Linkovi

SAD: Kongres saglasan o budžetu i Iranu


Senatorica Patty Murray (D) kongresmen Paul Ryan najavili su dvostranačku saglasnost o budžetu
Senatorica Patty Murray (D) kongresmen Paul Ryan najavili su dvostranačku saglasnost o budžetu

Kada bude usvojen federalni budžet, Sjedinjene Države će u naredne dvije godine biti pošteđene dvostranačkog budžetskog rata koji je prošlih godina iscrpljivao i blokirao rad Kongresa.

Tokom ovog tjedna u Kongresu Sjedinjenih Američkih Država će, kako se očekuje biti usvojen zakon o bužetu američke vlade u za naredne dvije godine čime bi bila okončana politička polarizacija koja je već duže vrijeme blokirala ili uveliko usporavala rad Kongresa i zemlju držala u neizvjesnosti. Istovremeno sa uspješnom raspravom o budžetu, u Kongresu je, takođe zahvaljujući usaglašenim stavovima Bijele kuće, Demokrata i Republikanaca, odložena i rasprava o novim sakcijama prema Iranu i pružena prilika diplomatskim nastojanjima da se pregovorima o iranskom nuklernom programu dođe do rješenja prihvatljivog za sve strane. I jedna i o druga, temama će ovog tjedna biti aktuelne u Washingtonu, političkom centru Sjedinjenih Država.

Da podsjetimo, u Zastupničkom domu velikom većinom glasova „za“ usvojen je prošlog tjedna nacrt budžeta. U narednih nekoliko dana očekuje se da će biti usvojen i u Senatu, što bi pokazalo da politički i stranački podijeljeni Kongres može funkcionirati, istikao je senator Richard Durbin, Demokrata, i dodao:

"Ohrabren sam da članovi Kongresa iz obje stranke postižu saglasnost. Idimo dalje. Donosimo i druge bitne odluke. Ne dovodimo ponovo do blokade rada federalne vlade. Saglasnost o budžetu je dobra prilika da osiguramo jedan od ključnih uvjeta za snažniju nacionalnu odbranu, za jaču državu, da trošimo manje novca poreskih obveznika."

Kada bude usvojen federalni budžet, Sjedinjene Države će u naredne dvije godine biti pošteđene dvostranačkog budžetskog rata koji je prošlih godina iscrpljivao Kongres. Biće smanjeno neselektivno, automatsko kresanje federalne potrošnje, biće smanjivan bužetski deficit. Kongresmen Paul Ryan, jedan od onih koji je vrlo aktivno učestvovao u definiranju naredne bužetske potrošnje je istakao:

"Ovo je po prvi put poslije 1986. godine da smo, u stranački podijeljenom Kongresu, uradili ono što smo trebali. Bužetski deficit biće smanjen za 23 milijarde dolara, porezi neće biti povećani, trošićemo racionalnije i pametnije."

Istovremeno, uz snažno lobiranje Bijele kuće i State Departmenta, Kongres je odustao, na određeno vrijeme, od uvođenja novih sankcija protiv Irana. Državni sekretar John Kerry bio je jedan od najglasnijih zvaničnika Obamine administracije koji su u Kongresu pledirali za mogućnost diplomatskog rješenja ograničavanja nuklernog programa iranskog režima.

"Imamo šansu da na miran način riješimo jednu od najvećih briga za našu nacionalnu sigurnost i jedan od najtežih izazova sa kojima se svijet danas suočava. Nemojmo dati Iranu opravdanje da izvrgne ruglu sporazum koji smo postigli" – naglašavao je gospodin Kerry.

Pojedini senatori i kogresmeni, i Demokrate i Republikanci, smatraju da će još oštrijim sankcijama biti povećan pritisak na Teheran u narednoj rundi pregovora tvrdeći da su dosadašnje sankcije prisilile iranski režim na pregovore. Bijela kuća, pak, ističe da Kongres odluku o novim i težim sankcijama može donijeti vrlo brzo, ako dalji pregovori sa Iranom propadnu.
SAD: Kongres saglasan o budžetu i Iranu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:38 0:00
XS
SM
MD
LG