Linkovi

Samit o ektremizmu: Borba za srca i duše svih onih koji bi mogli podleći ekstremističkoj propagandi i radikalizaciji


Samit je otvorio potpredsjednik SAD Joe Biden
Samit je otvorio potpredsjednik SAD Joe Biden

Moraju se nuditi alternative za bolje i buditi osjećaj pripadnosti zajednicama umjesto straha, izolacije i mržnje koju promoviraju ekstremisti i teroristi.

U Washingtonu je, po pokroviteljstvom Bijele kuće u toku drugi dan konferencije o borbi protiv ekstremizma i terorizma. Trodnevni skup u kojem učestvuju predstavnici 60 zemalja i eksperti iz brojnih američkih gradova, agencija i organizacija danas je protekao analizi i razmjeni iskustava o osam pilot programa o predupređivanju nasilnog ekstremizma koji se realiziraju u više velikih gradova Sjedinjenih Država.

Nakon tog dijela konferencije govorio je i domaćin samita, predsjednik Sjedinjenih Država Barack Obama. On je istakao da je borba protiv radikalizacije koja vodi u nasilje i teror prije svega i iznad svega borba za srca i duše svih onih koji bi mogli podleći ekstremističkoj propagandi i radikalizaciji.

Među temama pilot programa i analiza koje su prethodile govoru američkog predsjednika bile su empirijski i praktični pristupi borbi protiv nasiljnog ekstremizma, gradnja među-vjerskog razumijevanja, povjerenja i saradnje, žene i nasilni ekstremizam.... Uvodne napomene za svaki pilot program dali su predstavnici Los Angelesa, Mineapolisa i Bostona, gradova u kojima se uz saradnju sa američkim Ministarstvima pravde i unutrašnje bezbjednosti sprovode pilot programi prevencije radikalzacije, te profesori i istraživači socijalinih kretanja univerziteta Maryland i predstavnici vladinih agencija i nevladinih organizacija uključenih u pilot programe. Osnovna poruka tog dijela samita je da su uključivanje pripadnika najranjivijih zajednica u sve društvene tokove, pružanje mogućnosti za obrazovanje i borba protiv nejednakosti i siromaštva ključne poluge predupređivanja radikalizacije i ekstremizma. Posebno je naglašavano da društva svojim ranjivim, posebno imigrantskim zajednicama, moraju ponuditi bolju alternativu od ekstremizma i buditi osjećaj pripadnosti tim društvima umjesto straha, izolacije i mržnju koju promoviraju teroristi.

Jedan od učesnika samita je i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija. On je, ocjenjući i samit i iskustva zemlje koju predstavlja u razgovoru za Glas Amerike rekao da zemlje Balkana svakako imaju mnogo toga da vide na ovom samitu i to primjene u praksi i da mogu sopstvenim iskustvom doprinijeti svjetskom dobru.

Takođe danas, kako je saopšteno iz Bijele kuće, održan je i sastanak na nivou ministara inostranih i unutarnjih poslova na kojem je ključna tema bila prijetnje koje po sigurnost i živote nedužnih građana predstavljaju ektremisti i pripadnici militantnih i terorističkih grupa i organizacija po povratku u matične zemlje nakon regrutiranja za borbe na Bliskom i Srednjem Istoku.

Samit o borbi protiv ekstremizma i terorizma otvorio je, da podsjetimo, jučer popodne američki potpredsjednik Joe Biden, a posljednjeg dana učesnicima konferencije koji će okupiti u State Depatrmentu obratiće se američki državni sekretar John Kerry. Uz njega, govoriće i savjetnica Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Susan Rice i generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon.

Na kraju samita biće, kako je najavljeno, usvojen akcioni plan čija će realizacija biti razmatrana i na zasjedanju Generalne skupštine svjetske organizacije.

Samit o ektremizmu: Borba za srca i duše svih onih koji bi mogli podleći ekstremističkoj propagandi i radikalizaciji
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:00 0:00

XS
SM
MD
LG