Linkovi

SAD: Automobil-avion uskoro u prodaji


SAD: Automobil-avion uskoro u prodaji
SAD: Automobil-avion uskoro u prodaji

Dva automobila-letjelice, „Maverick“ i „Transition“ su velike inovacije na putu ostvarivanja mašte o letećem automobilu. Mnogi piloti i entuzijasti u oblasti avio-industrije su više nego uzbuđeni tim rješenjima.

Automobili koji bi mogli i da lete već dugi niz godina su mašta koja bi iduće godine, zahvaljući sveukupnom tehnološkom napretku, mogla postati stvarnost. U to vjeruju mnogi avio-inžinjeri i tehničari.

Jedan od njih, inače i pilot, je Steve Saint. Potiče iz letačke porodice. Njegov otac letio je iznad, za kopnena vozila, neprohodnih dijelova Južne Amerike.

Odrastao sam u Ekvadoru, u amazonskoj džungli, gdje nije bilo puteva. Tamo se moralo letjeti ili umrijeti“ - prisjeća se Steve Saint.

On je osnivač kompanije "I-Tec" koja pruža usluge žiteljima zabačenih i teško dostupnih područja, odječenih od sadašnjih tehnoloških blagodeti.

Da bi dospio do tih područja, i vratio se nazad, gospodin Saint je konstruirao leteći automobil nazvan "Maverick."

Primarno, to je automobil, terenac. Ali može letjeti. Potrebno je par sati da naučite letjeti.

Brzina "Maverick-a" na zemlji je do 150 kilometara na sat. U letu, uz krila slična padobranu, maksimalna brzina je 65 kilometara. Visina leta je najviše do 100 metara. Nije ni posebno visoko, u zraku ni posebno brzo, ali gospodin Saint ističe:

Pomoći ljudima u zabačenim područjima i u humanitarnim misijama... to je naše osnovno usmjerenje. Za komercijalnu proizvodnju trebamo naći i tržište ovdje u Sjedinjenim Državama.

A u kompaniji "Terrafugia" vjeruju ta takvo tržište u Sjedinjenim Državama postoji i rade na ekperimentalnom automobilu-letjelici nazvanoj "Transition." Anna Dietrich, predstavnica "Terrafugia-e" kaže:

Želimo dokazati da jednim te istim vozilom možete voziti i letjeti, da to vozilo može sklopiti krila za manje od minutei i biti parkirano u garažu.

"Trasition" je još uvijek eksperimentalno vozilo, ali letjelo je tokom testiranja, kao i ranije spominjani "Maverick."

Oba automobila-letjelice su velike inovacije na putu ostvarivanja mašte o letećem automobilu. Mnogi piloti i entuzijasti u oblasti avio-industrije su više nego uzbuđeni tim rješenjima.

John Monnett, osnivač firme Sonex Aircraft, ipak upozorava:

Leteći automobili nikad neće biti za oko lijepi automobili, niti zaista efikasni avioni. Hoćemo jako mnogo.

U "Sonex Aircraft-u" takođe rade na inovaciji, razvoju sportskog aviona koji bi bio pokretan strujom. Gospodin Monnett smatra da su pred letećim automobilom još uvijek mnoge tehnološke i estetske prepreke.

Sadašnji projekti su nove ideje, koliko uspješne reći će vrijeme. Avioni se grade po sasvim drugačijim standardima u odnosu na automobile i uspješno sjediniti to dvoje biće teško.

Gospođa Dietrich se ne slaže sa takvom ocjenom:

Osjećamo da smo pogodili, da smo ostvarili kompromis potreban potencijalnim kupcima koji bi da urade nešto više nego što bi bili u stanju da imaju dva zasebna vozila.

"Terrafugia," kako kaže Anna Dietrich, prelazi u narednu fazu razvoja "Transitiona." Prvi leteći automobil-avion planiran je za isporuku za godinu i po. Cijena će, kada se pojavi na tržištu, biti, kako se procjenjuje, oko 200.000 hiljada dolara.

XS
SM
MD
LG