Linkovi

General David Petraeus: Čovjek djelovanja iz prve ruke


Puno povjerenje: Predsjednik SAD Barack Obama i general David Petraeus
Puno povjerenje: Predsjednik SAD Barack Obama i general David Petraeus

Zadatak generala Petraeusa - slamanje pobune - je vojni, ali uspjeh podrazumijeva i oslanjanje na afganistansko civilno stanovništvo.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama prihvatio je prije dva, tri dana ostavku generala Stanleya McChrystala i za zapovjednika američkih i savezničkih snaga u Afganistanu imenovao generala Davida Petreusa. Mada su najbitniji detalji vojne karijere i dosadašnjih ostvarenja generala Petreusa poznati, interesantno je čuti kako i on sam, a i analitičari procjenjuju težinu zadatka koji mu je povjeren i mogućnosti da ih ostvari.

Tokom juna u Afganistanu je poginulo najviše američkih i vojnika iz sastava NATO snaga - 79. I sada promjena na komandnom vrhu. General Stanley McChrystal je podnio ostavku zbog uvredljivih komentara o američkoj administraciji. Na njegovoj poziciji sada je general David Petraeus. Tom promjenom neće se mijenjati američka politika u fganistanu, istakao je predsjednik Obama:

“General Petraeus u potpunosti razumije našu strategiju jer je radio na njenom oblikovanju. Uvjeren sam da će biti izvanredan i u njenom ostvarivanju.”

Analitičari ocjenjuju da je anti-pobunjenička strategija generala Petraeusa u Iraku bila vrlo uspješna. Sam general, poredeći Irak i Afganistan, kaže:

“Kao što je bilo i u Iraku, realnost je da je sve i u Afganistanu vrlo teško. Svo vrijeme bilo je teško i, tipično, ide na gore dok ne ostvarimo uvjete da krene na bolje.”

General Petraeus je čovjek djelovanja iz prve ruke, spreman na rizik neposrednog prisustva na poprištima. Ističe da je za zapovjednika jako bitno biti potpuno pošten u procjeni ratnih tokova. Neki analitičari procjenjuju da će zbog promjena na zapovjednom vrhu doći do zastoja u ostvarivanju napretka u Afganistanu.

Ministar odbrane Roberts Gates, međutim, kaže:

“Niko, ni protivnici, ni prijatelji, a posebno naši vojnici, ne bi trebalo da tu promjenu shvate kao slabljenje odlučnosti američke vlade kada je u pitanju Afganistan.”

Zadatak generala Petraeusa - slamanje pobune - je vojni, ali uspjeh podrazumijeva i oslanjanje na afganistansko civilno stanovništvo. Analitičari kažu da vojska i američki ambasador u Afganistanu moraju govoriti jednim glasom.

Tom Keaney, profesor na univerzitetu Johns Hopkins, ističe da general McChrystal nije imao dobre odnose ni sa američkim ambasadorom u Afganistanu Karlom Eikenberry-jem. Za generala Petraeusa on kaže da je izgradio vrlo korisne odnose sa iračkim zvaničnicima:

“Njegovi odnosi nisu bili samo srdačni i neposredni. On je tamošnje zvaničnike stalno podsticao da traže bolja rješenja, da čine promjene. Dobri odnosi su bitni, ali je vrlo bitno uticati na što će lokalni lideri činiti.”

Zapovjedna funkcija u Afganistanu, smatraju neki, je element više za eventualnu predsjedničku kandidaturu generala Petraeusa. Postoji čak i web-stranica pod naslovom Petraeus 2012. Sam general ističe da nema političkih ambicija. A već desilo da generali stignu do Bijele kuće. Primjera radi, general iz Drugog svjetskog rata Dwight D. Eisenhower.

Michael O'Hanlon, analitičar instituta Brookings, kaže:

“Eisenhower, a očigledno i Ulysses Grant, potvrđuju da se na istaknute generale gledalo kao na snažne vođe koji mogu voditi i cijelu naciju.”

Za generala Petraeusa, nova zapovjedna funkcija mogla bi biti novi veliki plus. Cijenjen zbog uspjeha u Iraku, od sada je na novoj kušnji za koju i sam priznaje da neće biti nimalo laka.

XS
SM
MD
LG