Linkovi

SAD: Šta donosi ovogodišnja sezona prazničnih kupovina?!


SAD: Šta donosi ovogodišnja sezona prazničnih kupovina?!
SAD: Šta donosi ovogodišnja sezona prazničnih kupovina?!

Kupovina u maloprodaji je najveći zamajac američke ekonomije - čak 70 odsto ukupnog ekonomskog potencijala. Puna pranzična sezona kupovina, od Dana zahvalnosti do Božića, za mnoge velike prodajne lance znači period u kojem ostvare i do 40 odsto ukupnog godišnjeg profita.

Da li se Amerikanci vraćaju u trgovine, spremni da tokom praznične sezone kupovanja koja traje od današnjeg Dana zahvalnosti, nacionalnog praznika koji se slavi svakog posljednjeg četvrtka u novembru, pa do kraja godine potroše više nego ranije?

U najkraćem, Amerikanci imaju više razloga da se raduju. Prema posljednjim statističkim podacima zarađuju više i prošlog mjeseca više su i potrošili. Broj onih koji apliciraju za novčanu nadokanadu zbog gubitka radnog mjesta najniži je u posljednje dvije godine.

Stephen Brobeck
Stephen Brobeck

Izvršni direktor američke Federacije potrošača Stephen Brobekc ističe da su Amerikanci sada opušteniji nego prije godinu dana i dodaje:

„Ono što najviše ohrabruje je činjenica da mnogo manje Amerikanaca kaže da se njihova finasijska situacija nije pogoršala tokom ove godine. Takvih je samo osam odsto. Prošle godine bilo ih je 14 posto.“

To je dobra vijest za trgovce. Puna pranzična sezona kupovina, od Dana zahvalnosti do Božića, za mnoge velike prodajne lance znači period u kojem ostvare i do 40 odsto ukupnog godišnjeg profita.

Mike Schenk
Mike Schenk

Mike Schenk, potpredsjenik Nacionalne asocijacije kreditnih unija, očekuje, u prosjeku, umjereno povećanje potrošačkog apetita:

„Skoro 60 odsto anketiranih Amerikanaca je reklo da će potrošiti više ili isto kao prošle godine. To je za tri posto više nego lani.“

Kupovina u maloprodaji je najveći zamajac američke ekonomije - čak 70 odsto ukupnog ekonomskog potencijala. Uz umjereni rast kupovina u posljednja tri mjeseca i ukupan ekonomski rast bio je blagih 2,5 odsto.

SAD: Šta donosi ovogodišnja sezona prazničnih kupovina?!
SAD: Šta donosi ovogodišnja sezona prazničnih kupovina?!

Ekonomisti tvrde da ekonomski rast od najmanje 5 odsto godišnje omogućava smanjenje stope nezaposlenosti tek za 1 procenat.

„Sve u svemu, zbog ekonomske nesigurnosti, velike nezaposlenosti i povelike zaduženosti Amerikanci i ove godine troše sa oprezom“ - zaključuje gospodin Schenk.

Stopa nezaposlenosti ostaje na 9.6 procenata i ne očekuje se da će biti značajnije smanjena iduće godine. Ipak, nešto manji broj onih koji traže nadokanadu za nezaposlene i povećanje kupovina odrazili su se na berzanske indekse. Tako su jučer, dan uoči današnjeg Dana zahvalnosti, vrijednosti akcija mjerenih svim najznačajnijim indeksima osjetno porasle.

XS
SM
MD
LG