Linkovi

SAD: Na redu i reforma finansijskog sektora


Senator Christopher Dodd
Senator Christopher Dodd

Legislativa koju je ovog tjedna predložio senator Christopher Dodd mogla bi rezultirati velikim promjenama u načinu poslovanja američkih komercijalnih banaka i finansijskih kompanija. Ključna intencija zakonskih odrebni koje predlaže gospodin Dodd, demokrata i predsjedavajući senatskog Odbora za bankarstvo i finansije, je šire ovlaštenje Centralne banke Sjedinjenih Država u nadzoru i kontroli poslovanja velikih i moćnih finansijskih institucija i stvaranje nove agencije za zaštitu korisnika finansijskih usluga i produkata.

Prijedlozima senatora Dodda praktično je pokrenuta, kako u Demokratskoj stranci naglašavaju, "najsveobuhvatnija reforma finansijskog sistema od Velike ekonomske depresije" 30-ih godina prošlog vijeka. Gospodin Dodd je uvjeren da finansijsko mešetarenje koje je najveće finansijske kompanije dovelo do kolapsa pokazuje i dokazuje da sadašnja regulativa nije adekvatna:

“Shvatili smo da, za stanje u kojem smo se našli, nismo imali regulativu koja bi to preduprijedila, niti da smo imali regulatore koji spriječili da do kolapsa dođe.”

Tim propustima, naglašava gospodin Dodd, najviše su pogođeni prosječni Amerikanci:

“Daleko najteže teškoće osjetile su američke porodice, na milione njih, koje nisu učinile ništa loše. Ugašeno je skoro 8 i po miliona radnih mjetsa, a stopa nezaposlenosti je vrlo blizu dvocifrene.”

Da ne bi došlo do novih finansijskih kriza senator Dodd predlaže proširenje ovlasti Centralne banke. Centralna banka, ili Federalne reserve kako Centralnu banku nazivaju u Sjedinjenim Državama, imala bi, primjera radi, moć i pravo da ograniči rizična poslovanja ili da podijeli na manje cjeline finansijske kompanije "suviše velike da propadnu." Nova agencija za zaštitu korisnika finansijskih usluga i produkata odobravala bi i kontrolirala te usluge i produkte.

Profesor prava na univerzitetu Boston Cornelius Hurley jedan je od onih koji sumnja da će reforma finansijskog sektora biti uspješna:

“Na kraju krajeva, banke i finansijski inžinjering uvijek će biti u stanju kreirati uslugu ili produkt koji niko neće razumjeti.”

Bankari tvrde da će nova legislativa štetiti američkim porodicama i poslovanju uopće jer će finansijski sektor prisiliti na rigoroznije i skuplje kreditiranje. Takvo kreditiranje, smatra Doug Elliot, analitičar instituta Brookings, povećaće sigurnost poslovanja:

“Čišćenje dubioza nakon protekle finansijske krize bilo je skupo, preskupo. Potrebno nam je više sigurnosti, makar i po cijenu skupljih kredita.”

Senator BoB Corker, republikanac, učesnik dvostranačkih rasprava o predloženoj legislativi, dok dogovori Republikanaca i Demokrata u Kongresu nisu propali, kaže da slijedi teška borba u Senatu. Osnovna zamjerka Republikanaca je da bi nova Agencija za zaštitu korisnika finansijskih usluga i produkata imala previše ovlaštenja.

Predsjednik Sjedinjenih Država Barack Obama je u saopštenju od prije dva dana podržao prijedloge senatora Christophera Dodda i obećao da će učiniti sve što može da se ti prijedlozi ne razvodne i omekšaju. Gospodin Dodd vjeruje da bi ono što predlaže kao zakon moglo biti usvojeno do kraja godine.

XS
SM
MD
LG