Linkovi

Aktuelno

SAD: Tri sestre Smith, piloti američkih zračnih snaga

Sestre Smith: Kelly, Amber i Lacey, piloti američkih zračnih snaga

Kelly, najstarija, kapetan je po činu i pilotira transportnim avionm C-130 Hercules. Amber, srednja, upravlja osmatračkim helikopterom. Nedavno se vratila iz Afganistana. Lacey, najmlađa je Afganistanu, pilotira helikopterom i pruža podršku jedinicama na tlu.

Malo je porodica u Sjedinjenim Državama u kojima su tri kćerke piloti. Da rijektost bude veća.... tri sestre iz porodice Smith, iz američke savezne države Washington, su vojni piloti. Letenje je, najkraće rečeno, u krvi porodice Smith.....

“Moj deda bio je pukovnik američkih zračnih snaga. Pilotirao je letjelicama svih vrtsta.... helikopterima, velikim avionima, borbenim mlaznjacima.... Moj otac i moj ujak su bili piloti, baka i majka su bile stjuardese. Moji rođaci lete, svi letimo...”

.... govori Kelly Smith. Ona i njene sestre su treća generacija Smith-ovih pilota. Kelly je najstarija, kapetan je po činu i pilotira transportnim avionm C-130 Hercules.Amber, srednja po godinama, upravlja osmatračkim helikopterom OH-58 Kiowa. Nedavno se vratila iz Afganistana. Lacey, najmlađa je Afganistanu, pilotira helikopterom tipa Blackhawk i pruža podršku jedinicama na tlu.

Lane Smith, njihov otac, pilotirao je svime, od komercijalnih do borbenih aviona:

“Drago mi je da sam ih mogao učiti letenju. Nadam se na nisam prestar da i njihovu djecu učim letenju....”

Gospodin i gospođa Smith, sada u mirovini, vrlo su ponosni na kćerke. One, pak, nisu od malih nogu dijelile ljubav roditelja prema letenju.

“Nismo mislile da ćemo biti piloti, pogotovo ne vojni. Moja srednja sestra je bila članica plesne grupe univerziteta Washington, najmlađa je željela biti veterinar, a ja sam željela putovati svijetom kao novinarka...” - kaže Kelly. Ona je tek na koledžu pokazala interesovanje za letenje.

Betsy Smith, njena majka, objašnjava:

“Kelly je napisala esej o njenom djedu čija je karijera u avijaciji bila vrlo zanimljiva. On je počeo letjeti 30 godina prošlog stoljeća, bio pilot u Drugom svjetskom ratu, zatim pilotirao komercijalnim avionima. Mislim da je taj esej kod Kelly zaista podstakao interes za letenje u američkoj armiji.”

Gospodin Smith dodaje:

“Amber, srednja, poželjela je na jednom aero-mitingu da poleti u helikopteru. Nakon slijetanja, već je bila zaljubljena u helikoptere.”

Lacey, najmlađa od sestara Smith, kaže da ju je Kelly, najstarija, “prisilila” da se odluči za letenje kada je sa sestrom prvi put bila u zraku:

“Kelly mi je rekla... nauči da upravljaš ili ćemo pravo u rijeku. Zvučalo je prilično nelagodno kada ti rođena sestra kaže... uči da letiš ili ćemo se srušiti. Naravno, sve je to bila šala, ali.... nikad nemoj imati sestru za instruktora letanja....”

Jedna za drugom, tri sestre postale su, nakon koledža, piloti američkih zračnih snaga. Kelly ističe:

“Konačno smo na pravom mjestu u pravom trenutku. Željele smo učiniti nešto nakon terorističkih napada od 11. septembra. Svaki Amerikanac imao je osjećaj patriotske dužnosti, ja takođe. Taj osjećaj nije izblijedio.”

Patricia Murray, Kelly-na instruktorka letenja se prisjeća:

“Čim je došla u eskadron, čim sam vidjela kako radi, kako se ponaša, kao energično djeluje, znala sam da će se potpuno uklopiti i izvrsno pilotirati.”

