Linkovi

IN MEMORIAM: Senator Robert C. Byrd


Robert Byrd je 2006. godine izabran po deveti put za senatora

Senatod Byrd smatrao je sebe nepokolebljivim braniocem američkog ustava i građanskih sloboda. No treba reći da sa jednim kratkim dijelom svog života nikako nije bio ponosan… mladalačkim godinama kada je bio član rasističke organizacije Ku Klux Klan.

Senator Robert Byrd umro je rano jutros po istočno-američkom vremenu, u 92. godini života. Gospodin Byrd, demokrata, bio je u američkom Kongresu od 1952. godine, kada je prvi put izabran za zastupnika u Zastupničkom domu, i od 1958. kada je izabran za senatora. On je bio član američkog Kongresa sa do sada najdužim stažom.

Građani savezne države Zapadna Virdžinija, skoro 60 godina su poklanjali Robertu Byrdu povjerenje, a on im je uzvraćao zastupajući vrlo energično i odlučno interese jedne od najsiromašnijih i najnerazvijenih saveznih država. Jednako energično odnosio se i prema svim ostalim obavezama kongresmena 6 godina i senatora 52. godine.

Za svo vrijeme rata u Iraku, gospodin Byrd bio je vrlo otvoren kritičar. Ulazak u taj rat za njega je bila...:

“.... avantura u cjelosti zasnovana na propagandi i manipulaciji.”

Kao vrlo uticajan predsjednik senatskog Odbora za finansijska i budžetska pitanja gospodin Byrd je o troškovima rata u Iraku govorio vrlo precizno i slikovito:

“Troškovi rata u Iraku dostigli su iznos od 149 milijardi dolara. To je 149 dolara svakog minuta od rođenja Isusa Krista do sada i Bijela kuća traži od Kongresa novih 80 milijardi dolara za taj rat.”

Senator Byrd je 2006. godine izabran, što je bilo bez presedana, po deveti put za senatora. A kao senator, gospodin Byrd je dva puta biran za lidera Demokratske manjine u Senatu i dva puta kao predsjedavajući Senata pro tempore, što je treća po rangu funkcija za slučaj da potpredsjednik Sjedinjenih Država i predsjedavajući Zastupničkog doma nisu u stanju preuzeti dužnost američkog predsjednika.

Senatod Byrd smatrao je sebe nepokolebljivim braniocem Ustava Sjedinjenih Država i građanskih sloboda. Sa sobom je uvijek nosio malo džepno izdanje američkog ustava.

IN MEMORIAM: Senator Robert C. Byrd
IN MEMORIAM: Senator Robert C. Byrd

No treba reći, da sa jednim kratkim dijelom svog života gospodin Byrd nikako nije bio ponosan. U autobiografiji objavljenoj 2005. godine govorio je mladalačkim godinama kada je bio član rasističke organizacije Ku Klux Klan. Nevoljko i rijetko je o tome javno govorio.

Sa žaljenjem je govorio i o svom suprotstavljanju zakonima o građanskim pravima usvajanim 50-ih i 60-ih godina, kada su se mnogi borili za puna građanska prava američkih crnaca. Gospodin Byrd je zbog svojih stavova o rasnim pitanjima uputio biračima iskreno izvinjenje.

Ono za čim nikada nije žalio bili su njegovi napori da usmjeri novac iz federalnog budžeta u svoju matičnu državu, u Zapadnu Virdžiniju. Njegovom zaslugom u jednu od najsiromašnijih američkih saveznih država usmjereno je više od milijardu dolara. Novac je korišten za izgradnju impresivnih građevina, institucija i puteva. Mnogi od tih projekata nose njegovo ime. Za neke projekte kritičari gospodina Byrda koristili su riječ "pork" koja u tom konteksu znači izvalačenje koristi za biračku bazu na račun federalnih fondova. Gospodin Byrd je znao odgovoriti:

IN MEMORIAM: Senator Robert C. Byrd
IN MEMORIAM: Senator Robert C. Byrd

“Pa dobro, vidjeće se to u mojoj smrtovnici. Pisaće…. bio je član Ku Klux Klana i bio je kralj pork-a."

Govoreći turistima, posjetiocima kongresnog zdanja na Capitol Hillu prije nekoliko godina, senator Byrd je istakao da građanima Zapadne Virdžinije duguje ogromno mnogo:

“Sva moja zahvalnost pripada ljudima Zapadne Virdžinije. Oni su mi iskazivali povjerenje toliki niz godina, ti divni ljudi Zapadne Virdžinije.”

XS
SM
MD
LG