Linkovi

SAD: Sudski proces koji će trajati godinama


Kraj okončanja kompletnog sudskog proseca Khalidu Sheiku Mohammedu i ostaloj četvorici optuženika za terorističke napade od 11. septembra 2001. potpuno je neizvjestan.

Prošlo je 6 godina od kada su u februaru 2008. godine Khalid Sheikh Mohammed i četvorica drugih terorista, držanih u vojnom zatvoru Guantanamo Bay na Kubi, oficijelno optuženi za terorističke napade na Sjedinjene Američke Države 11. septembra 2001. godine i masovna ubistva do kojih je došlo u tim napadima, najtežim terorističkim napadima na američkom tlu. Za sve te godine sudski proces nije počeo, a sada tužiteljstvo nadležno taj slučaj predlaže početak suđenja za januar slijedeće godine.

Petorica terorista optuženi su za učešće u napadima u kojima je ubijeno skoro 3 hiljade osoba. Još uvijek su u maksimalno čuvanom i štićenom zatvoru u Guantanamu. Khalid Sheik Mohamed je, kako se tvrdi u optužnici, glavni planer tih napada, a ostala četvorica direktni sudionici terorističke zavjere. Veličina tog zločina je jedan od razloga dugotrajnosti pravnog procesa protiv njih.

Charles "Cully" Stimson, pravni ekspert za procese pred vojnim sudovima ističe:

"To su do sada najkomplikovaniji slučajevi nacionalne sigurnosti kojima se u Sjedinjenim Državama pokušava suditi."

Više od pola miliona dokumenata o napadima od 11. septembra je prikupljeno i pripremljeno. O mnogim povjerljivim informacijama u tim dokumentima rasprave su mogle početi tek odnedavno. I za temeljite sigurnosne provjere advokata koji, kao branitelji optuženih učestvuju u tim procesima, takođe je bilo potrebno dosta vremena. Za većinu od preko 100 pravnih prijedloga podnesenih u pripremnom periodu trebalo je više mjeseci da se riješe. Bilo je dosta i neuobičajenih i neočekivanih pitanja koja su iskrasavala proteklih godina.

Profesorica prava na univerzitetu American Jeniffer Daskal, kao primjere, izdvaja:

"Pitanja da li ili ne imati vanjske cenzore, prije svega stručnjake CIA-e, da li imati posmatrače u sudnici ili zatvoriti sudnice.... To su stvari koje ne dešavaju na federalnim civilnim sudovima."

U zatvoru Guantamo sada je 150 osoba osumnjičenih za terorizam. Mnogi od njih mogli bi biti prebačeni u zemlje porijekla, ako postoje potrebne sigurnosne garancije. Trećina ih je iz Yemena, ali i dalje su u Guantanamu zbog nestabilnosti u toj zemlji.

Predsjednik Sjedinjenih Država Barack Obama pokušava zatvoriti pritvorsku jedinucu u bazi Guantanamo od početka prvog mandata. Tu nadu ponovo je istakao i u govoru o stanju nacije krajem prošlog mjeseca:

"Uz okončanje rata u Afganistanu, ovo bi trebala biti godina u kojoj će Kongres povući preostala ograničenja na transfere zatvorenika i mi zatvoriti zatvor u Guantanamu."

Mjesecima je administracija predsjednika Obame pokušavala naći načina i postići suglasnost da osumnjičenici budu prebačeni na američko tlo i procesuirani u Sjedinjenim Državama. Snažno protivljene američke javnosti i mnogih članova Kongresa prisilili su administraciju da odustane od tih namjera.

Dokazi i činjenice vezane ta sudske procese teroristima su obavještajno izuzetno osjetljive i vojnim sudijama neće biti nimalo lako odlučiti šta može biti dostupno javnosti.

Profesorica Daskal podsjeća:

"Većina osumnjičenika uhvaćena je tokom 2003. godine. Glavnooptuženi Khalid Sheik Mohammed držan je tri godine u jednom tajnom zatvoru CIA-e gdje su, kako se navodi, nad njim vršene tortute i bio podvrgavan nehumanim i okrutnim tretmanima."

Sheikovi branitelji, kao i branitelji ostala četvorice, nastavljaju ulagati pravne prigovore o kojima mora biti odlučeno prije početka sudskog procesa.

Charles "Cully" Stimson kaže:

"Khalid Sheik Mohammed je egomanijak.On zna da za njega nema izlaza. I on će učiniti sve što može da što više komplicira sistem suđenja."

Tužitelji predlažu da sudski proces počne u januarau slijedeće godine. Nakon prvih presuda sasvim je sigurno da će biti podnesene žalbe. Analitičari procjenjuju da će za rješavanje svih žalbi biti potrebno desetak i više godina da bi o njima bilo odlučeno. To jednostavno znači da je kraj okončanja kompletnog proseca suđenja Khalidu Sheiku Mohammedu i ostaloj četvorici optuženika potpuno neizvjestan.

SAD: Sudski proces koji će trajati godinama
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:22 0:00
XS
SM
MD
LG