“Svi kažu da je prvo samostalno pilotiranje trenutak kada te ujede pilotska buba, i to je tačno. Mislim da sam prilikom prvog samostalnog uzlijetanja od uzbuđenja vrištala... Tada sam definitivno shvatila da je letenje za mene, da u tome zaista uživam, da se sav moj raniji trud isplatio....” - kaže Kelly i dodaje:

“Sretna sam, zaista sretna što su obje moje sestre u zračnim snagama. Brinem se zbog njihovog raspoređivanja, plaši me što nisam uz njih. Kada sam sa Amber bila u Afganistanu, kada smo se viđale svaki dan, to je bilo ogromno olakšanje.”

Lacey Smith će reći:

“Naši roditelji uvijek su podržavali naš izbor. Oni su bili naš oslonac. Dobro je što smo sve tri u vojnim snagama, tako da i karijerom ostajemo blizu jedna drugima.”

Sestre Smith vole ono što rade, mada je to povelik izvor briga njihovih roditelja. Gospođa Smith kaže:

“Nisam sigurna da mogu reći koliko su naše brige velike. Da je samo jedno moje dijete vojni pilot, mislim da moje brige ne bi bile nimalo manje. Mislim da sve porodice koje imaju nekog u oružanim snagama tamo vani, daleko od Amerike, tačno znaju o čemu ja govorim.”

Gospodin Smith je letio, praktično cijelog, života i zna koliko je za pilota borbene letjelice važna sreća. Sa sobom uvijek nosi medalje koje su dale njegove kćerke:

“Na taj način moje kćerke su uvijek uz mene. Svaka mi je dala po jednu medalju. Ova se odnosi na 11. septembar. Na njoj piše "nikada ne zaboravi" i "ujedinjeni smo jaki". Druge dvije su od dana kada su mlađe kćerke diplomirale na vojnim koledžima. Nosim ih i nosiću ih svakog dana....”

See all News Updates of the Day

U Zavodu u Pazariću: Djeca vezana za radijator, namještaj...

U Zavodu u Pazariću: Djeca vezana za radijator, namještaj...
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:30 0:00

Protesti pred Parlamentom FBiH nakon potresnih fotografija o odnosu prema štićenicima u Zavodu u Pazariću

Protestno okupljanje građana pred Parlamentom FBiH, 20. novembar 2019.

Pred Parlamentom FBiH okupilo se nekoliko desetina građana nakon objavljenih potresnih fotografija zlostavljanja štićenika u Zavodu u Pazariću.

Fotografije i snimke sa medijima je podijelila zastupnica u Parlamentu FBiH Sabina Ćudić.

„Mnoga od te djece sama pružaju ruke da im se ruke vežu, zato što su navikli da i po 14 sati budu vezanih ruku i nogu (…)”, kaže Ćudić.

U Zavodu u Pazariću: Djeca vezana za radijator, namještaj...
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:30 0:00

Mediji izvještavaju da je Ćudić zatražila u Parlamentu da se na dnevnom redu nađu i informacije o stanju u Pazariću, ali je ta njena inicijativa većinom glasova odbijena.

Građani okupljeni ispred Parlamenta traže odgovornost i da se utvrdi kada su snimci nastali.

„Ovo se mora riješiti odmah, ne za sedam dana, već odmah. Grozno je da se iživljavaju ovako nad ljudskim bićima, posebno djecom. Nama su, nažalost, ruke svezane, a parlamentarci su radi nas i moraju raditi za dobrobit građana”, kazali su okupljeni građani.

Protestno okupljanje građana ispred Parlamenta FBiH, 20. novembar 2019.
Protestno okupljanje građana ispred Parlamenta FBiH, 20. novembar 2019.

Aktuelni direktor Zavoda Redžep Salić tvrdi da su snimci nastali prije njegovog dolaska na tu poziciju.

Portal Klix javlja da je Parlament FBiH naložio da se u narednih sedam dana izvrše provjere.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike je hitno zatražilo od nadležnih institucija - svih kantonalnih ministarstava za socijalni rad da djeluju na području svoje mjesne nadležnosti, ukoliko imaju smještene svoje štićenike u Zavodu Pazarić, a federalne i kantonalne uprave za inspekcijske poslove da hitno izvrše nadzor i utvrde činjenice te poduzmu odgovarajuće zakonske mjere.

