Linkovi

Nakon tuče kineskih i američkih košarkaša: Dogovorena utakmica pomirenja


Nakon tuče kineskih i američkih košarkaša: Dogovorena utakmica pomirenja
Nakon tuče kineskih i američkih košarkaša: Dogovorena utakmica pomirenja

Treneri dva tima tokom srdačnog razgovora na pekingškom aerodromu, dogovorili novi susret u nedjelju u Šangaju

Nimalo sportski završena jučerašnja košarkaška utakmica između tima američkog univerziteta Georgetwon, koji gostuje u Kini, i igrača kineske ekipe Bayi Rockets danas je dobila sasvim novi, mnogo ljepši epilog. Naime treneri dva tima dogovorili su novi susret za dva dana.

Košarkaši vašingtonskog univerziteta u Kinu su otputovali u sportskoj misiji dobre volje. No desilo se, nalažost, da na jučerašnjoj, drugoj po redu utakmici, dobre volje i sportskog ponašanja ponestane i da nemile scene budu kraj tog susreta.

Do tuče igrača dva tima došlo je nešto manje od desetak minuta prije kraja.

Najdalje je otišao kineski košarkaš koji je nogama nasrnuo na američkog igrača, u velikoj gužvi oborenog na parket.

U rukama kineskih košarkaša našla se i poneka stolica. Ni podosta gledalaca nije odoljelo iskušenju - na teren su bačene mnogobrojne boce sa vodom.

Kako rekosmo, ružan utisak zbog nesportskog kraja jučerašnje utakmice danas je uveliko ublažen. Treneri dva tima John Thompson i Adejiang su, tokom srdačnog razgovora na pekingškom aerodromu, dogovorili novi susret njihovih timova u nedjelju u Šangaju. Gospodin Thompson predložio je i da više mladih kineskih košarkaša iduće godine dođu u Washington i budu gosti ljetnog-trening kampa košarkaša univerziteta Georgetown.

Američkim studentima je prekinuta utakmica bila druga na gostovanju u Kini. Prva, koju su igrali u srijedu, protekla je u najboljem redu. Tu utakmicu posmatrao i potpredsjenik Sjedinjenih Država Joe Biden, u predahu između službenih razgovora sa najvišim kineskim zvaničnicima.

XS
SM
MD
LG