Linkovi

SAD – Irak: Za sada.... ograničena vojna pomoć


Rakete zrak-zemlja za napade na manje ciljeve i uništavanje uporišta militanata i mali izviđački droni su mnogo manje od tenkova i helikoptera Apache koje iračka vlada odavno traži.

Sjedinjene Američke Države ne odustaju od vojne pomoći Iraku u borbi protiv militanata, ekstremista i terorista u toj zemlji, ali za sada ne u obimu i vrstama oružja koje traži iračka vlada i premijer Nuori al-Malikija. Vojna pomoć iračkim snagama sigurnosti protiv militanata koji su nedavno preuzeli kontrolu nad dijelovima Fallujah-a i drugih područja u provinciji Anbar za sada je ograničena na isporuku stotinjak raketa zrak-zemlja, posmatračkih balona i 10 malih izviđačkih bespilotnih aviona. Proces isporuka je ubrzan, kaže glasnogovornik Ministarstva odbrane Bill Speaks i dodaje:

"Svrha toga što šaljemo je povećati posmatračke i obavještajne mogućnosti iračke armije u suprotstavaljanu militantima i teroristima al-Qaide."

Rakete zrak-zemlja tipa Hillfire koje mogu biti korištene za precizno pogađanje i uništavanje uporišta militanata i mali izviđački droni su mnogo manje od tenkova i helikoptera Apache koje iračka vlada odavno traži od Sjedinjenih Država. Ključni razlog sudržanosti Washingtona je taktika čvrste ruke premijera Malikija prema političkim oponentima.

Analitičar Tim Brown kaže da Bijela kuća nije sigurna da bi vlada Iraka i iračka armija moderno naoružanje koristila na pravi način:

"Sjedinjene Države brine da bi bez odgovarajućih garancija moderno i ubojito oružje moglo biti korišteno i protiv drugih etničkih grupa. Takođe je opravdana bojazan da Sjedinjene Države ne bi bile u stanju kontrolirati upotrebu tih vrsta oružja."

Ambasador Iraka u Sjedinjenim Državama Lukman al-Faily kaže da nastoji ubijediti visoke američke zvaničnike da u Irak pošalju više vojne opreme i borbenih sredstava i ističe:

"Ključno pitanje koje ću istaći u Kongresu i drugdje je da li je Irak američki saveznik, ili ne. Ako jeste, onda trebamo imati privilegije zemlje saveznice. Ako nije, recite nam što trebamo uraditi da postanemo zemlja saveznica."

Ono na čemu Sjedinjene Države insistiraju su promjene u djelovanju Malikijeve vlade kaže analitičar Anthony Cordesman:

"Nije u pitanju samo povratak i jačanje al-Qaide u Iraku. Iračka vlada prerasta u represivnu, žestoku autoritarnu vlast, koristeći i snage sigurnosti na neodgovarajući način."

Vojna pomoć, ma čija bila i ma kako da je obimna i raznovrsna, neće i ne može riješiti iračke probleme. Krupni politički izazovi i otvorena pitanja unutarrnje stabilnosti Iraka trajno mogu biti riješeni dijalogom lidera političkih stranaka, vjerskih i etničkih skupina i plemenskih lidera.

Sjedinjene Države isključuju mogućnost ponovnog slanja borbenih snaga u Irak. Od povlačenja vojnih jedinica krajem 2011. godine u Iraku su jedino američki vojni savjetnici, sada njih oko 200 stotine.

SAD – Irak: Za sada.... ograničena vojna pomoć
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:29 0:00
XS
SM
MD
LG