Linkovi

SAD: Najneproduktivniji saziv Kongresa do sada


„Rejting povjerenja u Kongres sada je svega 9 odsto. Moramo se prisjetiti da je prije dvadeset, trideset godina taj rejting bio između 60 i 70 odsto."

Sadašnji saziv američkog Kongresa, 113. po redu, najneproduktivniji je povijesti Sjedinjenih Američkih Država. Senatori i zastupnici usvojili su samo 57 zakona koji su, nakon poptpisa predsjednika Obame, stupili na snagu. Analitičari ocjenjuju da je, unatoč tome što Demoktati imaju većinu u Senatu, a Republikanci u Zastupničkom domu što je otežavalo i usporavalo dogovaranje i usaglašavanje, urađeno neopravdano malo. Procjenjuju takođe da ni u slijedoćoj godini Kongres neće biti mnogo produktivniji i zbog izbora u novembru na 2014. godine na kojima će biti biran novi saziv Kongresa.

Jedan od primjera neusvojenog i neusaglašenog je reforma useljeništva u SAD. Prošla je u Senatu, a rasprava u Zastupničkom domu potpuno je zastala. Zbog toga su mnogi zagovornici usvajanja te reforme protestima glađu izražavali nezadovoljstvo pred zgradom Kongresa.

Liderica demokratske manjine u Zastupničkom domu Nancy Pelosi u jednom je trenutku izjavila:

"Ovo je mjesto u haosu. Uvedimo red u našoj kući."

Republikanska većina u Zastupničkom domu trošila je vrijeme i energiju na pokušaje opoziva ili odlaganja primjene Obaminog zakona i zdravstvenom osiguranju, podsjeća analitičar Stan Collender i precizira:

"Glasali su 37 puta o opozivu tog zakona, znajući vrlo dobro za takva namjera neće proći. Republikanska većina, na kraju krajeva, postigla je vrlo malo. Bilo je to potpuno predvidljivo i gotovo sigurno nastaviće se i dalje, u odsustvu neke vrste većih kriza."

Protivljene Republikanaca Obaminom zakonu o zdravstvenom osiguranju, podsticano konzervativnim grupama, dovelo je u oktobru do dvotjednog obustavljanja rada federalne vlade. Nedavno, dva mjeseca poslije te krize, predsjedavajući Zastupničkog doma Joh Boehner, Republikanac, kritizirao je neke stranačke kolege govoreći da su Republikansku stranku gurnuli u jalovu, beskorisnu raspravu o budžetu:

"Dan prije postizanja saglasnosti o otvaranju vlade, neki od nas su izašli za govornicu i rekli... nismo ni mislili da će naši prijedlozi proći."

Analitičar Stuart Rothenberg ističe:

"Republikanci, Demokrati, stranački neovisni Amerikanci misle da Kongres nije produktivno i konstruktivno odgovorio na najteže američke probleme. Previše su političarili. Obje strane su prstom upirale jedna u drugu kao krivce. Kongres, kao institucija, je sada na najnižem nivou povjerenja koji smo vidio."

Senator John McCain, Republikanac i veteran u Kongresu, se slaže sa takvom ocjenom:

"Amerikanci, vrlo opravdano, imaju malo poštovanja za nas. Rejting povjerenja u Kongres sada je svega 9 odsto. Moramo se prisjetiti da je prije dvadeset, trideset godina taj rejting bio između 60 i 70 odsto."

Senator McCain je takođe rekao da je atmosfera u Kongresu pogoršana, zatrovana kao nikada u njegovih 30 godina na Capitol Hillu, te da bi senatori i zastupnici u svakom ternutku trebali biti svjesni da bez kompromisa nema ni produktivnog i konstruktivnog djelovanja Kongresa.
SAD: Najneproduktivniji saziv Kongresa do sada
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00
XS
SM
MD
LG