Linkovi

SAD: Legalizacija ilegalaca... kako i kada?


Racije na ilegalne useljenike nisu rješenje kojim se u SAD može riječiti problem ilegalne imigracije
Racije na ilegalne useljenike nisu rješenje kojim se u SAD može riječiti problem ilegalne imigracije

Analitičari političkih kretanja sumnjaju da će pitanje imigracione reforme biti riješeno ove godine, prije svega zbog novembarskih kongresnih izbora. Zagovornici imigracione reforme tvrde da zbog izbora neće prestati ili zastati da vrše pritisak na Bijelu kuću i Kongres da i imigracionu reformu i problem ilegalnih useljenika riješe na, za sve strane, prihvatljiv način.

Nakon uspješnog okončanja rasprava i usvajanja zakona o zdravstvenoj reformi, Kongres Sjedinjenih Američkih Država suočiće se sa još jednom vrućom temom, prisutnom i ranije. Naime, senatori Lindsey Graham, republikanac iz Južne Karoline, i Chuck Schumer, demokrata iz savezne države New York, podnijeće ovog tjedna Senatu nacrt novog imigracionog zakona. Ključna tema predstojećih rasprava će svakako biti prijedlog davanja legalnog statusa milionima useljenika koji u Sjedinjenim Državama žive i rade ilegalno. To pitanje izaziva snažne reakcije svih strana.

Sasvim razumljivo, vrlo su glasni ilegalci, oni kojih se imigraciona reforma najviše i tiče. Walter Castro, jedan od zagovornika legalizacije statusa useljenika koji žive i rade bez propisima predviđenih dokumenata, došao je iz Salvadora u Sjedinjene Države sa 7 godina. Pridružio se mnogima koji podržavaju imigracionu reformu. On smatra da bi trebalo omogućiti legalizaciju statusa za, kako se procjenjuje, 11, 12 miliona osoba bez legalnih dokumenata:

Ono što želim je da njihov status bude legaliziran, čak i ako moraju platiti neplaćene poreze i ako moraju platiti određene kazne.

Usvajanje zakonske regulative koja bi to omogućila je pod velikim upitnikom zbog snažnog protivljenja kongresmena i senatora, uglavnom republikanaca.

Nama ne treba ogroman broj siromašnih i slabo obrazovanih osoba - kaže Dan Stein, predsjednik Federacije za imigracionu reformu, organizacije koja se snažno suprotstavlja svakoj mjeri kojom bili amnestirani ilegalni useljenici. On posebno ističe:

O amnestiji ilegalnih ne bi trebalo govoriti iz dva razloga. Prvi, jer to ohrabruje nove da dolaze ilegalno. Drugi, to može ohrabriti da ostanu oni koji razmišljaju o povratku u matičnu zemlju.

Yessenia Saucedo je američka državljanka, a njena majka nije i mogla bi biti deportirana u Meksiko. Yessenia želi da se što prije ispune obećanja o promjeni potrebnih propisa:

Pravi trenutak je sada. Ne možemo čekati godinama jer će porodice biti podijeljene, mnogi će biti deportirani i sve to nije pošteno.

Nedavna istraživanja pokazuju da je dotok ilegalnih useljenika iz Meksika smanjen. Analitičari procjenjuju da je rezultat ekonomskih teškoća, efikasnije zaštite granice, te povećanih policijskih kontrola i racija na otkrivanju ilegalnih useljenika.

Zagovornici legalizacije statusa ilegalaca tvrde da bi po njih povoljna rješenja snažno podstakla rast američke ekonomije. Eliseo Medina, potpredsjednik najvećeg američkog sindikata radnika-useljenika kaže:

„Prema našim procjenama legalizacija statusa 11, 12 miliona ilegalnih useljenika rezultirala bi ekonomskim podsticajem od tri po hiljade milijardi dolara. To bi bilo dobro za sve nas.“

Janet Kephart iz vašingtonskog Centra za istraživanje imigracije se ne slaže. Davanje amnestije ilegalnim useljenicima otežalo bi Amerikacima nalaženje posla, kaže ona i dodaje:

Ako amnestirate 11 miliona radnika bez valjanih dokumenata, preplavićete tržište rada konkurencijom Amerikancima. Ljudi koji nisu poštovali naše propise, radili ilegalno, sada traže legalizaciju statusa i mogućnost da sa Amerikancima ravnopravno konkuriraju za posao.

Pokušaj imigracione reforme prije tri godine nije okončan. Slijedilo je određeno zatišje, a prošlog mjeseca senatori Lindsey Graham, republikanac, i Chuck Schumer, demokrata, predstavili su plan rješavanja statusa ilegalnih useljenika koji podrazumijeva plaćanje neplaćenih poreza i određeno vrijeme besplatnog rada u službama lokalnih zajednica kao preduvjet sticanja legalnog statusa. Senatori ne isključuju mogućnost privremenog prijema stranih radnika u skladu sa ekonomskim potrebama.

Kongresmen Charles Goznalez, demokrata iz Teksasa misli da bi zakon o imigracionoj refornmi mogao biti usvojen ove godine, ali i dodaje:

Ne želim podsticati velike nade i očekivanja. Ako se ne ostvare, razočarenje će teško, ali ništa nije nemoguće.

Analitičari političkih kretanja sumnjaju da će pitanje imigracione reforme biti riješeno ove godine, prije svega zbog novembarskih kongresnih izbora. Zagovornici imigracione reforme tvrde da zbog izbora neće prestati ili zastati da vrše pritisak na Bijelu kuću i Kongres da i imigracionu reformu i problem ilegalnih useljenika riješe na, za sve strane, prihvatljiv način.

XS
SM
MD
LG