Fotografije i snimci su objavljeni na Međunarodni dan djeteta.

Za sutra su najavljeni protesti pred Vladom FBiH.

Sondland kaže da je radio po Trumpovom naređenju i da je bilo "usluge za uslugu", Trump to negira

U.S. Ambassador to the European Union Gordon Sondland is sworn in to testify before the House Intelligence Committee on Capitol Hill in Washington, Nov. 20, 2019, during a public impeachment hearing of President Donald Trump.

Američki ambasador pri Evropskoj uniji ​Gordon Sondland rekao je u svedočenju pred Odborom za obavještajna pitanja Predstavničkog doma, u istrazi o opozivu Donalda Trumpa, da je sve radio u skladu sa "Trumpovim naređenjima", a implicirao je i da su sa pritiscima na Ukrajinu bili upoznati i državni sekretar Mike Pompeo i potpredsjednik SAD Mike Pence.

Sondlend je kazao da je po "Trumpovim naređenjima" radio i sa Trampovim ličnim advokatom Rudyjem Giulianijem koji je pritiskao ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da pokrene istragu o kompaniji "Burisma" i navodnom ukrajinskom miješanju u američke izbore 2016.

Ambasador SAD u EU je rekao da je to bilo povezano sa dolaskom Zelenskog na sastanak u Belu kuću i da je to bila "usluga za uslugu".

U istom danu planirano je da javno svjedoče još dva američka zvaničnika – Laura Cooper, zamjenica pomoćnika državnog sekretara odbrane i Daivd Hale, službenik State Departmenta.

Gordon Sondland, jedan je od važnijih diplomata u administraciji Donalda Trumpa i jedan od značajnijih donatora predsjednika države iz redova republikanaca. U okviru istrage o opozivu, koju sprovodi većinski demokratski Predstavnički dom, jedan je od najintrigantnijih zvaničnika, zbog revizije izjave koju je dao o tom slučaju.

Taj američki diplomata je sredinom oktobra iza zatvorenih vrata dao iskaz u kojem je tvrdio da dodijeljivanje vojne pomoći Ukrajini u iznosu od 400 miliona dolara i pokretanje istrage o bivšem potpredsjedniku SAD-a Joeu Bidenu i njegovom sinu Hunteru Bidenu nisu povezane.

Potom je početkom novembra Sondlandov advokat predao odborima Predstavničkog doma novu izjavu u kojoj diplomata potvrđuje sumnje o Trumpovom pritisku na Ukrajinu da se obaveže na sprovođenje istrage sa političkom konotacijom.

U dodatku na prethodno svjedočenje, Sondland je naveo da je visoko pozicioniranom ukrajinskom zvaničniku prenio da stotine miliona dolara vojne pomoći, najvjerovatnije neće biti isplaćene, dok Ukrajina ne pristane da se oglasi antikorupcijskom izjavom - koju su dvije strane razmatrale.

Svjedoci koji su do sada prisustvovali javnom pretresu ili svjedočili iza zatvorenih vrata, čiji su transkripti objavljeni, govorili su o zajedničkom djelovanju Trumpa i Sondlanda u tom slučaju.

Tako je David Holmes, zvaničnik američke ambasade u Kijevu, bez prisustva javnosti i u sjenci javnog svjedočenja bivše američke ambasadorice Mari Jovanovič, prošlog petka govorio o telefonskom razgovoru Trumpa i Sondlanda, koji se dogodio 26. jula 2019.

Prema detaljima Holmsovog svjedočenja, koji su procurili u javnost, a objavila ih agencija Reuters, američki predsjednik interesovao se za spremnost Ukrajine da sprovede istragu o Joeu Bidenu i njegovom sinu Hunteru – koji je bio član Upravnog odbora jedne ukrajinske energetske kompanije.

Telefonski razgovor dogodio se dan poslije telefonske konverzacije američkog i ukrajinskog predsjednika - centralne tačke istrage o opozivu Donalda Trumpa.

