Linkovi

SAD: Svako može učiniti nešto “zeleno”


SAD: Svako može učiniti nešto “zeleno”
SAD: Svako može učiniti nešto “zeleno”

Kompanije, strane ambasade, vladine agencije i aktivisti za zaštitu okoline postavili su niz šatora na prostoru Nacionalnog moka u Washingtonu kojima promoviraju produkte i programe zaštite okoline. Instalacije za korištenje vjetra i sunca za dobijanje struje dio su ambijenta tog eko-sela

Brojnim aktivnostima u Sjedinjenim Američkim Državama obilježava se 40. godišnjica Dana Zemlje koja pada za nekoliko dana, 22. aprila. Tim povodom je na Nacionalnom molu, zelenoj oazi u centru Washingtona, koja se proteže od impresivnog zdanja američkog Kongresa do spomenika posvećenih američkoj istoriji, uspostavljeno ekološko selo koje brojnim znatiželjnicima pruža priliku da spoznaju mnoge bitne elemente zaštite čovjekove okoline. Takođe, u okviru volonterskih aktivnosti mnogi građani i posjetici Washingtona mogu dati svoj doprinos očuvanju okoline.

Upozoravajući ih da budu oprezni i da se ne povrijede Dona Lock-Lewis, uposlenica službe za održavanja nacionalnog mola, daje osnovne upute dobrovoljcima koji će obaviti uobičajene proljetne radove oko spomenika posvećenog predsjedniku Franklinu Delano Rooseveltu.

Među volonterima je i Wright Simgund, iako nedjeljom kao agent za kupoprodaju nekretnina ima dosta obaveza. On kaže:

“Trebalo bi da svako uradi nešto da pomogne očuvanje prirodnog ambijenta, da uradi nešto da okoliš u našoj zemlji bude u najboljem mogućem stanju.”

Malo dalje, takođe na prostoru nacionalnog mola, nekoliko umjetnički kreiranih globusa simboliziraju ekološke probleme i njihova moguća rješenja. Kompanije, strane ambasade, vladine agencije i aktivisti za zaštitu okoline postavili su niz šatora u kojima promoviraju produkte i programe zaštite okoline. Instalacije za korištenje vjetra i sunca za dobijanje struje dio su ambijenta tog eko-sela.

Znanstvenica NASA-e, američke agencije za svemirska istraživanja, Ruth Netting kreirala je slagalicu od prizora snimljenih iz satelita:

“To je naša planeta i o njoj trebamo brinuti. Djeca, koja dolaze u naš šator, oduševljena su tim snimcinma i mi se nadamo da će učiti i znati kako brinuti o planeti na kojoj žive.”

Kathleen Rogers, predsjednica Mreže za obilježavanje Dana Zemlje, ističe da bi svi ljudi na svijetu trebali da učine, kako kaže, nešto "zeleno":

“To možete učiniti mijenjajući zastarjele sijalice, pišući pismo, čisteći okoliš u vašoj zajednici, zasadjujući školski vrt.... Postoji jako mnogo načina da učinite nešto zeleno.”

SAD: Svako može učiniti nešto “zeleno”
SAD: Svako može učiniti nešto “zeleno”

Aktivnosti na nacionalnom molu u Washingtonu kulminiraće velikim okupljanjem i koncertom mnogih muzičkih i drugih zvijezda 25. aprila i zahtjevom američkom Kongresu da usvoji zakon o klimatskim promjenama kojim će biti podstaknuto otvaranje "zelenih" poslova i ograničeno ispuštanje plinova u atmosferu.

Mnogi volonteri će reći da je, mimo politike i promotivnih događanja, i obično skupljanje bačenih limenki čin očuvanja okoline i podsticaj ljudima da misle "zeleno."

XS
SM
MD
LG