Linkovi

SAD: Nezabilježena suša u Kaliforniji, izvjesne veće cijene hrane!


„Od prvog jula prošle godine palo je tek oko dva centimetra kiše. Prošlog mjeseca, koji je povijesno najkišniji mjesec, nije bilo ni kapi kiše.“

Zapadni dio Sjedinjenih Američkih Država zahvatila je dugotrajna suša, posebno izrazita na jugu Kalifornije odakle u sve dijelove Amerike stiže svježe voće i povrće. Poljoprivredna proizvodnja i stočarstvo trpe ogromne štete, a prognoze za dalji dio ove godine nisu nimalo ohrabrujuće.

Andy Domenigoni i njegovi preci su poljoprivredni proizvođači skoro 150 godina. Imali su i dobrih i loših godina, a ova 2014. bi mogla biti najgora.

"Zasijali smo neke parcele prije skoro mjesec dana i još ništa nije niklo" - kaže Andy.

Uobičajeno je da nakon 5 do 7 dana zasijano iznikne dodaje on i pokazuje parcelu iza njega:

"Možete vidjeti polje iza mene.... Zasijano je prije dva tjedna, a bez kapi kiše u međuvremenu, zemlja je potpuno suha. Ništa ne može niknuti bez kiše."

Andy Domenigoni nije jedini koji čeka na kišu. U nebo zagledaju govoto svi farmeri na zapadu Sjedinjenih Država.

Period sa mnogo manje padavina traje već više od deset godina kaže klimatolog Bill Patzert i dodaje:

"Rančeri raspodaju stoku. Farmeri od Kalifornije i Oregona do Teksasa odustaju zbog nedostatka vode zasijavati polja. I za jedne i za druge, i za rančere i za farmere, to je vrlo bolna suša."

U južnim dijelovima Kalifornije sadašnja suša mogla bi biti jedna od najgorih ističe klimatolog Patzert:

"Povijesno, u 135 godina bilježenja meteoroloških podataka, ovaj period je najsuvlji. Od prvog jula prošle godine palo je tek oko dva centimetra kiše. Prošlog mjeseca, koji je povijesno najkišniji mjesec, nije bilo ni kapi kiše. U svom životu nisam vidio nešto slično ovome."

Sadašnja suša u Kaliforniji ima mnogo veće negativne posljedice od suša prije pedesetak godina. Stanovništvo Kalifornije je znatno povećano, ekonomski razvoj takođe, a Kalifornija je najveći američki proizvođač hrane ističe Milt McGiffen, ekspert za poljoprivrednu proizvodnju i upozorava:

"Kratkorčni negativni efekat smanjenja te proizvodnje biće više cijene hrane. Dugoročni će biti smanjenje ukupne poljoprivredne i stočarke proizvodnje. To će biti dio općeg trenda narednih 50 godina."

Gospodin Patzert dodaje:

"Kalifornije je korpa sa kruhom za Sjedinjene Države. Istovremeno, izvoz voća, povrća i žive stoke je ogroman. I kada uzasne suše zahvate Kaliforniju, to snažno odjekne svijetom."

Prema podacima Ujedinjenih nacija, svjetske cijene hrane za 2013. godinu bile su veće nego bilo koje godine ranije. Koliko će suša na zapadu Sjedinjenjih Država i, zbog suše umanjenja proizvodnja hrane, uticati na povećanje ovogodišnjih cijena hrane neće se znati do kraja ljeta i početka jeseni. Rančeri i farmeri sada ne razmišljaju o tome. Ostaje im samo da se nadaju i čekaju na obilne kiše.

SAD: Nezabilježena suša u Kaliforniji, izvjesne veće cijene hrane!
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:14 0:00
XS
SM
MD
LG