Linkovi

Borba protiv terorizma: Kontroverzna upotreba drona


Bespilotna letjelica, dron: Opasnost koja prijeti s visoka i iz daleka
Bespilotna letjelica, dron: Opasnost koja prijeti s visoka i iz daleka

U nedavno objavljenom izvještaju Ujedinjih nacija predloženo je održavanje samita zvaničnika ključnih vojnih sila na kojem bi bila precizirana pravila upotrebe drona i utvrđene granice u okviru kojih se može ići na ubistva projektilima lansiranim sa bespilotnih letjelica.

Ujedinjene nacije su, u nedavno objavljenom izvještaju o upotrebi drona, bespilotnih aviona zatražile od administracije predsjednika Baracka Obame da obustavi napade tim letjelicama na teroriste koji se kriju duž pakistansko-afganistanske granice. Predstavnici Amnesty Internationala ističu da Sjedinjene Države trebaju precizirati pravila korištenja drona i pratiti i analizirati posljedice napada po civilno stanovništvo. Oni koji kritiziraju korištenje tih bespilotnih letjelica tvrde da je u napadima izvođenim dronima ubijeno na stotine civila proteklih godina. Unatoč kritikama, analitičari i eksperti za borbu protiv terorizma smatraju da Sjedinjene Države neće odustati od takve taktike i da će i dalje koristiti drone.

U najkraćem, napadi dronima na teroriste koji se kriju u Pakistanu sve ćešće su korišteni način njihove likvidacije, osuđivan od mnogih kao nedozvoljeni metod ubistava i čin kršenja međunarodnog prava.

Mustafa Abu al-Yazid, treći po rangu lider al-Qaide, ubijen je u zabačenom dijelu Pakistana, kako je izvješteno, raketnim projektilom lansiranim sa drona dan prije objavljivanja izvještaja Ujedinjenih nacija. Tim izvještajem Sjedinjene Države su pozvane da ograniče upotrebu bespilotnih letjelica izvan ratnih zona, dakle i iznad Pakistana.

Peter Singer, analitičar vašingtonskog instituta Brookings kaže:

“Mislim da postoji fundamenatalna razlika između vojnog korištenja te vrste tehnologije u očitim ratnim zonama, poput Afganistana, i manje jasne, tajnovite kontra-terorističke borbe koju vode obavještajne gencije.”

Administracija predsjednika Obame se ne izjašnjava o programu napada dronima koji vodi CIA, Centralna obavještajna agencija. Pakistan javno osuđuje napade, ali pakistanska vojska osigurava informacije potrebne za izvođenje napada. Gospodin Singer o tome kaže:

“Napadi se, naravno, dešavaju. CIA ih može demantirati. Pakistanska vlada, ne samo da zna za napade dronima, ona ih praktično olakšava. Primjera radi, droni za koje se tvrdi da narušavaju pakistanski suverenitet, prije godinu dana uzlijetali su iz pakistanskih vojnih baza.”

Reuel Marc Gerecht, analitičar takođe vašingtonske Fondacije za odbranu demokracije u tom kontekstu dodaje:

“Ako ljudi najdirektnije zainteresirani, dakle Pakistanci, zaista žele da napadi dronima prestanu, mislim da bi vlada Pakistana trebala da jasno i glasno kaže… dosta je… i zabrani napade na teritoriji Pakistana.”

Tokom posjete Pakistanu u oktobru prošle godine državna tajnica Hillary Clinton je odbila, kako je izjavila, razgovarati o dronima. U martu ove godine pravni zastupnik State Departmenta branio je te napade kao zakonito sredstvo jer se koriste u ratu protiv al-Qaide.

Da li je moguće izvjeći civilne žrtve prilikom napada korištenjem drona?
Da li je moguće izvjeći civilne žrtve prilikom napada korištenjem drona?

U izvještaju Ujedinjenih nacija takođe se ističe da bi Sjedinjene Države trebalo da objave podatke o civilnim žrtvama napada dronima. Izražena je i zabrinutost da bi napadi bespilotnim letjelicama mogli biti češći zbog efikasnije kompjuterizirane tehnologije i preciznijeg radio-navođenja sa mnogo većih udaljenosti.

Gospodin Singer kaže da više od 40 zemalja ima drone. On podržava njihovu upotrebu u Pakistanu:

“Tamo se kriju terorističke vođe koje planiraju vrlo prljave stvari, kriju se u nepristupačnim područjima. Ne možemo ih uhvatiti, lokalne vlasti im ne mogu ništa, tako da je jedini način precizan pogodak sa bespilotne letjelice.”

U izvještaju Ujedinjih nacija predloženo je održavanje samita zvaničnika ključnih vojnih sila na kojem bi bila precizirana pravila upotrebe drona i utvrđene granice u okviru kojih se može ići na ubistva projektilima lansiranim sa bespilotnih letjelica.

XS
SM
MD
LG