Linkovi

SAD: U posljednjih 10 godina najbrže rastuća etnička skupina su Hispanici


SAD: U posljednjih 10 godina najbrže rastuća etnička skupina su Hispanici
SAD: U posljednjih 10 godina najbrže rastuća etnička skupina su Hispanici

Kalifornija najnaseljenija sa preko 37 miliona stanovnika, u Wyomingu živi svega 563.000 osoba, Teksas u ovoj deceniji brojčano najviše dobio - skoro 4,3 miliona novih stanovnika, procentualno najveći rast je u Nevadi - preko 35 odsto, a prvi put nakon Drugog svjetskog rata porastao i broj stanovnika Washingtona, glavnog grada SAD, i to za 5 odsto i sada ih je nešto više od 600.000.

Prije dva, tri dana objavljeni su prvi rezultati ovogodišnjeg popisa stanovništva Sjedinjenih Američkih Država. Prema tim podacima u Americi sada živi 308.745.538 stanovnika, a porast stanovništva u posljednih deset godina bio je 9,7 odsto. U protekloj deceniji, od prethodnog popisa koji je obavljen 2000. godine, došlo je i do značajnih promjena u naseljenosti pojedinih američkih regija, što bi moglo imati i značajnog političkog odraza.

Rast stanovništva Sjedinjenih Država u deceniji koja ističe bio je ipak najsporiji od vremena Velike depresije tridesetih godina prošlog vijeka. Tih 9,7 odsto veliki su procenat u poređenju sa drugim razvijenim zemljama. Primjera radi, broj stanovnika Japana i Njemačke ostaje isti ili se čak smanjuje.

Robert Groves
Robert Groves

Direktor federalnog Ureda za popis stanovništva Robert Groves ističe dva podatka. Prvi... 40 odsto stanovnika su useljenici, i drugi....

„Ovo je prva decenija u američkoj povijesti da na zapadu živi više stanovnika nego na prostoru koji se smatra američkim srednjim zapadoma.

U proteklih deset godina, osim na zapadu, Amerikanci i useljenici su se više naseljavali i na jugu. Zbog tih pomjeranja 18 američkih saveznih država će od izbora 2012. godine imati više predstavnika u Zastupničkom domu Kongresa. Broj zastupnika određuje se proporcionalno broju stanovnika u saveznim državama, a kako je većina država koje sada imaju veći broj stanovnika naklonjena Republikancima, ta stranka bi od narednih izbora mogla imati još veću većinu u Zastupničkom domu.

No to ne mora značiti da će savezne države u kojima je značajnije povećan broj stanovnika biti i ostati republikanske, upozorava Audrey Singer, analitičarka instituta Brookings:

Audrey Singer
Audrey Singer

„Mislim da je pogrešno smatrati da je promjena broja stanovništva po saveznim državama siguran dobitak za Republikance. naime, Hispanici, a upravo njihov broj se najviše uvećavao u tim državama, naklonjeniji su Demokratama. Hispanici su, inače, najbrže rastuća etnička i rasna grupa u Sjedinjenim Državama.“

Za kraj ovog prvog zavirivanja u najbitnije podatke ovogodišnjeg popisa stanovništva u Sjedinjenim Državama da kažemo da je najnaseljenija Kalifornija sa preko 37 miliona stanovnika, da u Wyomingu živi svega 563.000 osoba, da je Teksas u ovoj deceniji brojčano najviše dobio - skoro 4,3 miliona novih stanovnika, a da je procentualno najveći rast u Nevadi - preko 35 odsto....

Interesantva su još dva podatka. Prvi put nakon Drugog svjetskog rata porastao je i broj stanovnika Washingtona, glavnog grada Sjedinjenih Država, i to za 5 odsto i sada je nešto malo preko 600.000, a popis je zbog dobrog odziva građana i organizacije koštao milijadru i 800 miliona dolara manje od planirane sume.

XS
SM
MD
LG