Linkovi

SAD – Evropska unija: Za i protiv zajedničke slobodne trgovinske zone


Transatlantska slobodna trgovinska zona značajno bi ojačala ekonomsko partnerstvo SAD i EU i bila mnogo snažnija protuteža kineskoj izvoznoj ekspanziji.

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija će, kako se očekuje, početkom juna otvoriti pregovore o sporazumu o slobodnoj trgovovini koji bi rezultirao vrlo značajnim ekonomskim koristima. S obje strane Atlantika postoje brojne prepreke potpunom ukidanju trgovine bez ograničenja i konačan uspjeh tih pregovora daleko je od garantiranog.

Američki predsjednik je mogućnost formiranja transatlantske slobodne trgovačke zone nagovijestio u nedavnom govoru o stanju nacije.

„Otvorena i fer trgovina rezultirala bi za Amerikance milionima dobro plaćenih radnih mjesta“ – naglasio je tada Barack Obama, predsjednik SAD

Iz sjedišta Evrope unije na tu intenciju reagirano je stavom da bi sveobuhvatan trogovinski sporazum sa Sjedinjenim Državama snažno podstakao i zastalu evropsku ekonomiju:

„Naše su procjene da bi primjenom takvog sporazuma u zemljama Evropske unije nacionalni bruto proizvod porastao najmanje za pola procenta, što znači svake godine milijarde eura i desetine hiljada novih radnih mjesta“ – izjavio je Manuel Barroso, predsjednik Evropske komisije..

U najkraćem, dobro i za jedne i za druge.

Naravno, ima i potpuno drugačijih mišljenja i ocjena. Ključna je da bi eliminiranjem barijera i omogućivanjem slobodne trgovine i investiranja proizvodnja bila preusmjerena u područja u kojima je radna snaga najjeftinija. Za Sjedinjene Države to ne bi trebalo da bude posebno bitno pitanje:

„Evropski standardi plaćanja radne snage smatraju se većim od američkih, tako da ne treba očekivati protivljenja američkih sindikata“ ­- Daniel Ikenson, ekonomski analitičar instituta Cato
.
Ako se pokaže da cijena rada nije sporna, pregovori bi se mogli fokusirali na tehničke standarde, dodaje gospodin Ikelson:

„Po američkim standardima strujni kabl za mašinu za pranje veša je, primjera radi, 90 centimetara, a u Evropi jedan metar dužine. Te i druge sitnice trebalo bi ujednačiti.“

Trgovinske tarife između Evropske unije i Sjedinjenih Država nisu visoke, uglavnom su ujednačene, ali pitanja vezana za subvencioniranja poljoprivredne porizvodnje i proizvodnje aviona mogla bi biti velikim preprekama. Ako i to bude zadovoljavajuće riješeno, ni to ne garantira obostrane ekonomske koristi:

„Ekonomija se, u svjetskim razmjerama, nikada nije oporavljala ako nije poštovan osnovni princip odnosa prema radnicima - princip da budu plaćeni tako da mogu pristojno živjeti“ - ističe ­ Sharan Burrow, predstavnica Međunarodne trgovačke unije.

Trgovinska razmjena između Sjedinjenih Država i Evropske unije dostiže skoro polovinu ukupne svjetske trgovine. Transatlantska slobodna trgovinska zona značajno bi ojačala ekonomsko partnerstvo SAD i EU i bila mnogo snažnija protuteža kineskoj izvoznoj ekspanziji.
SAD – Evropska unija: Za i protiv zajedničke slobodne trgovinske zone
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:44 0:00
XS
SM
MD
LG