoge je poziv na akciju. Richard Trumka predsjednik je najveće američke sindikalne federacije, AFL-CIO. "Ili ćemo izgraditi temeljito drugačiju ekonomiju koja vrednuje teški rad i ima snažan srednji sloj ili ćemo se vratiti u onu kojoj je prioritet interes korporacija pred običnim ljudima".

S važnim parlamentarnim izborima zakazanima za manje od dva mjeseca AFL-CIO potiče svoje članove da podrže Demokratsku stranku predsjednika Obame te pomognu u slabljenju popularnosti konzervativnih skupina koje se zalažu za smanjenu ulogu vlade.

Martin Regalia ekonomist je pri Američkoj trgovinskoj komori koja okuplja američke biznise. Regalia tvrdi da će povećanje poreza za najbogatije Amerikance nanijeti štetu otvaranju novih radnih mjesta. "Dakle, vi povećavate poreze za motor ekonomskog rasta, za ljude koji troše. Takva odluka stvara ozračje s porukom da mi patimo na isti način kao i vi. To mi ne čini ispravnim u ovom trenutku".

Zajedno s onim što naziva lavinom novih zakona Američka trgovinska komora ustraje u mišljenju da trenutna vladina politika otežava kompanijama otvaranje novih radnih mjesta. Randy Johnson, potpredsjednik je komore. "Oni moraju zarađivati da bi isplaćivali plaće, a to se ne može ostvariti ukoliko morate potrošiti sav svoj novac na nove zahtjeve federalne vlade. Dakle, imajte malo suosjećanja za nas jer smo u ovome zajedno".

Sindikalistica Laura Jackson nudi drugačiju perspektivu. "Ono što će pomoći našoj zemlji više od bilo čega je da otvaranje radnih mjesta bude prioritet svakog člana Kongresa, političara i vlasnika biznisa".

Sindikalna federacija AFL-CIO organizirala je posebne manifestacije za Praznik rada u više od 200 lokalnih zajednica kako bi se pomoglo onim kandidatima u izborima za Kongres koje sindikalci podržavaju. Američka trgovinska komora tvrdi da će nastaviti lobirati protiv vladinih programa koji – kako smatra – koče ekonomski rast.

XS
SM
MD
LG