Linkovi

SAD: Alternativna medicina sve češći studij na univerzitetima


SAD: Alternativna medicina sve češći studij na univerzitetima
SAD: Alternativna medicina sve češći studij na univerzitetima

Alternativne metode.... dopunska dijetalna ishrana, meditacija, joga, akupunktura, specijalne masaže i istezanja kičmenog stuba i druge... koristilo je, prema podacima za 2007. godinu četvoro od 10 Amerikanaca. Uglavnom da ublaže bol.

U Sjedinjenim Američkim Državama sve je više pacijenata koji lijeka svojim oboljenima traže u alternativnoj, dopunskoj i, kako se to ovdje naziva, integrativnoj medicini. Prema podacima Nacionalnog instituta za zdravlje gotovo 40 odsto odraslih prošlo je i prolazi kroz neku od terapija o kojima nije bilo riječi na medicinski fakultetima. Da, međutim, alternativna medicina polako ulazi na medicinske fakultete ilustrativno govori podatak da je više od 40 univerziteta, među njima su Stanford, UCLA, Duke i George Washington, formiralo centre za integrativnu medicinu.

Jean Ayers će, kada okonča studij na univerzitetu George Washington, biti asistent-ljekar. Uz to, kao neobavezni dio studija, prisustvuje predavanjima iz programa integrativne medicine. O osnovnom za oba studija Jean Ayers kaže:

“Kao student standardne medicine, na vježbama uz ljekara, primjera radi analiziram pacijentovu historiju bolesti i simpotome, razgovaram o mogućoj dijagnozi i liječenju. U okviru programa integrativne medicine više se usmjeravamo na simptome kao indikatore načina života i simbole većih problema.”

Centar za integrativnu medicinu univerziteta George Washington osnovao je 1998. godine doktor John Pan. Sada taj centar ima oko 6 hiljada posjeta tokom godine, a većina osoba koja dođe liječena je metodama standardne medicine. Doktor Pan ističe:

“Ti pacijenti liječeni su, primjera radi, na univerzitetu Johns Hopkins, na klici Mayo.... i njihov problem nije bio riješen. Na kraju im je rečeno da ništa više ne može biti učinjeno, da im ostaje da žive sa oboljenjem koje imaju.”

Anna Sterud je nakon dvije godine borbe sa rakom jajnika, uključujući hiruški zahvat, kemoterapiju i kliničke tretmane, odlučila pokušati sa infuzijama vitamina C.

Anna Sterud
Anna Sterud

“Ja sam za znanstveno dokazane metode liječenja, ali kada osjetite da vam vrijeme izmiče, da se bliži kraj, onda ste spremni okrenuti se alternativi i to je ono što sam ja uradila” - kaže gospođa Sterud.

I američka vlada je, takođe 1998. godine, utemeljila Nacionalni centar za dopunsku i alternativnu medicinu, kao dio Nacionalnog instituta za zdravlje. Doktorica Josephnine Briggs, direktorica Centra, kaže:

“Naš posao je uvezati medicinska znanstvena saznanja sa zaista interesantnim iskustvima i praksom altertivne medicine. “

Alternativne metode.... dopunska dijetalna ishrana, meditacija, joga, akupunktura, specijalne masaže i istezanja kičmenog stuba i druge... koristilo je, prema podacima za 2007. godinu četvoro od 10 Amerikanaca. Uglavnom da ublaže bol, ističe doktorica Briggs i dodaje:

“Mislim da je zaiteresovanost Amerikanaca za metode alternativne i dopunske medicine dobar razlog za studij te vrste. Naš centar o alternativnim metodama pruža pouzdane informacije, lako dostupne i online. Sve što na ovaj ili onaj način objavljujemo pažljivo su analizirali medicinski znantvenici i eksperti.”

Provjere i dokazivanja efikasnosti terapija alternativne medicine su vrlo teške. Znanstvenici još uvijek nisu sigurni u to kako akupunktura djeluje. No, to ne sprečava doktoricu Deidre Orceyre da, uz tretmane standardne medicine, pacijente liječi i ubodima igala.

“Pokušavam na najbolji način koristiti zapadne medicinske metode u kombinaciji sa prirodnim ili alternativnim metodama” - kaže za svoj pristup liječenju doktorica Orceyre.

A u tu vrstu liječničke filozofije, kombiniranje najboljeg i od jednog i od drugog, prihvata i gospođa Sterud:

“Za mene, vrlo bitno je pokušati liječiti na oba načina. A ja osobno više vjerujem u znantveno dokazane metode.”

Za gospođu Sterud sasvim je razumljivo to što ju je njen ljekar-onkolog zamolio da iskustva infuzije vitanimom C, kao alternativne metode kojom pokušava liječiti rak jajnika, prenese i stručnjacima Centra za integrativnu medicinu univerziteta George Washington.

XS
SM
MD
LG