Linkovi

SAD pred izbore za Kongres: Koliko će Hispanika glasati i za koga?


SAD pred izbore za Kongres: Koliko će Hispanika glasati i za koga?
SAD pred izbore za Kongres: Koliko će Hispanika glasati i za koga?

Ankete pokazuju da procentualno mnogo veći broj Hispanika Demokratsku stranku vide kao stranku koja više pažnje posvećuje njihovim problemima. S druge strane, Hispanici koji podržavaju Republikansku stranku više su motivirani da izađu na glasališta.

Za nekoliko sati državljani Sjedinjenih Američkih Država sa pravom glasa počeće da izlaze na birališta i glasaju. Svojim glasom odlučiće o 435 kongresmena, kompletno novom sazivu Zastupničkog doma, i izabrati 37 senatora. Neki od tih senatora biće izabrani po prvi put, neki ponovo na još šest godina.... Uz istovremeno biranje mnogih novih guvernera u američkim saveznim državama i predstavnika na lokalnom nivou, sadašnji izbori biće veliko odmjeravanje snaga Republikanaca i Demokrata. Po mnogim prognozama Republikanci bi mogli povratiti kontrolu u oba doma američkog Kongresa koju su izgubli 2006. godine.

Jedna od etničkih skupnina koja svojom brojnošću može bitno uticati na konačan izborni rezulat su Hispanici, američki državljani porijeklom iz zemalja Centralne i Južne Amerike. Njih više od 19 miliona na sadašnjim među-izborima ima pravo glasa. Istraživanja spremnosti te glasačke skupine da glasaju ukazuju da su sada manje motivirani da izađu na izborna mjesta nego prije dvije godine, u vrijeme predsjedničkih izbora.

Šta je to što najviše brine tu veliku skupinu glasača u aktualnim američkim političkim i ekonomskim okolnostima i i šta podstiče aktviste obje stranke da motiviraju Hispanike da glasaju u što većem broju?

Od jednom vrlo očiglednom razlogu aktivistkinja Nicole Rivera kaže:

„Oko 50 hiljada Hispanika svakog mjeseca navršava 18 godina i stiče pravo glasa.“

A Mark Hugo Lopez iz istraživakog centra Pew kaže da Hispanike navjiše brinu.....

„..... obrazovanje, ekonomija i zdravstvena zaštita. To su tri pitanja koje Hispanici izdvajaju kao osobno izutetno važna.“

I Nicole Rivera ističe da su mladi Hispanici koji stiču punoljetstvo najviše rainteresirani za ekonomiju:

„Izlaze iz srednjih škola, brine ih mogućnost zapošljavanja i ekonomsko stanje.“

Mnogi će glasati po prvi put glasati. Steve Mendez je jedan od njih. Glasanjem on želi....

„... napraviti razliku, mijenjati svijet.... ili makar Kaliforniju.“

SAD pred izbore za Kongres: Koliko će Hispanika glasati i za koga?
SAD pred izbore za Kongres: Koliko će Hispanika glasati i za koga?

Mnogi Hispanici glasači, i oni ove godine punoljetni i stariji, su obeshrabreni. U Las Vegasu, primjera radi, zbog ekonomskih teškoća na hiljade Hispanik je ostalo bez posla i sada se mnogi oslanjaju na humanitarnu pomoć.

Gospodin Lopez iz centra Pew kaže:

„Pitali smo... da li ste apsolutno sigurni da ćete glasati? I samo oko polovine pitanih Hispanika je odgovorilo pozitivno. Inače, u prosjeku 70 odsto svih registriranih birača spemno je glasati na ovim izborima.“

Ankete pokazuju da procentualno mnogo više Hispanika Demokratsku stranku vide kao stranku koja više pažnje posvećuje njihovim problemima. S druge strane, Hispanici koji podržavaju Republikansku stranku ove godine više su motivirani da izađu na glasališta.

U najkraćem, nema sumnje da će sutrašnji odziv Hispanika, posebno u saveznim državama na zapadu Sjedinjenih Država gdje ih je najviše naseljeno, bitno uticati, pogotovu u slučajevima tijesnih predizbornih prednosti, na konačan izborni rezultat.

XS
SM
MD
LG