Linkovi

Colonial Williamsburg: Živi muzej na otvorenom


Colonial Williamsburg: Živi muzej na otvorenom
Colonial Williamsburg: Živi muzej na otvorenom

Kolonijalni, stari Williamsburg je tavorio i propadao, ali je, zahvaljući bogatstvu milijardera Johna D. Rockefellera, početkom 20. vijeka obnovljen, da bi na što autentičniji način čuvao i predočavao atmosferu i američke ideale 18. stoljeća.

Williamsburg, grad u američkoj saveznoj državi Virginiji je jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija u Sjedinjenim Državama. Osnovan u 17 stoljeću, jedno vrijeme je bio glavni grad Virginie kao britanske kolonije i mjesto brojnih događanja tokom američkog Revolucionarnog rata, rata za sticanje neovisnosti nekadašnjhih britanskih kolonija na američkom tlu.

Ulice Williamsburga, posebno u u vrijeme kada Amerikanci slave 4. Juli, Dan neovisnosti, izgledaju upravo onako kao ljetnjih dana 1781. godine kada su britanski vojnici okupirali grad. Svake godine početkom jula, oko 350 glumaca I statista oživljavaju dane prisustva tadašnjih britanskih vojnika u gradu, stvarajući atmosferu od prije 230 godina, što privlači na hiljade turista. Vojnici su ostali samo sedam dana i iz grada su izmarširali 4. Jula. Na taj dan, pet godina kasnije, Amerikanci, proglasili su neovisnost od britanske krune.

Tim Suthpin, irector historijskih programa kolonijalnog Williamsuburga sa ponosom kaže:

“To je, upravo ovdje, vjerojatno početak nas kao Amerikanaca. Nastali smo kao naselje I počeli kao britanska kolonija, a zatim se potrepeno udaljavali se, raskidali sa podaništvom I postajali Amerikanci ovdje u Williamsburgu.”

Carl Kavanaugh sa porodicom
Carl Kavanaugh sa porodicom

Međju brojnim inostranim turistima i posjetiteljima iz svih krajeva Sjedinjenih država bio je Carl Kavanaugh iz New Jerseya sa višečlanom porodicom:

“Šetamo po ulicama kojima je koračao George Washington, prvi američki predsjednik, gledamo ono što je i on gledao. Osjećamo miris tog vremena, gledamo iste zgrade... sve kao što je to bilo prije dvjesto, tristo godina. Posjeta Williamsuburgu je divna prilika za saznavati i uživati istovremeno.”

Kolonijalni, stari Williamsburg prostire se na 120 hektara. Moge zgrade i ostali objekti iz vremena Revolucionarnog rata i stariji, čak oni iz vremena naseljavanja prvih doseljenika iz Britanije, su autentični. Nakon Revolucionarnog rata Williamsburg je tavorio i propadao, ali je, zahvaljući bogatstvu milijardera Johna D. Rockefellera, početkom 20. vijeka obnovljen, da bi na što autentičniji način čuvao i predočavao atmosferu i američke ideale 18. stoljeća.

Colonial Williamsburg: Živi muzej na otvorenom
Colonial Williamsburg: Živi muzej na otvorenom

Gradonačelnik Williamsburga Clyde Haulman će reći:

“Mnogi posjetioci o Williamsburgu misle kao o muzeju. I jest muzej, ali živi muzej. Možete ići ulicom i biti učesnik evokacija revolucionarnih zbivanja ... To je ono najbolje što muzej može dati. A zatim otići na tržnicu i osjetiti duh i vrijeme nekadašnjeg malog američkog grada.”

Tri miliona turista koji svake godine pristignu u Williamsburg ne uranjaju samo u vrijeme prvih decenija života na novom, američkom tlu, nego i u nastojanja nove zemlje da nađe svoj indentitet.

“Mislim da je jako dobro što mjesta kao ovo postoje, da svako u Americi i iz svijeta može doći i vidjeti gdje je začeta i gdje se tokom vremena i historijskim slijedim zbivanja razvijala demokracija” – takože kaže Carl Kavanaugh, turista iz New Jerseya.

Colonial Williamsburg: Živi muzej na otvorenom
Colonial Williamsburg: Živi muzej na otvorenom

Za kolonijalni Williamsburg se vezuju i počeci američkog univerzitetskog obrazovanja. College of William and Mery je jedan od najstarijih američkih univerziteta i dio je trougla koji čine Jamestown, prvo naselje na američkom tlu uspostavljeno 1607. godine i bojno polje Yorktown na kojem je Revolucionarni rat okončan. No najbitnije je svakako da je to prostor na kojem su prvi naseljenici odlučili graditi novo društvo i nove odnose temeljene na jednakosti i slobodi.

XS
SM
MD
LG