Linkovi

Obama procjenjuje efekat nasilja u Egiptu na američku pomoć toj zemljiPolitički krah i nasilje traju i dalje nakon prošlonedjeljnog zbacivanja egipatskog islamističkog predsjednika Morsija.

Juče su se vojska i policija sukobile sa Morsijevim islamističkim pristalicama. Najmanje 51 osoba je ubijena, a mnogo više ih je povrijedjeno.

U medjuvremenu, demonstranti – i pro i anti-Morsijevi – izražavaju ljutnju na predsjednika Obamu i na Sjedinjene Države, iako je gospodin Obama jasno rekao da Sjedinjene Države ne podržavaju ni jednu odredjenu stranu u Egiptu i da se zalažu za povratak na demokratiju.

Oni podržavaju svoje interese, a njihovi interesi su sa Muslimanskim Bratstvom, jer imaju odredjene namjere., kaže anti-Morsijev prosvjednik.

Predsjednik Obama i američki Kongres suočeni su s kritičnom odlukom - da li da suspenduju 1,3 milijarde dolara vojne pomoći Egiptu.

Američki zakon zahtijeva ukidanje pomoći nekoj zemlji ukoliko tamošnja demokratski izabrana vlast bude srušena prevratom.

Glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney o tome je govorio juče, i rekao:

Mislim da ne bi bilo u interesu Sjedinjenih Država da momentalno promijenimo naše programe pomoći Egiptu. Mi smatramo, ne samo ja, da to ne bi bilo u najboljem interesu Sjedinjenih Država. Razmatramo naše obaveze prema zakonu i konzultiraćemo se s Kongresom o tome kako da nastavimo u vezi sa specifičnim paketom pomoći kojeg dajemo.

Sjedinjene Države veoma brine pojačavanje nasilja, dodao je Carney, i u kontatktima su sa ključnim egipatskim instancama.

Glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki rekla je da su Sjedinjene Države Egipćanima uputile važnu poruku, i ona je, izgleda, bila upućena ka Morsijevoj stranci, Muslimansko Bratstvo.

Demokratski proces nije samo u glasačkim listićima. Postoje i drugi faktori koji su važni, uključujući i to kako se neko ponaša i kako sprovodi vlast. I, u ovom slučaju, kad milioni ljudi u zemlji dignu svoj glas., kaže gospodja Psaki.

Ali, američki utjecaj u Egiptu je ograničen, upozorava Eric Trager iz vašingtonskog Instituta za bliskoistočnu politiku i dodaje:

Muslimansko Bratstvo neće biti voljno da prihvati bilo koji scenario po kojem Morsi ne bi bio vraćen na položaj predsjednika, jer oni njegovo zbacivanje vide kao nešto što im je ukradeno. U isto vrijeme, mislim da zbacivanjem Morsija, vojska veoma dobro shvata da nema drugog izbora nego puni napad na Bratstvo i u takvoj situaciji gdje su obje strane tako ukopane i imaju pozicije koje su medjusobno isključujuće, veoma je teško Sjedinjenim Državama da se priklone bilo kojoj strani.

Obamina administracija je zabrinuta da bi produženje civilnog otpora moglo imati utjecaja i na širi region, dodaje Trager i nastavlja:

Ukoliko izostane snažan utjecaj Amerike u daljem razvoju situacije u Egiptu, ona bi mogla postati nestabilnija. To je zemlja s kojom mi imamo jake veze, to je najbrojnija arapska nacija i nužno je da učinimo sve što možemo da povratimo tamo odredjeni nivo gradjanskog mira.

Američka administracija stoga i naglašava da želi da tranzicioni period u Egiptu bude definiran pomirenjem, a ne osvetama i krvoprolićem.
XS
SM
MD
LG