Linkovi

SAD: Amerikanci danas glasaju


SAD: Amerikanci danas glasaju
SAD: Amerikanci danas glasaju

Amerikanci danas glasaju na izborima za koje mnogi predviđaju da će izmijeniti dosadašnji balans i omjer snaga u američkom Kongresu, a samim tim donijeti ozbiljan izazov mnogim planovima predsjednika Obame, koje želi predočiti Kongresu.

U Zastupničkom domu se bira 435 kongresmena, a u Senatu je najmanje 37 od 100 sjedišta u pitanju , tj. neizvjesno je hoće li ih zadržati dosadašnji senatori.

Glasanje se obavlja od 7 ili 8 sati jutros po istočno-američkom vremenu, dok su glasačka mjesta na zapadnoj obali otvorena tri sata kasnije, koliko će kasnije biti i zatvorena.

Većina dosadašnjih anketa i ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da Republikanci imaju veliku šansu da preuzmu vođstvo u zastupničkom domu Kongresa, a vjeruje se da će zadobiti i dodatni broj mjesta u Senatu.

Demokrati se nadaju prvenstveno velikom odzivu borača, što im može pomoći protiv predviđane pobjede Republikanaca. Nadaju se da će na birališta u velikom broju izaći i oni koji , usljed predviđanja pobjede Republikanaca, ipak nisu obeshrabreni i žele glasati za Demokrate.

Trenutno je u Sjedinjenim Državama prosječna stopa nezaposlenosti oko 10 procenata, i to je jedan od problema , uz problem oslabljene ekonomije uopće, koji je dao jak vjetar Republikancima u leđa. Oni su pobrali dosta uspjeha u posljednjih godinu dana s ultrakonzervativnim pokretom Čajanka, koji podržava omiljena Republikanka i bivši potpredsjednički kandidat Sarah Palin. Pokret prvenstveno insistira na smanjenju poreza i mnogo manjem utjecaju i trošenju federalne vlade, ali im nije stran ni vrlo rezerviran odnos prema imigraciji, pogotovo ilegalnoj. Sam predsjednik Obama je ovih dana izlazio na teren kako bi mobilizirao podršku za Demokrate, nadajući se da će privući one koji su masovno glasali za njega prije dvije godine.

Mnogi ekonomisti tvrde da je predsjednik Obama spriječio punu ekonomsku depresiju potezima kao što je bio skupi stimulativni paket s ciljem kreiranja radnih mjesta.

No, glasači i dalje osjećaju posljedice ekonomskog stanja. S druge strane, pobjeda Republikanaca za predsjednika može donijeti i nešto dobro - definitivnu podršku ukoliko bude želio produžiti rat u Afghanistanu, iako bi to razočaralo Demokrate.

XS
SM
MD
LG