Linkovi

SAD: "Ne želimo teroriste ovdje."


Osnovna svrha zakona o prihvatu izbjeglica iz Sirije i Iraka, usvojenog u Zastupničkom domu Kongresa, je sigurnost Amerikanaca u nesigurnim vremenima.

Zastupnički dom Kongresa usvojio je, velikom većinom glasova, zakon kojim se, pored ostalog, obavezuju čelnici agencija za nacionalnu sigurnost da garantiraju da svaki pojedinačni izbjeglica iz Iraka i Sirije, prije nego što im bude odobren azil, ne predstavlja opasnost po bezbjednost Sjedinjenih Država i američkih državljana. Republikanci ističu da je usvojeni zakon odgovor na realne prijetnje i mogućnosti izvođenja terorističkih napada na američkom tlu, sličnih prošlotjednim u Parizu. Predsjednik Barack Obama je saopštio da bi mogao iskoristiti pravo veta kada mu taj zakon bude proslijeđen na potpisivanje jer, kako je rekao, odstupa od srži američkih vrijednosti.

Rasprava o zakonu bila je temeljita, analitična, argumetirana brojnim činjenicama i za i protiv. Na momente, članovi Zastupničkog doma bili su i emotivni, poput Republikanca Douga Collinsa i Demokrate Lorette Sanchez:

"Ne želimo teroriste ovdje."

"Izbjeglice nisu naš neprijatelj."

Osnovna svrha zakona je sigurnost Amerikanaca u nesigurnim vremenima istakao je predsjedavajući Obora za unutarnju sigurnost Michael McCaul:

"Mi smo država u ratu. Prošlog tjedna svijet je opomenut još jednom da islamistički teroristi ne prezaju od ubistava nedužnih i razaranja, da im je cilj ubijati i uništavati i ovdje, minirati temeljne principe slobodnog svijeta. Saznanje da je najmanje jedan od terorista, ubica u Parizu, u Evropu ušao kao izjeglica iz Sirije, potvrđuje opravdanost naših bojazni i opreza."

Izbjeglice iz Iraka i Sirije koje žele doći u Sjedinjene Države već prolaze kroz proces provjere, najstrožije u svijetu. Cijeli taj proces traje i do dvije godine, istaklo je više zastupnika, Demokrata. Zastupnica Zoe Lofgren, Demokrata, za rat protiv takozvane Islamke države kaže da je vojna opcija, ali i sukob idejnih i moralnih vrijednosti:

"Dio tih vrijednosti su Sjedinjene Države koje omogućavaju nesretnicima da se sklone, da izbjegnu pred monstrumima kakav je ISIS i postanu Amerikanci kao što smo mi. Potrebne su temeljete provjere izbjeglica da bi bili sigurni na našem tlu, ali ako zaustavimo program prihvata dajemo ISIS-u pobjedu."

Predsjednik Barack Obama smatra da je poptuno neosnovan stav da izbjeglice predstavljaju veću opasnost od miliona turista koji svakodnevno ulaze u Sjedinjene Države i vjeruje da će program prihvata izbjeglica koji zagovara biti ostvarivan kako je planirano:

"Očekujem da će se, nakon sadašnje retoričke bujice, ljudi smiriti, gledati u činjenice i... mi ćemo moći ići dalje."

Demokrati u Senatu ističu da će se oni više fokusirati na mjere kojima će se preduprijediti da teroristi zloupotrebe olakšice koje pruža američki vizni režim, nego na ograničavanja i uskraćivanja useljeničkih viza izbjeglicama.

SAD: "Ne želimo teroriste ovdje."
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:48 0:00

XS
SM
MD
LG