Linkovi

SAD: Predstavljen muzejski i edukativni centar američke diplomatije

  • Zlatica Hoke

Trenutak početka gradnje Centra za američku diplomatiju 3. septembra 2014. godine. Kamen temeljac položili su američki državni tajnici Hillary Clinton, Madeleine Albright, Henry Kissinger, Kerry, James Baker i Colin Powell.

Fondacija za formiranje Centra za američku diplomatiju, čiji je jedan od suosnivača bila i tadašnja državna tajnica Madeleine Albright, utemeljena je 2000. godine.

Centar za američku diplomatiju je budući muzejski i edukativni paviljon pri State Departmentu koji će posjetiocima pružati svestran uvid u diplomatsku povijest i praksu Sjedinjenih Država i izazove sa kojima se suočavala američka diplomatija. John Kerry, odlazeći državni tajnik, Hillary Clinton, Madeleine Albright i Collin Powel, bivše čelnice i čelnik State Departmenta bili su prisutni na jučerašnjoj ceremoniji predstavljanja tog centra.

Ključni ciljevi američke diplomatije bili su očuvanje mira u svijetu, rješavanje sukoba, podsticanje razvoja i unapređivanje uvjeta života. Posljednjih godina ekstremizam, terorizam, vjerske i etničke mržnje su opasnosti koje prijete da podijele svijet, a diplomatija je jedna od ključnih poluga eliminiranja tih prijetnji, istakao je u svom kratkom obraćanju John Kerry, odlazeći državni sekretar i dodao:

"Jako je mnogo onih koji negiraju diplomatiju kao dobronamjernu polugu i proces. Takvi zagovaraju, neki i otvoreno podstiču na suprotstavljanja i sukobe, na građenje politički i ekonomskih zidova, podstiču na bujanje nepovjerenja i podjela po rasnim, etničkim, vjerskim linijama."

Po Kerry-jevoj ocjeni, američka diplomatija je diplomatija ohrabrujućih vizija:

"Nas ne određuje etnicitet, nas ne definiraju linije, ne određujujemo se prema imenima, ili po tome odakle smo. Nas određuju naše vrijednosti i ideje. Za razliku od mnogih nacija, naše je uvjerenje da su svi ljudi stvoreni da budu jednaki."

Muzejski i edukativni paviljon nosiće ime Hillary Clinton, bivše državne tajnice. I ona je istakla da je djelotvorna diplomatija sada potrebnija nego ikada ranije. Uz ocjenu da su demokratija, ljudske slobode i vladavina prava u mnogim dijelovima svijeta pod snažnim udarima, ona je, u kontekstu te ocjene, o Sjedinjenim Državama u svijetu rekla:

"Treba da pamtimo i da znamo da svijet gleda na Ameriku kao prijeko potrebnu državu, ne zbog njene veličine, vojne i ekonomske moći. Svijet nas uvažava zbog našeg snažnog podržavanja univerzalnih vrijednosti i aspiracija."

U budućem muzeju Centra za američku diplomatiju naći će se mnogi eksponati kao svojevrsni dokumenti i ilustracije dipolomatskih postignuća, izazova, zgoda....Jedan od tih eksponata biće, primjera radi, i poklon bivšen državnom sekretaru Colinu Powellu ruskog ministra vanjskih poslova Igora Ivanova, u vrijeme kada su odnosi Sjedinjenjenih Država i Rusije bili daleko bolji nego danas. O tom poklonu Powell je rekao:

"To je boca votke, veličine i oblika kalašnjikova. I taj će poklon biti dostupan javnosti, ovdje u State Departmentu."

Fondacija za formiranje Centra za američku diplomatiju, čiji je jedan od suosnivača bila i tadašnja državna tajnica Madeleine Albright, utemeljena je 2000. godine.Gradnja objekta budućeg muzeja i edukativnog paviljona počela je krajem 2014. Centar će, nakon kompletiranja muzejske postavke i drugih sadržaja, za posjetioce biti otvoren krajem iduće godine.

XS
SM
MD
LG