Linkovi

Na temelju hrvatske tjeralice Željko Drača bit će deportiran u Srbiju


Na temelju hrvatske tjeralice Željko Drača bit će deportiran u Srbiju
Na temelju hrvatske tjeralice Željko Drača bit će deportiran u Srbiju

U imigracijskom postupku Drača nije osporavao da je bio čuvar u Kninskom zatvoru 1991. i 1992. godine, ali je poricao da je zlostavljao zarobljenike

Pedesetogodišnji Željko Drača, iz Karina Gornjeg kod Obrovca, uhićen je na Sveučilištu Wisconsin u Milwaukeeju gdje je radio kao čuvar u tamošnjoj sveučilišnoj biblioteci Golda Meier te sada čeka na deportaciju iz Amerike. Nakon rata devedesetih godina Drača je imigrirao kao azilant u Sjedinjene Države i legalno se nastanio u Milwaukeeju no tu su ga dočekale optužbe za ratne zločine. Postupak protiv Drače pokrenut je, naime, nakon što su američke imigracijske vlasti ustanovile da se nalazi na međunarodnoj tjeralici zagrebačkog ureda Interpola zbog ratnih zločina počinjenih protiv ratnih zarobljenika.

U imigracijskom postupku Drača nije osporavao da je bio čuvar u Kninskom zatvoru 1991. i 1992. godine, ali je poricao da je zlostavljao zarobljenike – navodi se u prioćenju udruženja Srba iz Milwaukeeja. Inače, na temelju međunarodnih tjeralica, koje je raspisao ured Interpola u Zagrebu, do sada je diljem svijeta uhićeno 109 Srba iz Hrvatske, od kojih je 31 ekstradirano u Hrvatsku.

Slučaj Željka Drače bi mogao biti prvi slučaj da će netko od uhićenih Srba na temelju hrvatskih tjeralica, umjesto isporučivanja Hrvatskoj, biti deportiran u Srbiju.

Dračin odvjetnik Nik Kostich potvrdio je da se njegovog klijenta tereti da je premlaćivao zatvorenike te da se on godinama opirao izručenju. "Mir je uspostavljen prije 15-16 godina no nitko ne želi zakopati ratnu sjekiru i zbog toga mali ljudi pate", kaže Nik Kostich, odvjetnik osumnjičenog Željka Drače koji je jedan od desetak osumnjičenih za ratne zločine počinjene devedesetih na području bivše Jugoslavije koji su se doselili u Sjedinjene Države, gdje su uhićeni i koji se trenutno nalaze u deportacijskom pritvoru.

XS
SM
MD
LG