Linkovi

SAD: Imigraciona reforma obaveza svih


Kako zaustaviti one koji ilegalno pokušavaju ući i ostati u SAD?!
Kako zaustaviti one koji ilegalno pokušavaju ući i ostati u SAD?!

U SAD boravi i radi oko 11 miliona državljana drugih zemalja koji nemaju legalne boravišne i radne dokumente. Raniji pokušaji sveobuhvatnog rješavanja statusa imigranata nisu dali rezultata, a nedavno stupanje na snagu novog zakona u saveznoj državi Arizona ponovo je ukazalo na kompleksnost tog pitanja i aktueliziralo neodložnost imigracione reforme.

Imigraciona reforma je jedno od krupnih unutarnjih, američkih, pitanja za koje predsjednik Barack Obama od senatora i kongresmena traži da bude riješeno usvajanjem odgovarajućeg zakona. Kako se procjenjuje u Sjedinjenim Državama boravi i radi oko 11 miliona državljana drugih zemalja koji nemaju legalne boravišne i radne dokumente. Raniji pokušaji sveobuhvatnog rješavanja statusa imigranata nisu dali rezultata, a nedavno stupanje na snagu novog zakona u saveznoj državi Arizona ponovo je ukazalo na kompleksnost tog pitanja i aktueliziralo neodložnost imigracione reforme.

O tome je gospodin Obama govorio i prije dan, dva kada jer na travnjaku ispred Bijele kuće pozdravio 24-cu novih pripadnika oružanih snaga, useljenika koji su dobili američko državljanstvo:

“Vi ste naši novi državljani i meni je izuzetna čast služiti kao vaš vrhovni zapovjednik” - rekao je gospodin Obama i i tu priliku iskoristio da zatraži od Kongresa da usvoji legislativu potrebnu za rješavanje statusa 11 miliona ilegalnih useljenika u Sjedinjene Države:

“Ne učiniti ništa na federalnom nivou je neodgovorno i samo će otvoriti vrata za neodgovornost drugih. Takav primjer mogu biti i nedavni napori u Arizoni koji prijete da miniraju temeljne ideje o pravednosti u koje Amerikanci vjeruju. Te ideje, jednako kao i povjerenje između policije i zajednica u kojima su na službi, ključni su za našu bezbjednost.”

Guvernerka Arizone Jan Brewer potpisuje zakon čije su odredbe izazvale brojne dileme i rasprave
Guvernerka Arizone Jan Brewer potpisuje zakon čije su odredbe izazvale brojne dileme i rasprave

Guvernerka Arizone Jan Brewer je, potpisujući zakon, istakla da je to poluga koju će vlasti Arizone koristiti da riješe krizu koju nisu stvorili. Zakon, koji je potpisala u prošli petak, obavezuje policiju da provjerava osobna dokumenta svake osobe ako postoji ikakav razlog za sumnju da su ilegalni useljenici, a useljenike da svo vrijeme nose sa sobom osobne dokumente. Tim zakonom je takođe precizirano da je krivično djelo boraviti ilegalno na američkom tlu.

Russell Pearce, jedan od članova Senata Arizone, inicirao je usvajanje zakona za koji kaže da je najstrožiji u Sjedinjenim Državama i dodaje:

“Nema više politike hvatanja i puštanja, igre mačke i miša....”

Oponenti novom zakonu, kao Aflredo Gutierrez, aktivista i zagovornik imihracione reforma, tvrde da će njegovo provođenje voditi rasnoj diskriminaciji:

“Na udaru će biti Hispanici, na udaru će biti Meksikanci. Na udaru neće biti ilegalni useljenici, nego svi oni drugačijih rasnih i etničkih osobenosti.”

Gospođa Brewer je uvjerena da se to neće desiti:

“Policajci znaju što je njihova obaveza. Znaju da je rasna diskriminacija nezakonita.”

Zagovornici imigracione reforme će, kako kažu, tražiti ocjenu pravovaljanosti zakona usvojenog u Senatu Arizone. I predsjednik Obama je dao potrebne upute pravnim ekspertima da procijene da li se tim zakonom krše ljudska prava.

I dok raprave traju, pripadnici federalnih agencija za provođenje zakona izveli su više racija, uhapsili 47 osoba povezanih sa meksičkom mrežom za krijumčarenje ljudi i spriječili još jedan ilegalni ulazak u Arizonu i Sjedinjene Države.

XS
SM
MD
LG