Linkovi

SAD: Ako prodaja raste, raste i ekonomska snaga nacije


„Preko 3 hiljade milijardi koje na kupovinu tokom godine potroše Amerikanci je najveći dio naše ekonomije."

Manje kupaca u velikim američkim prodajnim centrima u tjednima koji su prethodili Božiću, osnovna je karakteristika ovogodišnje praznične sezone koja traje od kraja novembra do kraja decembra. Po podacima koje priprema firma RetailNext, specijalizirana za analizu kupovnih navika Amerikanaca, 5 do 7 odsto manje kupaca ove godine, poredeći sa prošlom godinom, odlučilo se da kupuje. To bi mogao biti znak da prodavce očekuje siromnašnija prodaja i iduće godine.

Manje kupaca bilo je unatoč mnogim trgovačkim mamcima - značajnim snjiženjima, dužim radnim vremenom trgovina, agresivnijim reklamiranjem... Redovi pred kasama bili su i kraći i tanji.

Uz to, analitičar Chris Christopher dodaje:

"Desile su i dvije druge stvari. Jedna je povećana kupovina on-line. Druga je... za jedan vikend kraća praznična kupovna sezona."

Pesimisti već zaključuju... najslabija prodaja od 2009. godine. A u Udruženju prodavaca na malo kažu da je još uvijek rano za konačnu ocjenu. Njihova procjena je povećanje kupoporodaje za skoro 4 procenta u odnosu na 2012.

Glasnogovornica udruženja Kathy Grannis ističe:

"Naša predviđanja bazirana su na realnim pokazateljima. I sve u svemu, mislimo da je i ova godina za za prodavce bila dobra godina."

U Udruženju prodavaca na malo procjenjuju da je samo decembraska, praznična sezona kupovina dosegla iznos od 600 milijardi dolara, uključujući i on-line kupovinu povećanu između 13 i 15 procenata.

Još je nekoliko dana do kraja ove godine, što znači i nekoliko dana za kupovinu u posljednim trenucima.

Jason Schlefer, menadžer jedne od prodavnica lanca Best Buy kaže:

"Bilo je velikih navala posljednih dana. Očigledno je da još ima ljudi koji će požuriti u prodavnice."

Praznična kupovna sezona je najznačajniji period za prodavce. Donosi i do 40 odsto ukupnog godišnjeg profita. Na to koliko je ukupna uspješna prodaja bitna za američko ekonomsko zdravlje podsjeća Kathy Grannis:

"Kupovina, potrošnja u ukupnoj ekonomskoj strukturi čini skoro 70 odsto bruto nacionalnog proizvoda. Preko 3 hiljade milijardi koje na kupovinu tokom godine potroše Amerikanci je najveći dio naše ekonomije."

U Sjedinjenim Država je preko tri i po miliona prodavnica sa više od 42 miliona zaposlenih. I ako prodaja raste, raste i ekonomska snaga nacije.
SAD: Ako prodaja raste, raste i ekonomska snaga nacije
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00
XS
SM
MD
LG