Linkovi

SAD: Protiv droga na novi način


SAD: Protiv droga na novi način
SAD: Protiv droga na novi način

Uz mnogo više sredstava i napora usmjerenih liječenju narkomana i prevenciji širenja ovisnosti, ipak će najveći dio novca biti odvajan za policijske i druge snage zadužene za borbu protiv ilegalnog unosa i rasturanja droga u SAD.

Sjedinjene Američke Države, kako najavljuju nadležni zvaničnici iz administracije predsjednika Baracka Obame, mijenjaju način borbe protiv droge. Više to neće biti, kako je to do sada definirano, isključivo rat protiv krijumačarenja droge u Sjedinjene Države, krijumčara i rasturača, nego će mnogo više pažnje i napora biti usmjereno na pomoć i liječenje narkomana. Kritičari takvog zaokreta kažu da nije riječ o suštinski velikim promjenama, već o terminologiji kojom se govori o tom problemu.

Meksički narko-karteli se, inače, najčešće se okrivljuju za problem ilegalnog rasturanja i korištenja droga u Sjedinjenim Državama. Međutim, Gil Kerlikowske, za politiku borbe protiv droge nadležni zvaničnik Bijele kuće, ističe da dobar dio krivice za težinu tog problema leži i sa američke strane granice:

Gil Kerlikowske
Gil Kerlikowske

Mislim da je jedan od najvažnijih koraka, uz osiguranje naših granica, smanjiti potražnju i korištenje droga u Sjedinjenim Državama. Da nismo toliko veliki potrošač, profit koji ostvaruju krijučari i rasturači droge ne bi bio toliko veliki motiv za njih.

U novoj strategiji ne govori se više o "ratu protiv droge." Mnogi Amerikanci misle da taj rat nije moguće dobiti samo policijskim i ostalim nadležnim službama. Gospodin Kerlikowske ukazuje na podatke koji potvrđuju koliko je problem narkomanije u Sjedinjenim Državama težak:

Na nacionalnom nivou, broj smrtnih slučajeva usljed prekomjernog doziranja drogom je veći od broja povreda vatrenim oružjem. U naših 16 saveznih država broj umrlih zbog drogiranja je veći od broja poginulih u saobraćajnim nesrećama.

Po njegovoj ocjeni policija širom Sjedinjenih Država je frustrirana brojem uhapšenih bivših narkomana koji se ponovo vraćaju drogiranju. Nova strategija borbe protiv narkomanije usmjerava se na prevenciju i liječenje narkomana u lokalnim zajednicama i primjenu iskustava zemalja koje već dugo ovisnost o drogama tretiraju kao bolest. Gospodin Kerlikowske ne smatra da je legalizacija korištenja nekih vrsta droga nešto sa čim bi se moglo početi:

Mi nismo u stanju držati van domašaja mladih pojedine farmaceutske preparate, mi do sada nismo bili u stanju spriječiti smrtne ishode izazvane tim farmaceutskim preparatima. Kako bi neko mogao misliti da mi možemo porezima i propisima kontrolirati upotrebu marihuane.

Stoga gospodin Kerlikowske smatra da legalizacija upotrebe marihuane u Kaliforniji nije svrsishodan korak.

Bill Piper
Bill Piper

Međutim, Bill Piper, predstavnik američkog Saveza za korištenje i upotrebu droga, jedan je od mnogih koji smatraju da je najbolji način borbe protiv ovisnosti o drogama upravo kroz novi način legaliziranja:

Sve dok se drogiranje tretira kao kriminal, narkomani će se plašiti tražiti pomoć i liječenje i značajnih rezultata u sprečavanju narkomanije, ovisnosti i nezakonite trgovine drogoma neće biti.

Gospodin Piper tvrdi da će nova strategija u najvećem dijelu biti nastavak dosadašnjeg rata protiv droga. Naime, uz mnogo više sredstava i napora usmjerenih liječenju narkomana i prevenciji širenja ovisnosti, ipak će najveći dio novca biti odvajan za policijske i druge snage zadužene za borbu protiv ilegalnog unosa i rasturanja droga u Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG