Linkovi

SAD pred izbore za Kongres: Novac „bira“ pobjednika!?


SAD pred izbore za Kongres: Novac „bira“ pobjednika!?
SAD pred izbore za Kongres: Novac „bira“ pobjednika!?

Demokrati su pokušali postaviti pitanje donacija za izbornu kampanju Republikanaca kao ključno pitanje, ali bez uspjeha. Sve obavljene ankete pokazuju da Amerikance sada najviše brine ekonomija i zaposlenje.

Novac, u obliku donacija za izborne kampanje za sadašnje izbore za Kongres, imaće, kako procjenjuju analitičari, ulogu veću nego ikada do sada. Odlukom koju je Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država donio početkom godine, kompanijama i sindikalnim unijama otvorena su vrata za veće donacije i trošenje novca na televizijske oglase. Do izbornog dana slijedećeg utorka na "reklamiranje" kandidata za senatore, kongresmene i guvernere saveznih država biće potrošeno između dvije i tri milijarde dolara, procjenjuju u nevladinim ogranizacijama koje prate i analiziraju tokove prikupljanja novca i finansiranja izbornih kampanja.

Uz tradicionalna obraćanja biračima, uz uobičajene debate izbornih kandidata, ponekad i uz sukobe među glasačima, izborne kampanje teku uz bezbrojne televizijske oglase. Ti oglasi postali su najmoćniji način ubjeđivanja birača za koga i protiv koga da glasaju.

Poruke vrlo često nisu nimalo nježne. Primjera radi, senator Harry Reid, boreći se ponovni izbor optužuje protu-kandidata Sharron Angle da se zalaže da silovane žene, ako su ostale trudne, nemaju pravo na abortus. Sharon Angle uzvraća porukom da je Harry Reid najbolji prijatelj kojeg ilegalni useljenici imaju.

Kako izgleda, Republikanci imaju više koristi od odluke Vrhovnog suda o ograničavanju donacija za finasijaranje televizijskog oglašavanja.

O tome je i predsjednik Obama govorio na jednom nedavnom izbornom skupu:

„Hoćemo li dozvoliti da nam specijalni interesi bogatih lobija sa Wall Streeta i iz Washingtona, pa i novac upućen izvana, govori koga bi trebalo da izaberemo za senatora?“

Predstavnici Američke trgovinske komore, na čije se donacije odnosila opaska o novcu izvana, negirali su donacije iz inostranstva. Republikanci su takođe uzvratili na kritiku gospodina Obame.

Karl Rove, bivši savjetnik bivšeg predsjednika Busha je to je prokomentirao riječima:

„To je očajnički politički trik Bijele kuće kojim pokušava prikriti propale ekonomske poteze.“

Novac za izborne kampanje, ma odakle dolazio, je neophodan jer su izborne kampanje sve skuplje i skuplje.

Susan Tolchin sa univeriziteta George Mason kaže:

„Voditi kampanju za izbor je sada skuplje nego ikada. Televizijsko oglašavanje je izuzetno skupo.“

Uz labavije zakonske restrikcije na donacije za izborne kampanje, većim donacijama Republikancima i jedna druga okolnost ide na ruku, ocjenjuje Allan Lichtman, historičar sa univerziteta American:

„Na osnovu odluke Vrhovnog suda bogati donatori mogu donirati veće iznose bez obaveze da kažu ko su. A bogati su, tardicionalno, skloniji Republikancima. Ove godine Reublikanci su prikupili veći novac zahvaljući i podršci konzervativnog pokreta "Tea party.“

Michelle Bernard iz Foruma neovisnih Amerikanki kaže da su veće sume novca donirane Republikancima jer donatore privlače poruke o manje moćnoj federalnoj vladi. Takođe se želi uputiti i poruka predsjedniku Obami, smatra gospođa Bernard i objašnjava:

„Bez obzira da li se radi o Demokratama ili Republikancima, novac se donira za izborne kampanje privučen idejama i programima stranke i kandidata. I nema drugog načina da se privuče novac.“

Demokrati su pokušali postaviti pitanje donacija za izbornu kampanju Republikanaca kao ključno pitanje, ali bez uspjeha. Sve obavljene ankete pokazuju da Amerikance sada najviše brine ekonomija i zaposlenje.

XS
SM
MD
LG