Linkovi

Predsjednik Obama: Kraj borbenih misija u Iraku krajem avgusta


Predsjednik SAD Barack Obama na konvenciji američkih ratnih veterana-invalida
Predsjednik SAD Barack Obama na konvenciji američkih ratnih veterana-invalida

Oko 90.000 vojnika vraća se krajem ovog mjeseca kući, a 50-ak hiljada koliko će ih ostati u Iraku fokusiraće se na obuku iračkih snaga, kontra-terorističke operacije i zaštitu američkih civila i diplomatskog osoblja.

Borbene misije američkih vojnih snaga u Iraku biće okončane do kraja ovog mjeseca, istakao je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama u jučerašnjem obraćanju ratnim veteranima u Atlanti, američka savezna država Georgia. Uz zahvalnost na naporima i žrtvama koje su podnijeli vojnici na iračkom ratištu, gospodin Obama je takođe naglasio da ne treba sumnjati u njegovu odlučnost da učini sve što može da talibanski ekstremisti i teroristi al-Qaide u Afganistanu budu poraženi.

U Iraku, pet mjeseci nakon parlamentarnih izbora, traje politička neizvjesnost… u Bagdadu i drugim gradovima dolazi do bombaških napada…. u julu je na stotine Iračana ubijeno.... novoizabrani parlament je blokiran… ne uspijeva izabrati novog premijera i članove vlade.

Unatoč svemu tome, gospodin Obama i drugi visoki zvaničnici njegove administracije ističu da se bliži formalni kraj američke borbene misije u Iraku. Govoreći na konvenciji asocijacije ratnih veterana-invalida, američki predsjednik je rekao da ispunjava vlastito obećanje o odgovornom privođenju kraju borbene misije u toj zemlji:

Barack Obama
Barack Obama

“Nedugo nakon ulaska u Bijelu kuću, najavio sam novu strategiju za Irak i prenos pune odgovornosti za stanje u zemlji na Iračane. Jasno sam rekao da će 31. avgusta ove godine biti okončana borbena misija naših snaga. I to je upravo ono što činimo... kako je obećano i planirano.”

Uz konstatciju da se oko 90.000 hiljada američkih vojnika vraća krajem avgusta kući, gospodin Obama je istakao da je u toku prebacivanja ogromne količine vojne opreme i uređaja, zatvaranje vojnih baza ili njihovo predavanja iračkim snagama. Oko 50.000 hiljada američkih vojnika koji će ostati u Iraku fokusiraće se na obuku iračkih snaga, kontra-terorističke operacije i zaštitu američkih civila i diplomatskog osoblja.

Gospodin Obama je rekao da je nasilje u Iraku na najnižem nivou posljednjih godina, ali je priznao da teroristi i dalje na mnoge način pokušavaju omesti progres:

“Spriječiti ih je opasan zadatak. Mnogo je onih koji će bombama i mecima pokušati zaustaviti poboljšavanje stanja i činjenica je da će biti još američkih žrtava u Iraku.”

Američki vojnici na afganistanskom ratištu
Američki vojnici na afganistanskom ratištu

Tokom obraćanja ratnim veteranima u Atlanti gospodin Obama je, govoreći o Afganistanu gdje se američke i NATO snage suočavaju sa sve jačom pobunom, rekao da je juli bio najsmrtonosniji mjesec za američke snage. Podsjetivši da su napadi od 11. septembra 2001. godine planirani u bazama al-Qaide u Afganistanu, predsjednik Obama je naglasio da neće dozvoliti da Afganistan zahvati široka pobuna i da će al-Qaida i ekstremističke snage biti poražene:

“Nećemo dozvoliti da taj region, a i šire, bude sigurno utočište za al-Qaidu i njene saveznike. Razbićemo te grupe, onesposobiti ih i definitivno poraziti.”

Obraćanje vojnim veteranima u Atlanti predsjednik Sjedinjenih Država Barack Obama završio je konstatacijom da je o ratu u Iraku bilo mnogo žestokih rasprava, ali da nikada nije bilo razlika kada je trebalo podržati napore više od milion Amerikanaca koji su služili u toj zemlji.

XS
SM
MD
LG