Linkovi

SAD – Cuba: Nada i nepovjerenje nakon otvaranje ambasade


Zastave, kubanska i američka, na Kubi kao simboli obnovljenih diplomatskih odnosa
Zastave, kubanska i američka, na Kubi kao simboli obnovljenih diplomatskih odnosa

Mnogi Amerikanci kubanskog porijekla ironično su otvaranje ambasade ocijenli kao rođendanski poklon Fidelu Castru, dugogodišnjem neprijatelju SAD.

Ponovno otvaranje ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Havani, glavnom gradu Kube, poslije 54 godine nepostojanja diplomatskih odnosa dvije zemlje, povod je i za nade u krupne pozitivne promjene, a takođe i za sudržanost i sumnje da će kubanski režim dozvoliti da na Kubi dođe do velikih promjena. Zajednica Amerikanaca kubanskog porijekla u Mimamiu oštro je podijeljena u tom pogledu, a vrhunac je dosegla u prošli petak, kada je američka zastava podignuta na jarbol ispred zgrade američke ambasade. Jedna strana je pozdravljala obnovu punih diplomatskih odnosa kao dobrodošlu promjenu za obje zemlje, druga je reagirala žestoko smatrajući da Washington nagrađuje jedan nepravedni, nedemokratski režim. Da ne bi došlo do nečeg težeg tokom sučeljavanja jednih i drugih morala je red održavati i policija.

Da podsjetimo, na područjuu američke savezne države Florida živi više od milion Amerikanaca kubanskih korijena. Najviše ih je na području Mimamia. Većina rođenih i odraslih u Sjedinjemim Državama podržavaju obnavljanje američko-kubanskih odnosa. Kubanci koji su emigrirali nastojeći na taj način izbjeći sve ono loše pod kubanskim režimom nisu nimalo zadovoljni otopljavanjem odnosa Washingtona i Havane.

"Moja porodica nije bila na Kubi više od 50 godina. Sada ćemo imati tu mogućnost" - kaže jedan od onih koji su za.

"Ali, ne zaboravljaj sve one Kubance koji su na Kubi umrli. Ja ih nikada neću zaboraviti" - upozorava jedna od onih koji su protiv.

Američka zastava dignuta je u prošli petak, dan nakon što je bivši, višedecenijski kubanski diktator Fidel Castro proslavio 89. rođendan. Mnogi Amerikanci kubanskog porijekla ironično su čin otvaranja ambasade u Havani prokomentarisali kao rođendanski poklon dugogodišnjem neprijatelju Sjedinjenih Država. Obični Kubanci, oni koji žive i rade na Kubi, neće imati koristi od obnove odnosa dvije zemlje, smatra senator Marco Rubio i sa dosta ironije kaže:

"U očima Baracka Obame i Hillary Clinton, Kubanci pate i trpe jer Kubu ne može da posjeti veliki broj američkih turista."

Kubanski ministar vanjskih poslova Bruno Rodrigues, u govoru nakon otvaranja američke ambasade u Havani, bio je i oštar i zajedljiv:

"Kuba nije zemlja rasne diskriminacije ili policijske brutalnosti. Nijedan Kubanac nije bio žrtva takve prakse."

Bijela kuća i State Department ističu da će poštivanje ljudskih prava na Kubi i druga problematična pitanja biti raspravljana i rješavana tokom budućih susreta američkih i kubanski zvaničnika. Državni sekretar John Kerry je, govoreći na ceremoniji otvaranja ambade, naglasio:

"I kubanski i američki diplomate će slobodno izražavati stavove i mišljenja, susretati se sa ljudima i uvažavati ono što im ljudi budu govorili."

John Kerry je uvjeren, kako je rekao, da obnavljanje diplomatskih odnosa Sjedinjenih Država i Kube odražava volju i želju građana obje zemlje i da nije nikakav ustupak ni američkoj administraciji, ni kubanskom režimu.

SAD – Cuba: Nada i nepovjerenje nakon otvaranje ambasade
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00

XS
SM
MD
LG