Linkovi

SAD: Građevinari grade, kupci kupuju


Kupci ponovo traže i nove, velike, luksuzne krovove nad glavom
Kupci ponovo traže i nove, velike, luksuzne krovove nad glavom

Stanogradnja je jedan od ključnih zamajaca američke ekonomije. Umjeren rast gradnje, a u prošlom mjesecu i povelik (3,6 odsto) i povećana tražnja osnovna su karakteristika skoro dvogodišnjeg trenda.

Ohrabrujuća vijest sa američkog tržišta kuća i stanova - novoobjavljeni podaci pokazuju umjeren rast gradnje i prodaje novih krovova nad glavom. Raste u prosječna cijena metra kvadratnog. Uz te ohrabrujuće podatke, još uvijek ruku pod ruku idu i oni podaci koji ukazuju na oprez i određene prepreke.

Stanogradnja je, inače, jedan od ključnih zamajaca američke ekonomije. Umjeren rast gradnje, a u prošlom mjesecu i povelik (3,6 odsto) i povećana tražnja osnovna su karakteristika skoro dvogodišnjeg trenda.

Čak i velike, luksuzne kuće imaju prođu. Poslovni rezultat kompanije Toll Brothers, specijalizirane za gradnju takvih kuća u posljednja tri mjeseca najbolji je u protekle četiri godine. Finansijski direktor Martin Connor kaže:

„Povećana tražnja nas raduje. Kupci koji su čekali četiri, pet, šest godina sada traže i kupuju.“

Veća tražnja se odrazila i na cijene. Ove godine u prosjeku su veće za 9 odsto od prošlogodišnjih. Građevinari su smjeliji i zahtjevi za novim građevinskim dozvolama najbrojniji su u posljednje četiri godine. Gospodin Connor dodaje:

„Nakon višegodišnjeg gore-dole stanja, vjerujemo da se, na osnovu ovogodišnje prodaje, tržište kuća i stanova vraća.“

U mnogim slučajevima razloga za optimizam ima. Analitičari, međutim upozoravaju da su, generalno, cijene kuća i stanova ispod nivoa koji garantira potpun oporavak stanogradnje. Nezaposlenost je velika, rigorozni su i standardi kreditiranja unatoč rekordno niskim kamatama na stambene kredite.
SAD: Građevinari grade, kupci kupuju
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:09 0:00

Ken Simonson, glavni ekonomista Asocijacije građevinskih kompanija, ističe:

„Kredit za kupovinu kuće ili stana je veliki problem i za građevinare i za potencijalne kupce. Rigoroznost u odobravanju kredita uveliko ograničava i nas i njih.“

Može li uskoro doći do punog oporavka stanogradnje? Ekonomisti predviđaju da može. Ova i prošla godina, u oblasti stanogradnje prve poslovno pozitivne od 2005, dosta su čvrsta osnova za takva predviđanja.
XS
SM
MD
LG