“Dakle, sprovešće istragu?”, bilo je pitanje koje je, prema tvrdnjama svjedoka Davida Holmesa, Donald Trump uputio Gordonu Sondlandu, aludirajući na ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

“Učiniće to”, odgovorio je Sondland, naveo je Holmes, dodajući da je ukrajinski predsjednik spreman da učini sve što se od njega bude zatražilo.

Svjedočenje Davida Holmesa, pomoćnika američkog diplomate Williama Taylora, koji je u srijedu bio na javnom pretresu u Predstavničkom domu Kongresa, direktnije povezuje Trumpa sa kampanjom pritisaka na Ukrajinu da se podrobnije istraži porodica Biden - predvođena predsjednikovim ličnim advokatom Rudyjem Giulianijem.

Holmesova izjava suprotstavljena je svjedočenju koje je Gordon Sondland dao pod zakletvom - u kojem nije pominjao telefonski razgovor sa Trumpom, koji je prema tvrdnjama američkog diplomate Holmesa, održan 26. jula 2019.

Poslije Sondlanda, Cooper i Halea, ostalo je da u četvrtak pred Odborom za obavještajna pitanja Predstavničkog doma svedoči Fiona Hill, bivša zvaničnica Savjeta za nacionalnu bezbjednost. Do sada je pred tim tijelom govorilo šestoro diplomata ili vojnih zvaničnika - William Taylor, George, Kent, Mari Jovanovič, Jennifer Williams, Alexsander Vindman, Kurt Volker i Tim Morrison.

Senat SAD podržao demokratiju u Hongkongu

Police officers stand guard in front of a street scattered with umbrellas outside Hong Kong Polytechnic University (PolyU) in Hong Kong, China, November 19, 2019. Picture taken November 19, 2019. REUTERS/Thomas Peter

Senat SAD odobrio je zakon koji podržava ljudska prava u Hongkongu, nakon nekoliko mjeseci nasilnih protesta na toj teritoriji.

"Hongkonški zakon o ljudskim pravima i demokratiji", kako javlja novinska agencija AP, sada ide u Predstavnički dom.

Zakonom je predviđeno da SAD svake godine potvrđuju visok stepen autonomije Hongkonga kako bi opravdao poseban trgovinski status te teritorije kao i sankcije kineskim i hongkonškim zvaničnicima ako bi suzbijali slobode na toj teritoriji.

Republikanski senator Marko Rubio rekao je da će zakon poslati poruku podrške stanovnicima Hongkonga, koji mjesecima protestuju sa zahtjevima za osnovne slobode usprkos ugnjetavanju kineske vlade.

Kina je upozoravala ostale zemlje da se ne miješaju, navodeći da je situacija u Hongkongu njena unutrašnja stvar te je kao odgovor obećala još uvijek neodređene kontramere.

Protesti u Hongkongu traju od početka juna. Izbili su zbog prijedloga zakona o ekstradiciji koji je predviđao izručenje osumnjičenih Pekingu, ali su ubrzo prerasli u borbu za demokratska prava i očuvanje građanskih sloboda koje su Hongkongu garantovane 1997. kada je Velika Britanija vratila tu teritoriju Kini.

Irak: U novim sukobima ranjeno najmanje 27 demonstranata

Iraqi riot police fire tear gas while blocking al-Rashid Street during clashes with anti-government demonstrators in al-Rashid Street, in Baghdad, Iraq, Nov. 17, 2019.

Irački bezbjednosni zvaničnici saopštili su da je najmanje 27 demonstranata ranjeno u toku noći u novim sukobima u Bagdadu.

Iračke snage bezbjednosti bacile su suzavac kako bi spriječile demonstrante da udju u Zelenu zonu, sjedište vlade.

Najmanje 320 demonstranata ubijeno je, a hiljade su ranjene od kada su počeli nemiri 1. oktobra.

Desetine hiljada demonstranata od tada izlaze na ulice ogorčeni zbog korupcije i loših uslova za život uprkos ogromnom naftnom bogatstvu Iraka.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG