Linkovi

FBI istražuje prisluškivanja News Corporation


FBI istražuje prisluškivanja News Corporation
FBI istražuje prisluškivanja News Corporation

Kongresmen Peter King koji predstavlja okrug u New Yorku u kojem je živio najveći broj od tri hiljade žrtava terorističkih napada 2001., je pokrenuo istragu nakon što je britanski Daily Mirror u ponedjeljak izvjestio o mogućem prisluškivanju.

Daily Miror piše da su novinari Murdochovog tabloida News of the World punudili da plate policajcima u New Yorku kako bi imali pristup detaljima privatnih telefona žrtava 11. septebra. List navodi neimenovani izvor koji tvrdi da su novinari tražili telefonske brojeve poginulih i detalje poziva koje su napravili ili primili u danima pred napad.

Predstavnici agencija za sprovodjenje zakona su jučer saopćili da će FBI istraživati da li su uposlenici Murdochovih medija ilegalno nastojali doći do privatnih poziva, poruka ili evidencije poziva žrtava i njihove rodbine nakon napada, i da li su pokušavali podmititi njujorške policajce da im u tome pomognu.

Rupert Murdoch
Rupert Murdoch

Američki ministar Eric Holder je danas rekao novinarima u Australiji da je njegovo Ministarstvo pravosudja primilo brojne zahtijeve kongresmena za istragom navoda o umješanosti Murdochove News Corporation, posebno unutar američkih agencija za sprovodjenje zakona.

Murdoch je vlasnik i nekoliko unosnih i uticajnih medija u Sjedinjenim Državama, kao Wall Street Journal i televizijske mreže Fox News.

Istraga FBI je posljednji obrt u sve širem skandalu koji je zahvatio Murdochovo medijsko carstvo.

U Londonu su jučer 80-to godišnji Murdoch i njegov sin James prvo odbili, a onda se složili da sljedeće sedmice svjedoče pred britanskim parlamentom oko prisluškivanja telefona i podmićivanja policajaca.

Rebekah Brooks
Rebekah Brooks

Murdochova odluka da svjedoči usljedila je nakon što je urednica njegovih medija za Britaniju, Rebekah Brooks, bivša urednica u nedjelju zatvorenog tabloida News of the World koji je u centru skandala, rekla da će svjedočiti pred panelom britanskog parlamenta.

Nakon Murdochove odluka da svjedoči izbjegnut je mogući spor oko toga da li britanski parlament ima pravo da ga privede sobzirom da je on gradjanin Sjedinjenih Država.

U medjvremenu je britanska policija uhapsila i devetog osumnjičenog, 60-to godišnjeg Neila Wallisa, jednog od bivših urednika zatvorenog tabloida. Wails je bio zamjenik Andy Coulsonu koji je bio urednik tabloida od 2003. do 2007., kada je postao direktor komunikacija britanskog premijera Davida Camerona. Coulson koji je u januaru dao ostavku u kabinetu premijera Camerona, uhapšen je prošlog petka.

A, njegov šef, premijer Cameron je ovih dana izložen kritikama zbog izbora Coulsona u svoj kabinet i prijateljstva sa Rebekom Brooks, koja je danas dala ostavku na mjesto urednice Murdochovih medija u Britaniji.

XS
SM
MD
LG