Linkovi

Nakon Chavezove smrti, malo nade u promjene odnosa izmedju Washingtona i Caracasa


Smrt predsjednika Chaveza oplakuju njegove pristalice, dok se mnogi u Venecueli i izvan nje pitaju šta tu zemlju čeka u budućnosti. Kao komandujuća i harizmatična ličnost, Chavez je imao preuveličanu ulogu na svjetskoj sceni - pretežno zahvaljujući neprekidnom izazivanju Sjedinjenih Država protiv - kako je on to vidio - ekonomske i političke dominacije Washingtona u Latinskoj Americi. Michael Shifter je predsjednik Medjuameričkog dijaloga u Washingtonu, i on kaže:

Za njega je glavna bila moć - i ne možete stvarno da razumijete Chaveza, način na koji je djelovao, šta je radio, šta nije mogao da radi, ako ne shvatite njegovu ogromnu glad za moći. A to je značilo moć u Venecueli, moć u Latinskoj Americi a, takođe, i prkošenje supersili.

On je stalno optuživao Sjedinjene Države da podrivaju njegovu socijalističku revoluciju. Neuspješan državni udar 2002, koji je prećutno podržala i administracija predsjednika Busha, povećala je neprijateljstvo venecuelanskog lidera i njegovih pristalica.
Malo je vjerovatno da će se taj antagonizam uskoro promijeniti.
Popredsjednik Venezuele Nicolas Maduro
Popredsjednik Venezuele Nicolas Maduro

Na mitingu održanom na dan Chavezove smrti, podpredsjednik Nicolas Maduro je optužio Washington da vodi zavjeru protiv Venecuele i objavio protjerivanje dvojice američkih diplomata.
To ne ide u prilog budućem poboljšanju odnosa, kaže Carl Maecham, iz Centra za strateške i medjunarodne studije i dodaje:

To je u skladu sa pravilima i metodama koja je do sada koristio čavizam: uvijek okriviti Sjedinjene Države ili neki drugi strani entitet da bi se skrenula pažnja od problema koji postoje u Venecueli.

Uprkos tome, Venecuela je veliki snabdjevač Sjedinjenih Država naftom - a čak preko jedne neprofitne organizacije obezbjedjuje lož ulje za siromašne Amerikance.
Profesor na Američkom univerzitetu u Washingtonu, Philip Brenner, kaže da to pokazuje da bi odnosi dvije zemlje bili bolji, kada bi Washington prihvatio odredjene realnosti.

Mislim da je važno imati na umu da Venecuela nikada nije zaprijetila prestankom isporuke nafte. Venecuela u stvari ne radi ništa što uistinu šteti interesima Sjedinjenih Država, sem što javno dovodi u pitanje američku dominaciju., govori Brenner

Podpredsjednik Maduro, bivši ministar spoljnih poslova i sindikalni lider, će kako se očekuje - za sada vladati Venecuelom i on bi mogao da bude pragmatičniji u odnosima sa Washingtonom, kaže Michael Shifter .

Mislim da od Madura možemo da očekujemo vrlo čvrst stav, ideološki stav, protivnički stav u javnosti, ali iza scene bih rekao da će on pokušati da riješi stvari, da će bar pokušati da uspostavi kanale komuniciranja, i sa Sjedinjenim Državama., zaključuje Shifter.

U medjuvremenu, Madurove optužbe su odbacili zvaničnici Sjedinjenih Država, a svoje komentare su ograničili na moguće sektore saradnje u eri poslije Huga Chaveza, kao što su borba protiv droge i energetika.
XS
SM
MD
LG