Linkovi

SAD: Predstavljen muzejski i edukativni centar američke diplomatije


Trenutak početka gradnje Centra za američku diplomatiju 3. septembra 2014. godine. Kamen temeljac položili su američki državni tajnici Hillary Clinton, Madeleine Albright, Henry Kissinger, Kerry, James Baker i Colin Powell.
Trenutak početka gradnje Centra za američku diplomatiju 3. septembra 2014. godine. Kamen temeljac položili su američki državni tajnici Hillary Clinton, Madeleine Albright, Henry Kissinger, Kerry, James Baker i Colin Powell.

Fondacija za formiranje Centra za američku diplomatiju, čiji je jedan od suosnivača bila i tadašnja državna tajnica Madeleine Albright, utemeljena je 2000. godine.

Centar za američku diplomatiju je budući muzejski i edukativni paviljon pri State Departmentu koji će posjetiocima pružati svestran uvid u diplomatsku povijest i praksu Sjedinjenih Država i izazove sa kojima se suočavala američka diplomatija. John Kerry, odlazeći državni tajnik, Hillary Clinton, Madeleine Albright i Collin Powel, bivše čelnice i čelnik State Departmenta bili su prisutni na jučerašnjoj ceremoniji predstavljanja tog centra.

Ključni ciljevi američke diplomatije bili su očuvanje mira u svijetu, rješavanje sukoba, podsticanje razvoja i unapređivanje uvjeta života. Posljednjih godina ekstremizam, terorizam, vjerske i etničke mržnje su opasnosti koje prijete da podijele svijet, a diplomatija je jedna od ključnih poluga eliminiranja tih prijetnji, istakao je u svom kratkom obraćanju John Kerry, odlazeći državni sekretar i dodao:

"Jako je mnogo onih koji negiraju diplomatiju kao dobronamjernu polugu i proces. Takvi zagovaraju, neki i otvoreno podstiču na suprotstavljanja i sukobe, na građenje politički i ekonomskih zidova, podstiču na bujanje nepovjerenja i podjela po rasnim, etničkim, vjerskim linijama."

Po Kerry-jevoj ocjeni, američka diplomatija je diplomatija ohrabrujućih vizija:

"Nas ne određuje etnicitet, nas ne definiraju linije, ne određujujemo se prema imenima, ili po tome odakle smo. Nas određuju naše vrijednosti i ideje. Za razliku od mnogih nacija, naše je uvjerenje da su svi ljudi stvoreni da budu jednaki."

Muzejski i edukativni paviljon nosiće ime Hillary Clinton, bivše državne tajnice. I ona je istakla da je djelotvorna diplomatija sada potrebnija nego ikada ranije. Uz ocjenu da su demokratija, ljudske slobode i vladavina prava u mnogim dijelovima svijeta pod snažnim udarima, ona je, u kontekstu te ocjene, o Sjedinjenim Državama u svijetu rekla:

"Treba da pamtimo i da znamo da svijet gleda na Ameriku kao prijeko potrebnu državu, ne zbog njene veličine, vojne i ekonomske moći. Svijet nas uvažava zbog našeg snažnog podržavanja univerzalnih vrijednosti i aspiracija."

U budućem muzeju Centra za američku diplomatiju naći će se mnogi eksponati kao svojevrsni dokumenti i ilustracije dipolomatskih postignuća, izazova, zgoda....Jedan od tih eksponata biće, primjera radi, i poklon bivšen državnom sekretaru Colinu Powellu ruskog ministra vanjskih poslova Igora Ivanova, u vrijeme kada su odnosi Sjedinjenjenih Država i Rusije bili daleko bolji nego danas. O tom poklonu Powell je rekao:

"To je boca votke, veličine i oblika kalašnjikova. I taj će poklon biti dostupan javnosti, ovdje u State Departmentu."

Fondacija za formiranje Centra za američku diplomatiju, čiji je jedan od suosnivača bila i tadašnja državna tajnica Madeleine Albright, utemeljena je 2000. godine.Gradnja objekta budućeg muzeja i edukativnog paviljona počela je krajem 2014. Centar će, nakon kompletiranja muzejske postavke i drugih sadržaja, za posjetioce biti otvoren krajem iduće godine.

SAD: Predstavljen muzejski i edukativni centar američke diplomatije
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00

XS
SM
MD
LG