Linkovi

SAD: Zarad bolje zarade, spremne za “muške” poslove na gradilištima


SAD: Zarad bolje zarade, spremne za “muške” poslove na gradilištima
SAD: Zarad bolje zarade, spremne za “muške” poslove na gradilištima

Tokom besplatne obuke koja traje 9 tjedana, polaznice će naučiti osnovne stvari vezane za elektro i vodo-instalacije, stolariju, bojenje, postavljanje podova i keramike.... Primjera radi, Jackeline Aguilera je frizerka. Umjesto makaza, subotom ujutro uči kako montirati vrata.

Žene su već poodavno "osvojile" mnoge ranije dominantno muške profesije. Dobre su kao pravnici, ljekari, policajci, vojnici.... Poslovi u građevinarstvu se još uvijek uglavnom smatraju muškim tako da obuka žena za rad na gradnji kuća, stanova i drugih objekata jeste novost koju vrijedi zabilježiti. Neprofitna organizacija Casa de Maryland koja djeluje na širem području Washingtona realizira programe stručne obuke koji će ženama omogućiti zapošljavanje u građevinskim kompanijama i vrlo pristojnu zaradu.

Jackeline Aguilera je frizerka. Umjesto makaza, subotom ujutro ona rukuje baterijskim odvijačem. Uči kako montirati vrata.

“U početku je bilo teško. Prve subote učile smo montirati vrata na štok. Slijedeće subote naš zadatak bio je postaviti bravu i ostalo“ - objašnjava Jackeline, jedna od nekoliko žena koje prolaze obuku.

“Kao frizerka... pa nisam baš zarađivala dovoljno. Samo za ono osnovno, da platim račune, najamninu za stan, za hranu...”

Mercedes Rodriguez, useljenica iz Perua, čisti kuće. Na slabom enleskom kaže da želi bolje plaćeni posao:

“To je zbog zarade. Malo je posla i malo se zarađuje na čišćenju ureda i kuća.”

SAD: Zarad bolje zarade, spremne za “muške” poslove na gradilištima
SAD: Zarad bolje zarade, spremne za “muške” poslove na gradilištima

Casa de Maryland, neprofitna organizacija koja organizira stručnu obuku i pomaže pri zapošljavanju, sponzor je programa prekvalifikacija. Tona Cravioto, jedan od voditelja obuke, objašnjava:

“Cilj obuke je pripremiti žene za dobro plaćene poslove u građevinarstvu. Naše statistike pokazuju da je razlika u platama za tradicionalne ženske poslove i poslove u građevinarstvu velika. Primjera radi, satnica za čišćenje je 8 dolara, a u građevinarstvu je najmanje 13 dolara po satu.”

SAD: Zarad bolje zarade, spremne za “muške” poslove na gradilištima
SAD: Zarad bolje zarade, spremne za “muške” poslove na gradilištima

Tokom besplatne obuke koja traje 9 tjedana, polaznice će naučiti osnovne stvari vezane za elektro i vodo-instalacije, stolariju, bojenje, postavljanje podova i keramike.... Janaina Rocha, radnica sa desetogodišnjim iskustvom na građevinama, i jedna od instruktorki kaže:

“Na moje koleginice, a i mene, muškarci su sa podsmijehom gledali. No ja znam da radim, naučila sam, stekla iskustvo, imamo svoj alat, i sada se više ne osjećam neugodno. Pokazujem muškarcima šta mogu.”

Prema statističkim podacima 99 odsto radnika koji obavljaju poslove vezane za krovove su muškarci i prosječno su plaćeni nešto preko 16 dolara po satu. U obdaništima kao njegovateljice 98 procenata su žene, sa satnicom od 11 i po dolara. I ti podaci pokazuju da je ekonomski logično što slabije plaćene žene traže bolje plaćene poslove u građevinarstvu. Gospodin Cravioto ističe:

“Vjerujemo da je stručna obuka početak karijere u građevinarstvu. Nakon zaposlenja na najnižim pozicijama, može se napredovati. Satnica može ići i do 25 dolara, čak i više, ovisno od znanja, rada, dodatnih obuka, radnog iskustva.”

U Casa de Maryland ističu da su sve polaznice svih programa obuke spremne prihvatiti poslove koji su ranije smatrani isključivo muškim. Tona Cravioto pojašnjava:

“Naša politika je vrlo jasna. Nema razlike među polovima, nema predrasuda tipa ovo je muški, ovo je ženski posao. Ako je na vrhu naše liste za zapošljavanje žena, i ako iskrsne posao u građevinarstvu, na uređenju parkova ... i ako je ta žena u stanju da ga obavlja, ona će prihvatiti posao. To je naša politika.”

Učesnice programa stručne obuke u okviru organizacije Casa de Maryland ne plaše se rada na tradicionalno muškim poslovima. Uvjerene su da će im stručna znanja koja stiču pomoći da više zarađuju i bolje žive.

XS
SM
MD
LG