Linkovi

Suša u SAD: Rekordno visoke temperature i rekordno niske padavine


Juni je bio jedan od najsušnijih mjeseci na gotovo svim američkim žitorodnim područjima, dosadašnji julski dani još gori.

Rekordno visoke temperature i rekordno niske padavine uslovile su najveću sušu i najgore noćne more američkih farmera u posljednjih 56 godina. Ministarstvo poljoprivrede Sjedinjenih Država proglasilo je stanje elementarne nepogode u preko hiljadu okruga u 26 saveznih država. Taj broj bi narednih dana mogao biti samo veći, nikako manji.

Uz te rekordne vrućine, pod suncem koje prži, zasijana polja Matt Hughesa, farmera iz okruga McLean u Illionoisu venu i propadaju. Svaki novi dan bez kiše za njega je novo, teško razočarenje:

„U ono što sam zasijao uložio sam više nego ikada ranije“ - kaže Matt Hughes i dodaje da su visinu ulaganja diktirale visoke cijene sjemena i đubriva.

Kako njegova polja venu, tako propada i očekivana zarada.

„Ovo je godina u kojoj i ja i mnogi drugi farmeri možemo propasti.“

A Illinois, savezna država u kojoj se uzgaja najviše kukuruza i soje, je pred najgorom sušom u posljednih 5 decenija.

Dio kukuruznih polja na jugu Illinoisa je već propao. To se može desiti i na drugim područjima kaže Philip Nelson iz Udruženja farmera Illinoisa, i dodaje:

„Na sve strane, od sjevera ka jugu, od istoka ka zapadu, zasijanom kukuruzu potrebna je dobra, dobra višednevna kiša.“

Juni je bio jedan od najsušnijih mjeseci na gotovo svim američkim žitorodnim područjima, dosadašnji julski dani još gori.

„Preko 50 odsto kukuruznih polja u Illinoisu je u lošem ili vrlo lošem stanju. Još je gore u saveznim državama Missouri i Kentucky“ - ističe gospodin Nelson i naglašava da slijedi negativan domino efekat i prema drugim uzgajivačima:

„Farme za uzgoj svinja najveći su korisnici sojinih proizvoda, a uzgajivači stoke kukuruza. I svi ti proizvođači sa strahom gledaju na ono što se dešava na poljima zasijanim sojom i kukuruzom.“

Za Matta Hughesa suša, ipak, nije element izbora:

„Naša polja su najplodnija polja na svijetu. I zbog toga nisam u dilemi da li sijati ili ne. Suše se dešavaju, mi farmeri zasijavamo i živimo od toga što dobijemo.“

A bez kiša u posljednji čas, malo će dobiti za trud i novac uložen u ovogodišnju sjetvu. Meteorolozi, nažalost, ni narednih dana ne predviđaju ozbiljnije padavine.
Suša u SAD: Rekordno visoke temperature i rekordno niske padavine
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00
XS
SM
MD
LG